«Στις 31 του περασμένου Οκτωβρίου η ταχύτητα του ανέμου στα ψηλά της Πάρνηθας έφτασε τα 125,5 χιλιόμετρα την ώρα, που αντιστοιχεί σε 12 Μπωφόρ! Στην ίδια περιοχή το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ολόκληρο το εικοσιτετράωρο η θερμοκρασία ήταν συνεχώς κάτω από το μηδέν».


Το «μικρόβιο» της μετεωρολογίας το είχε μέσα του από πιτσιρικάς. Ποτέ δεν τη σπούδασε, μυήθηκε ωστόσο από μόνος του στα μυστικά της. Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο Ηλίας

ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αφού εξασφάλισε άδεια και χώρο, έστησε με κόπο και δικά του έξοδα μετεωρολογικό κλωβό, εξοπλισμένο πλήρως

Κοτσίφης εγκατέστησε εδώ και 3 μήνες τον δικό του ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό στην Πάρνηθα, σε υψόμετρο 1.330. Εκεί, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», δεν υπάρχει άλλος, ούτε επαγγελματικός, παρόμοιος σταθμός. «Με ενδιέφερε πάρα πολύ να έχω καιρικά δεδομένα από την Πάρνηθα, και γιατί ζω κοντά στην περιοχή και γιατί είναι βουνό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς καιρικών φαινομένων. Έχει πάρα πολύ κρύο τον χειμώνα και μαζεύει το περισσότερο χιόνι απ΄ όλες τις κορυφές της Αττικής».

Με το Αστεροσκοπείο

Για να κάνει πράξη το εγχείρημά του, μοιράστηκε την ιδέα του με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου βρήκε την ανάλογη υποστήριξη. Ύστερα από δίμηνη προετοιμασία, αφού εξασφάλισε άδεια και χώρο, έστησε με κόπο και δικά του έξοδα τον μετεωρολογικό κλωβό του, εξοπλισμένο με όλα τα… κομφόρ, από αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας έως βροχόμετρο, ανεμόμετρο και βαρόμετρο. Με τα όργανα αυτά, θερμοκρασία, υγρασία, ύψος βροχής, βαρομετρική ατμοσφαιρική, ένταση και διεύθυνση των ανέμων καταγράφονται ανά ώρα σε εικοσιτετράωρη βάση και μεταφέρονται αυτόματα, μέσω συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, και στο Διαδίκτυο, με ζωντανές εικόνες της Πάρνηθας από κάμερα, πρωί- βράδυ.

Την πρόγνωση την κάνω μόνο για μένα


ΕΔΩ ΚΑΙ… ΚΑΙΡΟ, από 12 χρόνων παιδάκι, ο Ηλίας Κοτσίφης δηλώνει γοητευμένος από τα «τερτίπια» του καιρού. «Δεν έχανα δελτίο στην τηλεόραση- τότε μόνο στην κρατική». Με ισχνές για την εποχή πληροφορίες και μέσα, «φακέλωνε» στο προσωπικό του χειρόγραφο αρχείο κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο, που θα του έκανε εντύπωση.

Όπως λέει, μάλιστα, μπορεί και ο ίδιος πια να προβλέψει τον καιρό των επόμενων ημερών. «Την πρόγνωση την κάνω μόνο για μένα, τελείως ερασιτεχνικά. Χρησιμοποιώ, ωστόσο, αν και αυτοδίδακτος, τις μεθόδους της ΕΜΥ, τα μαθηματικά μοντέλα καιρού».

«“Πολικές” θερμοκρασίες στην κορυφή της Πάρνηθας»


Η ΕΩΣ τώρα, πάντως, δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού αφήνει τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Ηλία Κοτσίφη ικανοποιημένο. Οριστικά συμπεράσματα θα βγάλει όταν… επιτέλους χειμωνιάσει για τα καλά. Την άνοιξη θα κάνει και τις απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις. «Πάει καλύτερα απ΄ ό,τι υπολόγιζα, οι μετρήσεις είναι εντυπωσιακές, με εξέπληξε όταν είδα τις μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στα ψηλά και τα χαμηλά της Πάρνηθας. Στις 4 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ημέρα ψυχρής εισβολής, καταγράφηκε κοντά στην κορυφή, θερμοκρασία… Λαπωνίας, μείον 9,6 βαθμοί Κελσίου. Την ίδια στιγμή κάτω στο Μενίδι είχαμε 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν, η διαφορά είχε φτάσει μέχρι και τους 13 βαθμούς. Απόκλιση, δηλαδή, πολύ μεγάλη, που δεν θα την είχαμε καταλάβει, εάν δεν αποτυπωνόταν στα όργανα του σταθμού».