Ρουκέτες κατά Πολύδωρα


Σε αδύναμο κρίκο για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο Βύρων Πολύδωρας.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. μεταφέρουν χωρίς επιφυλάξεις πλέον τους προβληματισμούς τους για την πολιτική που ακολουθείται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους βάζουν ερωτηματικά για το μέλλον του κ. Πολύδωρα στην κυβέρνηση.


Ηρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία έχει σταθεί η αφορμή για να ανοίξει ένας κύκλος έντονης δυσφορίας και επικρίσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που αφορά συνολικά την ενδεκάμηνη παρουσία του κ. Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικοί παράγοντες και επιτελικά κομματικά στελέχη, ο κ. Πολύδωρας όχι μόνον δεν έκανε τίποτα στο διάστημα της υπουργίας του για να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει την Ελληνική Αστυνομία, αλλά αντιθέτως όλες οι ενέργειές του έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της εικόνας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία συνοδεύεται πλέον και με πολλές ενδείξεις αναποτελεσματικότητας. Αρκετά στελέχη της Ν.Δ. δεν διστάζουν μάλιστα να συμπορευθούν και με τις θέσεις της αντιπολίτευσης που επισημαίνει ότι έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι, αν μη τι άλλο, ο κ. Πολύδωρας δεν είναι ο σύγχρονος πολιτικός που χρειάζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να διαχειριστεί τέτοιες μείζονες κρίσεις.

«Η σύγκριση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες είναι καταλυτική και λειτουργεί τελικώς όχι εις βάρος του κ. Πολύδωρα μόνον, αλλά εις βάρος της κυβέρνησης», σημειώνει βουλευτής της Ν.Δ., αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου

Από το Μαξίμου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη για την εικόνα που έχει σχηματίσει ο Πρωθυπουργός και τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πολύ περισσότερο, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν αφήνουν να διαρρεύσει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι ο κ. Καραμανλής εξετάζει το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών. Κομματικά στελέχη και βουλευτές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι ο έντονος προβληματισμός που καταγράφεται στο στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. για τους χειρισμούς Πολύδωρα έχει μεταφερθεί και στο Μαξίμου, όπως φαίνεται καί από τίς συζητήσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού που τον συνοδεύουν στη βαλκανική του περιοδεία. Έλλειψη εμπιστοσύνης

Κομματικοί παράγοντες την ίδια ώρα καταγράφουν τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι για το επίπεδο συνεργασίας που έχουν τον τελευταίο χρόνο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Και εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα αυτές οι ενστάσεις φανερώνουν μια γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς τη δυνατότητα του κ. Πολύδωρα να ανταποκριθεί στον ρόλο που έχει αναλάβει. Η εικόνα αυτή έρχεται να συνδυαστεί και με την αδυναμία, όπως λένε, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστ. Παπαληγούρα να λειτουργήσει- λόγω συναρμοδιότητας με τον κ. Πολύδωρα σε πολλά ζητήματα- ως κρίκος ασφαλείας. Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι προβληματικοί ακόμη και μεταξύ των δύο υπουργών.

«Απολογούμαστε»


ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και υπογραμμίζουν με νόημα ότι τα κενά που υπάρχουν ύστερα από τις μαζικές αντικαταστάσεις έμπειρων αξιωματικών καταγράφονται με μελανά χρώματα και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. «Για την εικόνα αυτή καλούμαστε να απολογηθούμε όλοι μας και η επιχειρηματολογία από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν είναι καθόλου ικανοποιητική», λένε με έμφαση και εκτιμούν ότι η επιστράτευση του κ. Στ. Σύρου φανερώνει ότι αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και στο Μαξίμου.

Σε ελεύθερη πτώση


ΚΟΡΥΦΑΙΑ κομματικά στελέχη στη Ρηγίλλης σημειώνουν ότι ο Βύρων Πολύδωρας πήγε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με στόχο να εμβολίσει το ακροδεξιό ακροατήριο του ΛΑΟΣ και αυτό εν πολλοίς το κατάφερε, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πλέον τι θα γίνει στο προσεχές διάστημα. Κρίνοντας και από την εικόνα του κ. Πολύδωρα καθώς αποχωρούσε την περασμένη Παρασκευή από το Μαξίμου (χαρακτηριστική η φωτογραφία), εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση οι μετοχές του υπουργού Δημόσιας Τάξης στο κυβερνητικό σχήμα έχουν πάρει την κατιούσα.

Μπλόκο FΒΙ στις κάμερες


«Καπέλο» φορούν οι Αμερικανοί στην Αντιτρομοκρατική, μετά το εντυπωσιακό χτύπημα στο- θεωρητικά- καλύτερα φρουρούμενο από την ΕΛ.ΑΣ. κτίριο στην Αθήνα. Κλιμάκιο του FΒΙ που έφθασε στην Ελλάδα το Σάββατο- και ένα ακόμη που αναμένεται να φθάσει ίσως και σήμερα- εξετάζει χωρίς τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. το υλικό από τις θερμικές και βιομετρικές κάμερες της πρεσβείας που στοχεύουν στην οδό Λαμψάκου, απ΄ όπου έδρασαν οι τρομοκράτες.


