Στα 62 της η Ρίτβα Γιουβόνεν εξακολουθεί να απολαμβάνει τη δουλειά της- η συνταξιοδότηση δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά της. Και δεν είναι η μόνη στη Φινλανδία. Η Λόρα Χότινεν εργάζεται μερικές ώρες κάθε μέρα σε κατάστημα πώλησης υφασμάτων.

Είναι δύο από τις Φινλανδές που έχουν ξεπεράσει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, τα 59 χρόνια, και εντούτοις παραμένουν ενεργές επαγγελματικά, παρακολουθώντας τη σύνταξή τους να… αυγαταίνει.

Πρόκειται όμως για μια χώρα όπου ο πληθυσμός γερνά πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή. Η σχέση εξάρτησης μεταξύ ηλικιωμένων και νεώτερων, δηλαδή η αναλογία συνταξιούχωνεργαζομένων, προβλέπεται να φτάσει στο 41 προς 59 μέχρι το 2025- το υψηλότερο ποσοστό συνταξιούχων στη Δυτική Ευρώπη. Γι΄ αυτό και η φινλανδική κυβέρνηση ελπίζει πως όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι θα αρχίσουν να σκέφτονται όπως η Γιουβόνεν και η Χότινεν.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας προχώρησε το 2005 σε μεταρρυθμίσεις δίνοντας κίνητρα στους ηλικιωμένους να μένουν περισσότερα χρόνια στον εργασιακό χώρο. Δηλαδή, αύξησε το οικονομικό δέλεαρ και… τιμώρησε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Επίσης κατέστησε πιο δύσκολη για τις εταιρείες τη διαδικασία απομάκρυνσης των μεγαλύτερων σε ηλικία υπαλλήλων. Έτσι, μετά τα 63, οι εργαζόμενοι βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.