O Φρανκ Λάμπαρντ ήταν ένας αθλητής πέραν αμφισβήτησης όταν παρέλαβε το βραβείο του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς τον Μάιο του 2005. Πώς κατάφερε όμως να του τραγουδούν οι οπαδοί «απογοήτευσες τη χώρα σου» στον πρόσφατο εκτός έδρας αγώνα της Τσέλσι με την Άστον Βίλα;

Τα πράγματα άλλαξαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο πέρυσι το καλοκαίρι όταν η απόδοσή του ήταν πολύ κακή και αστόχησε στα πέναλτι με την Πορτογαλία στα προημιτελικά, για να δεχθεί άδικα σκληρή κριτική από τον Τύπο.

Ο Λάμπαρντ υποστηρίζει πως η κριτική είναι το τίμημα της επιτυχίας και δεν θα μπορούσε να νιώθει πιο άνετα όταν την προηγούμενη εβδομάδα προώθησε τις επενδύσεις της Τσέλσι, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, σε φιλανθρωπίες και κοινωνικό έργο. Χαλαρός, μέχρι που ρωτήθηκε για τα μειωτικά σχόλια του ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι Τζόι Μπάρτον, τα οποία σαφέστατα τον εξαγρίωσαν.

Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι επιτέθηκε στους άσους της Εθνικής Αγγλίας, όπως ο Λάμπαρντ, που προώθησαν τις αυτοβιογραφίες τους μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και προτείνει να δοθεί στον Τζέραρντ και τον Λάμπαρντ από μία μπάλα για να επιτύχουν μαζί στη μεσαία γραμμή.

«ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΑΕΙ»

Αφού υπενθυμίσαμε στον Λάμπαρντ πως δεν ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει, ο μέσος της Τσέλσι επέμεινε: «Δεν νομίζω πως ο Τζόι Μπάρτον θα έπρεπε να μιλά για μένα και τον Τζέραρντ. Αυτό ίσως αρκεί».

Ο Λάμπαρντ σταματά αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί και συνεχίζει: «Θα σου πω ένα πράγμα. Έχω διαβάσει αρκετά για τον Τζόι, υπογραμμίζει συνέχεια πως τρέχει στις έξι το πρωί και μετά αναρωτιέται αν εγώ και ο Τζέραρντ κάνουμε το ίδιο. Όταν το διάβασα αυτό σκέφτηκα: “Το έκανα αυτό όταν ήμουν 11”. Αυτή ήταν η διαφορά».

Ο Μπάρτον έχει αποσπάσει την προσοχή του προπονητή της εθνικής ομάδας Στιβ ΜακΛάρεν και είναι πιθανό να κληθεί τον επόμενο μήνα και να βρεθεί απέναντι στον Τζέραρντ και τον Λάμπαρντ στο προπονητικό καμπ.

«Υπάρχουν πολλοί παίκτες που παλεύουν για μία θέση η οποία θα τους διατηρήσει στην επικαιρότητα αρκετά χρόνια. Δεν έρχονται και λένε κάτι δημόσια αλλά σκύβουν το κεφάλι και συνεχίζουν να παλεύουν. Αυτό έκανε ο Όουεν Χάργκριβς αν και θα μπορούσε να είχε πει αρκετά πράγματα. Κράτησε χαμηλά το κεφάλι του και βρήκε τον σωστό δρόμο», λέει ο Λάμπαρντ.

Για τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε μετά τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα συνθήματα «απογοήτευσες τη χώρα σου» και «πού ήσουν στη Γερμανία;» ο Λάμπαρντ απαντά: «Ελάτε τώρα, μιλάμε για ποδόσφαιρο. Δεν ήθελα να απογοητεύσω τη χώρα μου. Είναι τόσο απλό. Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποσπά τα φώτα της δημοσιότητας και οι φίλαθλοι τα μεγαλοποιούν όλα. Αν σε μερικά χρόνια δεν ενδιαφέρονται να τραγουδήσουν για μένα, τότε θα εύχομαι να αρχίσουν να το κάνουν πάλι».