ΠΑΓΙΔΑ θανάτου έκρυβαν οι κακοτεχνίες στις εγκαταστάσεις του καλοριφέρ μονοκατοικίας στο Νιοχώρι Ηλείας. Ένα ζευγάρι έχασε τη ζωή του, ξημερώματα Σαββάτου, την ώρα που κοιμόταν, από τις αναθυμιάσεις του λεβητοστασίου.

Νεκροί είναι ο Φίλιππος Μπριλάκης, 44 ετών, και η σύζυγος του Μυρσίνη, 41 ετών, από την Αθήνα. Μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους είχαν φτάσει την Παρασκευή στο Νιοχώρι για διήμερη εκδρομή στην παραθεριστική κατοικία των κουμπάρων τους. Το κρύο, το βράδυ, ήταν τσουχτερό και έτσι αποφάσισαν να βάλουν μπρος το καλοριφέρ. Ωστόσο η καπνοδόχος του καυστήρα ήταν αποφραγμένη από φωλιές πουλιών. Η καύση του πετρελαίου ήταν ατελής και είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή τοξικών αερίων. Αυτά εγκλωβίστηκαν στον χώρο του λεβητοστασίου και- λόγω κακοτεχνίας- πέρασαν μέσα από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το ανδρόγυνο.

«Κάθε καύση- στους καυστήρες των καλοριφέρ- παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν η ποσότητα του ατμοσφαιρικού αέρα δεν είναι επαρκής στον χώρο του καυστήρα- όπως συνέβη στην περίπτωση του Νιοχωρίου- τότε δεν επιτυγχάνεται τέλεια καύση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα. Εάν μάλιστα υπάρχει και διαρροή- από κακοτεχνία ή άλλο λόγο- των τοξικών αυτών αερίων της καύσης σε κλειστό χώρο τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τον άνθρωπο», αναφέρει ο Μιχάλης Χάλαρης, δρ Χημικός. «Εάν δηλαδή σε ένα χώρο που δεν αερίζεται η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα ξεπεράσει κάποια όρια, τότε δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας για τον άνθρωπο. Η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει τρία χαρακτηριστικά που την κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι άγευστη, άχρωμη και άοσμη», συμπληρώνει ο καθηγητής.

«Άρα χωρίς να το καταλάβει κανείς την εισπνέει. Όταν αυτή εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό δεσμεύεται από την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών κυττάρων και δεν αφήνει χώρο για να οξυγονωθεί ο οργανισμός. Σε περίπτωση που κάποιος είναι ξύπνιος, τότε καταλαβαίνει ότι έχει εισπνεύσει το- τοξικό- μονοξείδιο του άνθρακα γιατί τον πιάνουν ζαλάδες, αισθάνεται δυσφορία και χάνει σιγά σιγά τις αισθήσεις του. Όταν όμως κοιμάται, τότε όλα γίνονται χωρίς να καταλάβει τίποτα».