Τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα κοτόπουλα δημιουργήθηκαν από επιστήμονες. Είναι τροποποιημένα κατά τρόπον ώστε από τα αυγά τους θα είναι δυνατή η παρασκευή φαρμάκων κατά του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.


Ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν, στο Εδιμβούργο, εκεί όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι, εξέθρεψαν 500 τέτοια κοτόπουλα. Το επίτευγμά τους ανοίγει τον δρόμο για τη μαζική και φθηνή παραγωγή φαρμάκων τα οποία σήμερα κοστίζουν πανάκριβα.

Σε ΙSΑ Βrowns (ένα κοινό είδος ωοτόκου κότας) προστέθηκαν ανθρώπινα γονίδια στο DΝΑ τους, τα

ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Επιστήμονες δημιούργησαν κότες που τα ανθρώπινα γονίδιά τους περνούν από γενιά σε γενιά

οποία δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής σύνθετων ιατρικών πρωτεϊνών. Αυτά τα ανθρώπινα γονίδια εισάγονται στο ασπράδι των αυγών, από όπου μπορούν εύκολα να εξαχθούν για την παρασκευή φαρμάκων. Οι επιστήμονες του Ρόσλιν κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν κοτόπουλα που τα ανθρώπινα γονίδια τα οποία εμφυτεύθηκαν σε αυτά περνούν από γενιά σε γενιά. Ιατρικές πρωτεΐνες

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας, που θα αποτελεί μια πηγή φθηνών ιατρικών πρωτεϊνών. Μερικά από αυτά τα κοτόπουλα παράγουν μια ανθρώπινη ιντερφερόνη- παραπλήσια με φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπευτική αγωγή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Άλλα κοτόπουλα θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα στην αγωγή που χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου του δέρματος, αφού παράγουν miR24, ένα αντίσωμα με το οποίο θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπισθεί η αρθρίτιδα. Επίσης, στο ίδιο Ινστιτούτο έχουν δημιουργηθεί κοτόπουλα που από τα αυγά τους θα μπορούσαν να παραχθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η έρευνα, γράφουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς του Λονδίνου», αποτελεί θρίαμβο της δρος Έλεν Σανγκ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, η οποία από το 1997 προσπαθούσε να ανακαλύψει μια τεχνική με την οποία δεν θα χάνονταν τα νέα γονίδια κατά τη μετάδοσή τους στην επόμενη γενιά. «Πρόκειται για έναν νέο τρόπο για την παρασκευή εξειδικευμένων φαρμάκων», λέει η δρ Κάρεν Τζέρβις της Viragen Scotland, εταιρείας Βιοτεχνολογίας η οποία συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Ρόσλιν. «Εκθρέψαμε μέχρι τώρα πέντε γενιές κοτόπουλων και όλα τους εξακολουθούν να παράγουν φαρμακευτικές ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις».

Θεραπείες και για τον διαβήτη


● Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ επιστημόνων του Ινστιτούτου Ρόσλιν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί με διάφορα γονίδια, κατά τρόπον ώστε να παράγονται πολλές και διαφορετικές πρωτεΐνες. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες για παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης αλλά και πολλοί τύποι καρκίνου», λέει στους κυριακάτικους «Τάιμς» ο Άντριου Γουντ της Οxford Βiomedica.

● ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη και επισημαίνουν ότι οι εταιρείες Βιοτεχνολογίας υπόσχονται μια νέα γενιά φαρμάκων από διαγονιδιακά ζώα εδώ και δύο δεκαετίες. Μέχρι τώρα, όμως, ίσως η πιο επιτυχημένη προσπάθεια για διαγονιδιακό ζώο ήταν εκείνη με ένα τροπικό ψάρι που τροποποιήθηκε με DΝΑ από θαλάσσια ανεμώνη και μέδουσα για να γίνει φωσφορίζον.

Πρόκειται για ένα ψάρι που χρησιμοποιείται σε ενυδρεία.

● ΠΕΡΥΣΙ ΥΠΗΡΞΕ μια νέα εξέλιξη όσον αφορά αυτές τις τεχνολογίες, όταν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν το πρώτο φάρμακο παγκοσμίως που προέρχεται από διαγονιδιακά ζώα. Το ΑΤryn, ένα αντιθρομβωτικό για ανθρώπους που πάσχουν από σπάνια κληρονομική νόσο, παρασκευάζεται από το γάλα κατσίκας που το DΝΑ της έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει ανθρώπινα γονίδια.