Στη λίστα των συνιστώμενων- αλλά όχι υποχρεωτικών- εμβολίων προσανατολίζεται να εντάξει η κυβέρνηση το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες της Μαιευτικής- Γυναικολογίας, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά.


Το εμβόλιο- που προστατεύει από τέσσερις τύπους του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ΗΡV)- έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετές μέρες στη χώρα μας, με τιμή διπλάσια από τις Ηνωμένες Πολιτείες: καθεμιά από τις τρεις δόσεις κοστίζει 184 ευρώ, έναντι 92 που είναι το κόστος στις ΗΠΑ.

Η τιμή του εμβολίου συγκαταλέγεται και στις υψηλότερες της Ευρώπης: η χονδρική τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά αρχίζει από

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σύσταση επιτροπής από επιστήμονες Μαιευτικής – Γυναικολογίας, η οποία θα γνωμοδοτήσει για την τελική απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση

τα 300 ευρώ- και για τις τρεις δόσειςενώ στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 375. Το κόστος στο λιανικό εμπόριο κυμαίνεται από 450 έως 600 ευρώ.

Και δεύτερο

Πάντως, ο ανταγωνισμός θα… ενταθεί στο επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται η κυκλοφορία και δεύτερου εμβολίου, από άλλη εταιρεία, το οποίο θα καλύπτει επίσης τέσσερις τύπους του ιού!

Ήδη η αμερικανική παιδιατρική εταιρεία έχει εντάξει το εμβόλιο στη λίστα των συνιστώμενων εμβολίων, ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, το κόστος καλύπτεται από τα Ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου συγκεκριμένο εμβόλιο που κοστίζει 500 ευρώ, καλύπτεται από τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τα οποία καλύπτουν το 50% του πληθυσμού.

Στην Αγγλία μελετάται η ένταξή του στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ στη Γαλλία τρεις μεγάλοι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί αποζημιώνουν τη χορήγηση του εμβολίου.

Το δεύτερο εμβόλιο κατά του ιού ΗΡV θα προστατεύει κατά των τύπων 16 και 18 (τους οποίους καλύπτει και αυτό που ήδη κυκλοφορεί), καθώς και από τα στελέχη 45 και 31. Σύμφωνα με την εταιρεία που το παρασκευάζει, η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 100% στις ηλικίες 15- 25 και η δράση του διαρκεί 4,5 χρόνια.

Καλπάζει η νόσος στην Ελλάδα


ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ είναι η συχνότητα εμφάνισης κονδυλωμάτων στις Ελληνίδες τα τελευταία 15 χρόνια.

Στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 500 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μόνο μία στις πέντε Ελληνίδες κάνει τακτικά τεστ Παπανικολάου. Επιπλέον, περίπου οι μισές γυναίκες στη χώρα μας δεν γνωρίζουν τη χρησιμότητα του τεστ ενώ αγνοούν τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.