Εξακολουθεί η κυβέρνηση να κρύβει τα ονόματα των 95 φυγόστρατων που πήραν απαλλαγή από τη στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά.


Παρά την έμμεση πλην σαφή συναίνεση- όπως την εξέφρασε στη Βουλή- του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των «δημοσίων προσώπων»- φυγόστρατων, κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιοι από τους 95 είναι «δημόσια πρόσωπα που έχουν κοινωνική επιρροή»

Άμυνας συνεχίζουν να υπεκφεύγουν. Και αυτό παρά τις ρητές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου και του υπουργού κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη ότι θέλουν τη δημοσιοποίηση και η Αρχή ήταν αυτή που τους μπλοκάρισε.

Το επιχείρημα πίσω από το οποίο επιχειρεί να οχυρωθεί το υπουργείο Άμυνας είναι ότι το ίδιο δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιοι από τους 95 είναι «δημόσια πρόσωπα που έχουν κοινωνική επιρροή»- εξ ου και η προετοιμασία να ρίξει πίσω το μπαλάκι στην Αρχή για να αποφασίσει αυτή. Νομικοί κύκλοι αλλά και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν όμως το ίδιο το περιεχόμενο της αρχικής αίτησης του υπουργείου προς την Αρχή για να επισημάνουν τις αντιφάσεις και την αμηχανία, όπως λένε, της κυβέρνησης. Στο κείμενο αυτό, επισημαίνουν νομικοί και βουλευτές, αναφέρεται ρητώς δύο φορές ότι τη λίστα των παρανόμως απαλλαγέντων συγκροτούν «κατά κανόνα επώνυμοι». «Συνεπώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας ξέρουν καλά ποιοι εμπίπτουν σε ποια κατηγορία και οι δικαιολογίες είναι εκ του πονηρού και για να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια», λέει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως και άλλη αντίφαση: Παρά τα όσα αναφέρονται στην αρχική αίτηση του υπουργείου περί «επωνύμων», από τις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν δεν προκύπτει συμμετοχή πολιτικών, σταρ της τηλεόρασης, καλλιτεχνών κ.ά., όπως κατά καιρούς διέρρεε το υπουργείο Άμυνας. Καθυστέρηση μηχανοργάνωσης

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ετοιμάζει νέο επικοινωνιακό τρικ για να διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και να επιχειρεί πολιτική αξιοποίηση κατά το δοκούν. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα (με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων), ετοιμάζεται επίθεση σε υπουργούς Άμυνας επί ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησαν τη μηχανοργάνωση της Στρατολογίας. Όμως, όπως προκύπτει από στοιχεία από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, Γενική Γραμματεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Διαχειριστικές Αρχές κ.λπ.) και τις ενημερώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχετικές ενέργειες καθώς και διαγωνισμοί είχαν αρχίσει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και είχε εξασφαλιστεί μάλιστα και η χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, υπήρχαν 5 επιμέρους δράσεις (στο ίδιο βασικά επιχειρησιακό σχέδιο) των οποίων η υλοποίηση καθυστέρησε μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2004 έως και 18 μήνες! «Αν είχε ακολουθηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, η ψηφιοποίηση των στρατολογικών μερίδων 5,5 εκατ. πολιτών και όλο το στρατολογικό έργο θα ήταν έτοιμα στα μέσα του 2006. Τώρα το έργο πάει κουτσά-στραβά για το τέλος του 2008 και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του ότι υπήρξε πρόβλημα στην πορεία της μηχανοργάνωσης επί ΠΑΣΟΚ, επικαλείται το πόρισμα μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) του ΓΕΕΘΑ. Όμως παρ΄ όλο που αυτή διατάχθηκε πριν συγκροτηθεί η επιτροπή που θα αξιολογούσε αν υπήρξε πρόβλημα(!) δεν επέρριψε πειθαρχικές ευθύνες, ενώ διαπιστώνει ότι το σύστημα ήταν λειτουργικά εκμεταλλεύσιμο. Αντί όμως να κλείσει η υπόθεση, το υπουργείο την έχει στείλει και στο στρατοδικείο για ποινική αξιολόγηση.