Κ λιμάκωση των αντιδράσεων εναντίον του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και ιδιαίτερα εναντίον του περιορισμού του ασύλου, με απεργίες, συλλαλητήρια και συνέχιση των καταλήψεων, εξετάζουν τώρα οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές. Σήμερα συνεδριάζει η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) για να αποφασίσει τις κινήσεις της, ενώ οι φοιτητές ειδικά των αριστερών παρατάξεων επιχειρούν να κλιμακώσουν τις καταλήψεις (που μέχρι χθες εξελίσσονταν σε περίπου 270 σχολές) είτε άμεσα, είτε μόλις το νομοσχέδιο ανακοινωθεί ώστε στο μεταξύ να τελειώσει η εξεταστική περίοδος. ΑΣΥΛΟ: Η ευθύνη για την άρση του μετατίθεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο, που θα μπορεί να αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Παρουσία εισαγγελέα ενδεχόμενη παρέμβαση της Αστυνομίας. Ανοίγει παράθυρο όμως και για τις καταλήψεις, εάν σε κάποιο ΑΕΙ οι πρυτανικές αρχές κρίνουν ότι καταλύεται το άσυλο ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Γίνεται λόγος για διοικητική, οικονομική και ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ΑΕΙ, με υποχρέωση κοινωνικής λογοδοσίας, δημοσιότητας αποφάσεων και υπογραφής «4ετούς συμβολαίου» με την Πολιτεία «ΑΙΩΝΙΟΙ»: Στο εξής οι φοιτητές θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές εντός του διπλού από τον κανονικό χρόνο σπουδών, δηλ. 8 χρόνια για 4ετείς σπουδές κ.λπ.

Ειδική ρύθμιση για τους ήδη «αιωνίους» ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

Μελετάται καθολική ψηφοφορία όλων των φοιτητών.

Εξετάζεται αν θα παραμείνει ίδιο (80% σήμερα) το ποσοστό συμμετοχής της ψήφου τους ή αν θα μειώνεται ανάλογα με την αποχή ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ: Μελετάται η δυνατότητα επιλογής από λίστα συγγραμμάτων που θα συντάσσουν οι διδάσκοντες