Από ΚΤΕΟ θα περνούν σύντομα και τα δίκυκλα, υποχρεωτικά, όπως όλα τα υπόλοιπα οχήματα. Η υποχρέωση αυτή αναμένεται να ισχύσει από το ερχόμενο φθινόπωρο.


Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, χτες στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η αρχή θα γίνει με τα επαγγελματικά δίκυκλα (ενοικιαζόμενα,

15 ΕΥΡΩ

Το παράβολο για την Κάρτα Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλου δεν θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ

κούριερ, διανομών φαγητού) τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τον περιορισμό της ηχορύπανσης.

Αργότερα, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες των δικύκλων, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2.000.000. Τα δίκυκλα ήδη περνούν από τεχνικό έλεγχο σε άλλες χώρες της Ευρώπης- Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και Αυστρία. Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή θα καθιερωθούν:

● Περιοδικοί τεχνικοί έλεγχοι των δικύκλων και η τήρηση Κάρτας Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων (ΚΤΕΔ), τόσο για τα καινούργια όσο και τα μεταχειρισμένα.

● Έλεγχοι πεδίου από ειδικά κινητά συνεργεία στους δρόμους. Τα συνεργεία αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση υπό την εποπτεία των υπουργείων Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Το παράβολο για τους ελέγχους των δικύκλων στα ΚΤΕΟ δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ, ενώ η ΚΤΕΔ για τα καινούργια θα εκδίδεται 4 χρόνια ύστερα από την αρχική έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Η ΚΤΕΔ για τα μεταχειρισμένα δίκυκλα θα εκδίδεται αμέσως με την εισαγωγή τους στη χώρα και θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ ειδικά για τα ενοικιαζόμενα δίκυκλα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι


Ειδικότερα, τα ΚΤΕΟ θα ασχολούνται με:

1. Τον έλεγχο των στοιχείων του δικύκλου (αριθμό κυκλοφορίας, πλαισίου, κινητήρα) 2. Τον έλεγχο οδικής ασφάλειας, ο οποίος θα γίνεται σε 10 σημεία (συστήματα διεύθυνσης, ανάρτησης, φρένων, ελαστικά, φώτα κ.λπ.) 3. Τον έλεγχο της στάθμης του θορύβου 4. Τον έλεγχο των καυσαερίων