Στα σπίτια τους έζησαν μια τρομακτική εμπειρία. Η μητέρα ή ο πατέρας τους παρουσίασαν κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή και τα παιδιά βρέθηκαν στο επίκεντρό της. Ένιωσαν μέχρι και τύψεις- ότι εκείνα έφταιγαν για την κατάσταση του γονιού τους.


Το σπίτι που τώρα τα φιλοξενεί λέγεται «Μελία» και βρίσκεται στη Λαμπρινή, γωνία Φαρκαδώνος και Πιτυούντος 4. «Δώσαμε στο σπίτι το όνομα μιας από τις νύμφες στις οποίες εμπιστεύτηκε τον Δία η μητέρα του, για να τον αναθρέψουν με μέλι και με γάλα στο σπήλαιο της Δίκτης στην Κρήτη», εξηγεί η οικοδέσποινα, παιδοψυχίατρος κ. Φλώρα Γκιζάρη.

Είναι ένας ξενώνας πρότυπο για την Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αφού κάτι ανάλογο υπάρχει μόνο στη Σουηδία και τη Δανία. Λειτουργεί από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Μπορεί να φιλοξενήσει 8 παιδιά 4-12 ετών για διάστημα έως 12 μηνών, με εξειδικευμένο προσωπικό και 4 ειδικούς να τα φροντίζουν όλο το 24ωρο

και του Εφήβου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Ι. Τσιάντη, αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, και ήδη έχει δώσει τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, ορατός κίνδυνος απειλεί τον ξενώνα λόγω της μείωσης- κατά 60% για το 2007- των πιστώσεων για την ψυχική υγεία.

Ο ξενώνας «Μελία»- για παιδιά με γονείς που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές- μπορεί να φιλοξενήσει 8 παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών για διάστημα έως 12 μηνών. Δηλαδή πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφθεί κανείς ότι το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας είναι μεγάλο: 1% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει χρόνια ψυχική νόσο, ενώ η ΕΨΥΠΕ υπολογίζει ότι περίπου 30.000 παιδιά έχουν γονείς με ψυχική νόσο και 33% από αυτά έχουν μεγάλη ανάγκη από ανάλογες υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας. «Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν διαταραχές συναισθημάτων και συμπεριφοράς» επισημαίνει ο κ. Χάρης Ασημόπουλος, κοινωνικός λειτουργός, συντονιστής των προγραμμάτων της ΕΨΥΠΕ.

Φόβος και ενοχές για την ασθένεια των γονιών τους


Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ με γονείς που πάσχουν απο ψυχικές διαταραχές ή σοβαρά προβλήματα υγείας είναι μια τρομακτική εμπειρία για τα μικρά παιδιά και μια ακατανόητη κατάσταση για τους εφήβους που αδυνατούν να τη χειριστούν: «Συχνά τα παιδιά και οι έφηβοι ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους, καταλήγουν να αναλαμβάνουν υπερβολικές ευθύνες μέσα στην οικογένεια και κάποιες φορές γίνονται “γονείς των γονιών τους” ή κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν από αυτήν», εξηγεί η παιδοψυχίατρος κ. Φλώρα Γκιζάρη.

Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς εμφανίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας στο σπίτι:

● Το στρες που βιώνουν τα παιδιά είναι τόσο έντονο όσο το στρες σε περίπτωση θανάτου ή διαζυγίου.

● Τα παιδιά δυσκολεύονται να διακρίνουν την πραγματικότητα απο τη φαντασία και οι γονείς μπορούν να τα τραβήξουν στον δικό τους κόσμο με καταστροφικό τρόπο.

● Ο άρρωστος γονιός μπορεί να προκαλεί τρόμο στα παιδιά.

● Τα παιδιά συχνά φοβούνται ότι η μαμά θα δώσει τέλος στη ζωή της ή όταν επιστρέψουν από το σχολείο στο σπίτι θα βρουν τον μπαμπά τους νεκρό…