ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ τη χώρα μας αποτελεί η δεύτερη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για κακοποίηση πολίτη από αστυνομικά όργανα. Η απόφαση εκδόθηκε από το ΕΔΑΔ την περασμένη Πέμπτη και αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της κακομεταχείρισης πολιτών από τα όργανα της τάξης.

Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο συριακής καταγωγής πολίτης που κακοποιήθηκε δεν ήταν καν κρατούμενος, ενώ οι προσπάθειες που κατέβαλε στη συνέχεια στην Ελλάδα προκειμένου να τιμωρηθούν τα αστυνομικά όργανα τα οποία επέδειξαν εις βάρος του απάνθρωπη συμπεριφορά απέβησαν άκαρπες. Το δικαστήριο επεδίκασε αποζημίωση 27.000 ευρώ στο θύμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η υπόθεση έχει ως εξής, όπως περιγράφεται στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ: Το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου 1998, ο Σύρος Αlsayed Αllaham προσέφυγε στο Α.Τ. Άνω Πατησίων για να καταγγείλει ένοπλη κλοπή. Προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν αλλοδαπός, ουδείς του έδινε σημασία επί πολλή ώρα.

Όταν άρχισε να διαμαρτύρεται, ένας αστυνομικός έσπευσε να τον ακινητοποιήσει και ένας άλλος άρχισε να τον χτυπάει άγρια. Στη συνέχεια ο Σύρος βρέθηκε κλειδωμένος επί τρίωρο σε ένα δωμάτιο του Τμήματος. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος- αφού είχε αποδείξει ότι νομίμως βρίσκεται στην Ελλάδα- ζήτησε ιατρική περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκαν εκδορές στο πρόσωπο και βλάβη στο αριστερό του αυτί. Ενοχλημένος από αυτή την εξέλιξη άρχισε μια διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης, επιδιώκοντας παράλληλα την τιμωρία των υπαιτίων αστυνομικών οργάνων. Η σχετική καταγγελία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή διοικητικής ποινής στους δύο αστυνομικούς, ύψους 150 ευρώ στον πρώτο και 300 ευρώ στον δεύτερο, αλλά η αγωγή για αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου απορρίφθηκε πρωτόδικα, ενώ εκκρεμεί η εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό.

Η μήνυση που υπέβαλε κατά των δύο αστυνομικών και του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κατέληξαν στην παραπομπή ενώπιον του δικαστηρίου μόνο του ενός αστυνομικού, ο οποίος καταδικάστηκε μεν πρωτόδικα για τις σωματικές βλάβες που προκάλεσε στον μηνυτή, αθωώθηκε όμως σε δεύτερο βαθμό κατά πλειοψηφία από το Πενταμελές Εφετείο.

Η αθώωση αυτή αποτέλεσε το βασικό έρεισμα της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την υποχρέωσή της να εξετάσει εξονυχιστικά τη βασιμότητα της καταγγελίας. Το δικαστήριο, αγνοώντας τις ιατρικές βεβαιώσεις, στήριξε την απόφασή του στις καταθέσεις των πέντε αυτοπτών μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, που βεβαίωσαν ότι η καταγγελία ήταν αποκύημα της φαντασίας του μηνυτή.

Αποζημίωση 10.000 σε δύο Τσιγγάνους


ΣΤΙΣ 13 Δεκεμβρίου 2005 η Ελλάδα υπέστη μια ακόμη ήττα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου είχαν προσφύγει και δικαιώθηκαν οι Τσιγγάνοι Λάζαρος Μπέκος και Λευτέρης Κουτρόπουλος.

Συνελήφθησαν στο Μεσολόγγι τα μεσάνυχτα της 7ης Μαΐου 1998- 18χρονοι τότε- με την κατηγορία της απόπειρας διάρρηξης περιπτέρου. Οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος και ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα. Το μαρτύριό τους κράτησε όλη τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας – όπως κατήγγειλαν στη συνέχεια οι ίδιοι- οι αστυνομικοί τούς πίεζαν να δώσουν στοιχεία εις βάρος άλλου Τσιγγάνου που θεωρούσαν ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών. Η κακοποίησή τους υπήρξε τόσο άγρια, ώστε ο Λ. Κουτρόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στους δύο Τσιγγάνους αποζημίωση 10.000 ευρώ στον καθένα για την ηθική βλάβη. Η εν λόγω απόφαση ήταν η πρώτη που αφορούσε βιαιοπραγίες αστυνομικών κατά πολιτών.