Πολιτικές θύελλες προκαλεί η κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ για το μοίρασμα της πίτας των ακροδεξιών ψήφων, που αυτή τη φορά είχαν στόχο τον Συνασπισμό και τα στελέχη του.


Ένα μήνα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Πολύδωρα ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον ΣΥΝ «έκνομο», στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιχείρησαν να συνδέσουν τον αντιεξουσιαστικό χώρο με την Κουμουνδούρου υπονοώντας ότι «ευλογεί» τη δράση των κουκουλοφόρων. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μάλιστα εξομοίωσε τον Συνασπισμό με τους αναρχικούς, προτρέποντας τους ψηφοφόρους του να συνασπιστούν «εναντίον του ΣΥΝ, της αναρχίας και της κουκουλοφορίας». Ο Συνασπισμός, από την πλευρά του, προτίμησε να απαντήσει στις εναντίον του επιθέσεις με μία ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόπειρα εμπρησμού στα γραφεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Η ευθυγράμμιση στελεχών της κυβέρνησης με τις απόψεις Πολύδωρα αποδίδεται από στελέχη του ΣΥΝ στην αγωνία της Νέας Δημοκρατίας να αποσπάσει πολύτιμες ψήφους από τον χώρο της ακροδεξιάς, αλλά και στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει τόσο τον Συνασπισμό όσο και τον ΛΑΟΣ, προκειμένου η επόμενη Βουλή να είναι τρικομματική και να μην αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. Παράλληλα παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ερμηνεύουν την κλιμάκωση των επιθέσεων του κ. Καρατζαφέρη εις βάρος της Αριστεράς ως αντίδραση στην προσπάθεια της Ν.Δ. «να του φάει το ψωμί» και στο πλαίσιο μιας στρατηγικής του ΛΑΟΣ να απασχολεί συνεχώς την επικαιρότητα.

Και η Ντόρα

Πάντως, υπονοούμενα για τη συνολικότερη στάση του ΣΥΝ απέναντι στους αντιεξουσιαστές άφησε και η υπουργός Εξωτερικών,

ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξομοίω- σε τον Συνασπισμό με τους αναρχικούς, προτρέποντας τους ψηφοφόρους του να συνασπιστούν «εναντίον του ΣΥΝ, της αναρχίας και της κουκουλοφορίας»

όταν ρωτήθηκε αν στελέχη της Κουμουνδούρου καλύπτουν τους «γνωστούς αγνώστους». Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του σε αυτή την υπόθεση», τονίζοντας ότι «η λέξη “καταδικάζω” ή “δεν καταδικάζω” δεν θέλει ερμηνεία του λεξικού Μπαμπινιώτη. Δεν ισχύει η λογική του “ολίγον έγκυος”».

Στο πνεύμα Μπακογιάννη αλλά σε πιο σκληρό ύφος, και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα είπε για τα στελέχη του ΣΥΝ ότι «όταν συλλαμβάνονται κάποιοι, εμφανίζονται αυτόκλητοι υπερασπιστές και συνήγοροι υπεράσπισης». Πάντως οι δηλώσεις της κ. Παπακώστα, σύμφωνα με νεοδημοκρατικούς κύκλους, δεν είναι άσχετες από το γεγονός ότι πολιτεύεται στη Β΄ Αθηνών- στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Πολύδωρα- όπου σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει ενισχύσει ιδιαίτερα τα ποσοστά του και το προφίλ του δεξιού πολιτικού.

Πάντως, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις απ΄ο τα τηλεοπτικά δελτία ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «καμία πολιτική δύναμη δεν καλύπτει τους τρομοκράτες». Ωστόσο αυτή η δήλωση δεν φαίνεται πως έπεισε την Κουμουνδούρου, η οποία υποστηρίζει ότι έχει «στοχοποιηθεί» για προεκλογικούς λόγους.

«Κατηγορώ» Αλαβάνου

Έτσι, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο Αλέκος Αλαβάνος αναμένεται να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συνδέσει τον ΣΥΝ με τους κουκουλοφόρους, στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την αλλαγή του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποδεικνύοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι παρακμιακό- κάτι σαν Κορυδαλλός – στον χώρο του οποίου κινούνται κακοποιά στοιχεία. Επιπλέον θα επισημάνει ότι η Ν.Δ. ανησυχεί για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές σε περίπτωση εισόδου του ΣΥΝ στη Βουλή, γι΄ αυτό και υιοθετεί τις ακροδεξιές απόψεις του κ. Καρατζαφέρη.

Το στέλεχος του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης, αποκαλούμενος και «πρωθυπουργός της χώρας» από τον Γ. Καρατζαφέρη, κάλεσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να απολογηθεί επειδή, όπως είπε, έχει κάνει το κόμμα του θερμοκήπιο των φασιστών της Χρυσής Αυγής και των εγκληματικών παραφυάδων της. Προσέθεσε μάλιστα πως ό,τι και να μας λένε, εμείς στον ΣΥΝ δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε στη Βουλή, στους δρόμους και στα δικαστήρια τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε γελοία την ακροδεξιάς έμπνευσης συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΣΥΝ ως δήθεν συνοδοιπόρου των κουκουλοφόρων, λέγοντας ότι με αυτές τις ομάδες μάς χωρίζει άβυσσος.