ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ χαθούν κοινοτικοί πόροι που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας, αν δεν εντατικοποιηθούν αμέσως οι ρυθμοί απορρόφησής τους, επισημαίνει μελέτη του ΙΟΒΕ που αφορά τον κλάδο των κατασκευών και τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προοπτικές για τον κλάδο εμφανίζονται θετικές, στον βαθμό βεβαίως που θα ενταθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα μεγάλα δημόσια έργα, στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών.

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί τον δεύτερο καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη του κλάδου. Η απελευθέρωση της στεγαστικής πίστης και ο ανταγωνισμός των τραπεζών συνέβαλαν στην έντονη αύξηση των στεγαστικών δανείων. Αυτές οι εξελίξεις καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή ενίσχυση της συνολικής ζήτησης για κατοικίες και συνέβαλαν σοβαρά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα όμως, επισημαίνεται στην έρευνα, δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, σε επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι τιμές των κατοικιών την περίοδο 1995-2004 παρουσίασαν σωρευτικά θεαματική άνοδο 134,02% στο σύνολο των αστικών περιοχών και αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 9,91%.