ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ σατανική σύμπτωση! Σαν άσος κρυμμένος στο μανίκι. Να έχεις την καταδίκη δεδομένη και την κατάλληλη στιγμή να σου προσφέρεται ένα απτό υπερασπιστικό επιχείρημα στο πιάτο. Καλός ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, αλλά ο Μεγάλος Αδελφός δεν δέχεται άλλες ήττες. Ούτε αρκείται στο ελάχιστο. Δεν γεννήθηκε για να ρυθμίζει την κυκλοφορία!

Εντάξει, ως πρόφαση δεν είναι κακή. Όχι όμως και να καταλήξει στ΄ αλήθεια τροχονόμος. Ανέλαβε, λοιπόν, να υπερασπίσει τον εαυτό του δυναμικά. Η Αρχή Προστασίας δεν αστειευόταν.

Αρχικά πίστεψε πως η απόφαση που περιόριζε τη δραστηριότητά του εκδόθηκε έτσι, για τα μάτια. Για να πάψουν να διαμαρτύρονται όσοι κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ποιες ελευθερίες χωρίς ασφάλεια; αντέτεινε η άλλη πλευρά, χωρίς να υπολογίζει ότι κυρίαρχο συστατικό της ελευθερίας είναι το ρίσκο. Και επειδή ακόμη και οι πιο συντηρητικοί άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ελεύθεροι, τα επιχειρήματα της Αρχής έπιαναν τόπο παντού. Ο Μεγάλος Αδελφός, με όλο του τον εξοπλισμό, έχανε διαρκώς έδαφος και η ΕΛ.ΑΣ., που είχε αναλάβει την προστασία του, πλήρωνε πρόστιμα επειδή λειτουργούσαν παράνομα οι κάμερες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν προ πολλού ξηλωθεί. Η τελική κρίση ανήκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου τα πράγματα έδειχναν το ίδιο σκούρα για το σύστημα C4Ι. Αν το δικαστήριο υιοθετούσε τις σχετικές εισηγήσεις, ο Μεγάλος Αδελφός θα έπρεπε να αρκεστεί διά βίου στα καθήκοντα ρυθμιστή της κυκλοφορίας. Τι να κάνουν και οι δικηγόροι; Η γηγενής τρομοκρατία έχει καταδικαστεί σε ισόβια, η διεθνής δεν δείχνει να μας προτιμάει. Από πού να αντλήσουν επιχειρήματα; Η συζήτηση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί για την περασμένη Παρασκευή. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έπρεπε να πεισθεί για την αναγκαιότητα της παρακολούθησης των πολιτών. Για το καλό τους. Το «θαύμα» έγινε πρωί πρωί. Μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στον καλύτερα φυλασσόμενο στόχο. Αν λειτουργούσαν οι κάμερες, αν η Αρχή δεν είχε υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων του ελεύθερου ανθρώπου. Το υπερασπιστικό επιχείρημα είχε φτάσει με ρουκέτα. Φορτωμένη με συμπτώσεις. Και αμέτρητα μηνύματα για συγκεκριμένους αποδέκτες.