Πράσινο φως στην κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών άναψε χθες η Βουλή. Κι αυτό επειδή στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκαν και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Συνεπώς, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή έντονη συνεδρίαση της επιτροπής, η Ολομέλεια της παρούσας Βουλής αναμένεται να υπερψηφίσει με περισσότερους από 180 ψήφους την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος ώστε, με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, η επόμενη Βουλή θα το ρυθμίσει εν λευκώ και όπως επιθυμεί.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, επιδιώκοντας να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων, δεσμεύτηκε ότι θα προβλεφθεί πως σε περίπτωση που έναν χρόνο μετά

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 180 ΨΗΦΟΥΣ

Αναμένεται υπερψήφιση της αναθεώρησης με πάνω από 180 ψήφους ώστε η επόμενη Βουλή θα χρειαστεί πλειοψηφία 151 βουλευτών

τη συνταγματική αναθεώρηση δεν ψηφισθεί ο νόμος με τις εξαιρέσεις, τότε θα ισχύει το απόλυτο ασυμβίβαστο.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Πρ. Παυλόπουλος απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρατήρησε ότι εάν αναθεωρηθεί το επίμαχο άρθρο στη συνέχεια δεν θα υπάρξουν περιορισμοί.

«Πιο αντιπροσωπευτική»

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος από τους βουλευτές αλλά με σχετικό νόμο να ορίζονται κάποιοι περιορισμοί, τάχθηκε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Α. Φούσας (ειδικός εισηγητής), Π. Παναγιωτόπουλος (γενικός εισηγητής) και Κ. Μητσοτάκης.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική η Βουλή στην περίπτωση που καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών που- όπως είπε- χωρίζει τους βουλευτές σε «πλούσιους και φτωχούς». Χαρακτήρισε έωλα τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, υποστήριξε ότι το επίμαχο άρθρο είναι ανορθολογικό συνταγματικά και τόνισε ότι θα ήταν αντισυνταγματικός, με βάση την ισχύουσα διάταξη, ο νόμος που θα όριζε τις εξαιρέσεις στο ασυμβίβαστο.

Με την αναθεώρηση συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς που και την προηγούμενη φορά είχαν ταχθεί κατά του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών. Οι Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ) και Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ) υποστήριξαν ότι με νόμο θα τίθενται περιορισμοί και κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ ότι επιμένει σ΄ αυτήν τη θέση προκειμένου να υποστηρίξει τη λαθεμένη επιλογή της προηγούμενης αναθεωρητικής Βουλής.

Με τρεις απόψεις στο ΠΑΣΟΚ


ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ απόψεις εμφανίστηκαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή για την αναθεώρηση του άρθρου για το ασυμβίβαστο. Να σημειωθεί ότι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι κατά της αναθεώρησης. Ο ειδικός εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος, προσπαθώντας να συγκεράσει τις διαφορετικές θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «το ασυμβίβαστο με εξαιρέσεις αποτελεί έναν καλό κανόνα».

Τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή ώστε- όπως είπε- να μη λάβει εν λευκώ εξουσιοδότηση η επόμενη Βουλή αλλά να χρειάζεται την πλειοψηφία των 180 βουλευτών προκειμένου να διαμορφώσει το περιεχόμενο της διάταξης.

«Ανισότητες»

Υπέρ του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών ήταν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Σωκράτης Κοσμίδης. Ο κ. Ε. Βενιζέλος μάλιστα, ο οποίος έχει θεωρηθεί από τους «αρχιτέκτονες» της ρύθμισης επειδή στην αναθεώρηση του 2001 ήταν εκείνος που διαμόρφωσε το τελικό κείμενο, επέκρινε δριμύτατα όσους ζητούν την κατάργηση του ασυμβίβαστου λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε ανισότητες των βουλευτών και θα εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό εντός και εκτός Βουλής. «Δεν είμαστε Βουλή συντεχνία δικηγόρων, ιατρών και μηχανικών, αλλά είμαστε Βουλή των Ελλήνων πολιτών», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι αναγκαία»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Σωκράτης Κοσμίδης, ο οποίος τόνισε ότι η αναθεώρηση της διάταξης δεν είναι αναγκαία, πως χρειάζεται «σοφά οριοθετημένος εκτελεστικός νόμος για τις εξαιρέσεις».

Στον αντίποδα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαγεωργίου εμφανίσθηκε λάβρος κατά του ασυμβίβαστου και ξεκαθάρισε ότι θα ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης της συνταγματικής διάταξης με το επιχείρημα ότι «ο βουλευτής πρέπει να είναι ελεύθερος να αποφασίσει τι θα κάνει». Ακόμη άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος, όσες περγαμηνές κι αν διαθέτει, να ορίζει εκ των προτέρων ποιον βουλευτή θέλει ο λαός».