Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Πέρετζ δέχθηκαν χθες νέες πιέσεις να παραιτηθούν, αφού ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε την παραίτησή του εξαιτίας της αποτυχίας του πολέμου στον Λίβανο.

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του κορυφαίου αξιωματικού του ισραηλινού στρατού, του αντιστράτηγου Νταν Χαλούτζ, ήταν άλλο ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό, η δημοτικότητα του οποίου έχει καταβαραθρωθεί μετά τον πόλεμο του περυσινού καλοκαιριού και μία σειρά πολιτικών σκανδάλων. Την Τρίτη, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ διέταξε ποινική έρευνα για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει το 2005 ο Ολμέρτ στην ιδιωτικοποίηση μιας τράπεζας.

Ο αντιστράτηγος Χαλούτζ παραιτήθηκε αφού δεκάδες εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τον πόλεμο στον Λίβανο διαπίστωσαν εκτεταμένα προβλήματα στην απόδοση του στρατού. Νωρίτερα ο Χαλούτζ είχε απορρίψει αιτήματα να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτικών ανωτέρων του, αλλά και των υφισταμένων του στο στράτευμα. Και καθώς ο Χαλούτζ έπαιρνε χθες την άγουσα, οι επικριτές έσπευσαν να ζητήσουν και τα κεφάλια των Ολμέρτ και Πέρετζ. «Υπήρξε σαφώς κακή διαχείριση του πολέμου και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπεύθυνος είναι ο αρχηγός του επιτελείου», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Ραν Κοέν, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού.