Σε μετοχοπόλεμο εξελίσσεται η αντιπαράθεση στην τραπεζική αγορά, όπου πάντως η Πειραιώς διατηρεί το πλεονέκτημα, καθώς μόνο η δική της προσφορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.


Πειραιώς, Μarfin αλλά και Κύπρου έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν η καθεμία τις συμμαχίες της ανάμεσα στους μετόχους σε Ελλάδα και Κύπρο, αναγνωρίζοντας ότι τελικά αυτοί θα κρίνουν το παιχνίδι της κυριαρχίας στην τραπεζική αγορά.

Παράλληλα, ο μετοχοπόλεμος μαίνεται και στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Λευκωσίας. Οι μετοχές των εμπλεκομένων τραπεζών βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα και χθες έκλεψαν την παράσταση σε μια συνεδρίαση όπου το παιχνίδι ήταν έντονο. Και σε αυτό το μέτωπο πάντως, Πειραιώς και Κύπρου κέρδισαν την προτίμηση της αγοράς, καθώς οι μετοχές τους σημείωσαν σημαντική άνοδο στη Σοφοκλέους, σε αντίθεση με τους τίτλους του ομίλου της Μarfin που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Στρατηγικές συμμαχίες

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Μarfin χθες συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (και μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου, μέσω των διαφόρων μονών) και δεν έκρυψε ότι είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις και με μεγαλομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς.

Στόχος, να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες ώστε να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων όταν «τρέξουν» οι δικές της προσφορές. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οικογένεια Κωνστ. Αγγελόπουλου, ο Όμιλος Φουρλή, ο Θ. Βασιλάκης (που ελέγχει μεταξύ των άλλων την αεροπορική εταιρεία Αegean), αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Η συνολική συμμετοχή τους ξεπερνά το 20% και αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των μετόχων της Πειραιώς, που έχει και τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.

«Ψήφισαν» Πειραιώς

Στο ταμπλό της Σοφοκλέους η αγορά «ψήφισε» Πειραιώς και η μετοχή της τράπεζας κινήθηκε ανοδικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκαν κατά 2,19% και έκλεισαν στα 26,08 ευρώ, όπως και οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σημείωσαν άνοδο κατά 3,77% φτάνοντας τα 11,56 ευρώ. Αντίθετα, σοβαρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι του ομίλου της Μarfin. Η Μarfin Ρopular Βank υποχώρησε κατά 7,57% στα 8,30 ευρώ, η Μarfin Financial Group υποχώρησε κατά 4,63% στα 49,88 ευρώ και οι μετοχές της Εγνατίας πραγματοποίησαν βουτιά 8,37% στα 8,10 ευρώ. Τζίρος ρεκόρ

Ενδεικτικό της έντασης του μετοχοπόλεμου στη χθεσινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι αυτοί οι πέντε τίτλοι πραγματοποίησαν το 30% του συνολικού τζίρου στη Σοφοκλέους (158 εκατ. ευρώ), ο οποίος διαμορφώθηκε στα 460 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο επενδυτικός πυρετός ανάγκασε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να επιστήσει με ανακοίνωση την προσοχή των παικτών στην αγορά, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποβολές προσφορών.

Στην κίνηση των μετοχών αναφέρθηκε και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης, τονίζοντας ότι «η αγορά έδωσε σήμερα την απάντησή της».

Και η ΟΤΟΕ

«Ψήφο» στην τράπεζα Πειραιώς έδωσε χθες- εμμέσως πλην σαφώς- και η ΟΤΟΕ, που κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να παρέμβει, παίρνοντας σαφή θέση στις εξελίξεις. Η ΟΤΟΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η έλευση μεγάλων κεφαλαίων στην τραπεζική αγορά μπορεί να αποτελέσει θετικό γεγονός όταν γίνεται με αρχές και κανόνες, όταν δεν μεταφέρονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων εκτός Ελλάδος και όταν δεν υπονομεύονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας».

«Επίθεση φιλίας» από τον Α. Βγενόπουλο


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ συνέντευξης Τύπου στην Κύπρο ο διευθύνων σύμβουλος της Μarfin Ρopular Βank κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε «επίθεση φιλίας» προς τις διοικήσεις της Πειραιώς και της Μarfin, προσθέτοντας όμως ότι θα προχωρήσει στα σχέδιά του ακόμα και αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη τους. Αναφερόμενος στους λόγους που τον ώθησαν στην κίνηση αυτή επικαλέστηκε αρκετές φορές τη φράση κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αγορά έχει ανάγκη μέχρι δυόμισι τράπεζες. Επίσης, τόνισε ότι έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία τώρα, καθώς μετά την απόφαση της Πειραιώς να πωλήσει τη συμμετοχή της η μετοχική σύνθεση της Κύπρου δεν θα της επέτρεπε επί μακρόν αυτόνομη ανάπτυξη.

Υπερτράπεζα

Παράλληλα αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα «μέγα στρατηγό» και κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να συνεργαστούν για τη δημιουργία υπερτράπεζας, που θα έχει ενεργητικό 77 δισ. ευρώ, 1.042 υποκαταστήματα, παρουσία σε 17 χώρες και θα είναι 24η σε μέγεθος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεκαθάρισε ότι καθοριστικός παράγων για να προχωρήσει η τριπλή συγχώνευση είναι η συναίνεση της Ένωσης Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και ζήτησε από τα αδέρφια του- όπως αποκάλεσε τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου-να έλθουν μαζί του και να τον βοηθήσουν στα σχέδιά του. Μάλιστα, δήλωσε διατεθειμένος να παραχωρήσει το τιμόνι του νέου ομίλου στον κ. Σάλλα και χαρακτήρισε «ομάδα όνειρο» τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Αδιόρατη απειλή

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που οι διοικήσεις των Πειραιώς και Κύπρου δεν καθήσουν μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει μονομερώς στα σχέδιά του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι τράπεζες δεν ανήκουν στις διοικήσεις τους αλλά στους μετόχους».

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου ο κ. Ηλιάδης σχολίασε ότι δεν παρουσίασε κανένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, ενώ στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς απέφυγαν να σχολιάσουν αναφέροντας πως οι αρμόδιες εποπτικές αρχές δεν έχουν εγκρίνει ακόμα την προσφορά της Μarfin για την Τράπεζα Πειραιώς.