Ό πως εκτιμάται, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ήδη στη διάθεσή τους βίντεο από την επίθεση, με καταγεγραμμένες φιγούρες και κινήσεις των δραστών. Ωστόσο, παρά τις δημόσιες ευχαριστίες του Αμερικανού πρεσβευτή για «τη γρήγορη και επαγγελματική ανταπόκριση των ελληνικών αρχών ασφαλείας», οι Αμερικανοί δεν «μοιράζονται» προς το παρόν τα στοιχεία που διαθέτουν. Σε αντίθεση με το παρελθόν και ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 17 Νοέμβρη, τώρα η συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών αρχών ασφαλείας περιορίσθηκε στο «ξεσκαρτάρισμα» μαρτυρικών καταθέσεων και στην παράδοση αποσπάσματος βίντεο

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας οι Αμερικανοί θα έχουν στη διάθεσή τους το «βιομετρικό προφίλ» των δραστών της επίθεσης

από κάμερα ασφαλείας της πρεσβείας που δείχνει όμως μόνο μία λάμψη- από τη στιγμή της εκτόξευσης της ρουκέτας.

«Η Ελληνική Αστυνομία, το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και άλλοι αξιωματούχοι των Υπηρεσιών δίωξης συνεργάσθηκαν καλά και αποτελεσματικά με το προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας κατά την εξέταση της σκηνής του εγκλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις.

Διασταύρωση στοιχείων

Από την εξέταση «της σκηνής του εγκλήματος» Έλληνες και Αμερικανοί διασταύρωσαν τα στοιχεία που προέκυπταν από τις δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, κυρίως κατοίκων και καταστηματαρχών στη Λαμψάκου και τη Β. Σοφίας. Οι Έλληνες αστυνομικοί πήραν τις καταθέσεις και η διασταύρωση έγινε με το υλικό από τις κάμερες της πρεσβείας. Με τον τρόπο αυτό αξιολογήθηκαν οι καταθέσεις και οι περιγραφές προσώπων που περιελάμβαναν, ούτως ώστε να ξεχωρίσουν εκείνες που έχουν πράγματι αξία και περιγράφουν κινήσεις των δραστών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής όμως, οι Αμερικανοί έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερα απ΄ όσα έχουν- έως τώρα τουλάχιστον- μοιρασθεί με την ελληνική πλευρά. Οι δυνατότητες που τους παρέχουν οι σούπερ κάμερες που είναι εγκατεστημένες στην πρεσβεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γνωρίζουν με λεπτομέρειες πώς ακριβώς έγινε η επίθεση, πόσοι πήραν μέρος, την κατεύθυνση από την οποία διέφυγαν, όπως και τα βιομετρικά τους χαρακτηριστικά: φύλο, ύψος, βάρος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κλιμάκιο του FΒΙ που ήδη από προχθές βρίσκεται στην Αθήνα μετέχουν ειδικοί στην ανάλυση αυτών των στοιχείων. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα λένε ότι το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας οι Αμερικανοί θα έχουν στη διάθεσή τους το «βιομετρικό προφίλ» των δραστών της επίθεσης. Η λίστα της Αντιτρομοκρατικής

Αυτό το στοιχείο αναμένεται ότι θα το «μοιρασθούν» με την ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε μια προσπάθεια οι έρευνες να ξεκινήσουν από πρόσωπα που ήδη θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση- και εν προκειμένω στον Επαναστατικό Αγώνα. Στην πραγματικότητα τα βιομετρικά προφίλ των δραστών της επίθεσης θα «οδηγήσουν» ή θα «αποκλείσουν» υπόπτους από τη «λίστα» που ήδη φέρεται να υπάρχει στην Αντιτρομοκρατική, αλλά περιλαμβάνει πρόσωπα γνωστά από το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι αυτά τα πρόσωπα- θεωρητικά τουλάχιστον- βρίσκονται ήδη υπό παρακολούθηση, συνεπώς είναι μάλλον δύσκολο να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν, να πάρουν μέρος ή να εκτελέσουν μια επίθεση. Πιθανότερο πάντως θεωρείται το βιομετρικό προφίλ των δραστών να αποτελέσει στοιχείο για την απόδειξη της ενοχής τους έπειτα από μια ενδεχόμενη σύλληψή τους και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει στη σύλληψη.

Γνήσια τα τηλεφωνήματα

Παρά το γεγονός ότι έως αργά χθες δεν υπήρχε προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης, η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί γνήσια τα δύο τηλεφωνήματα που έγιναν από άγνωστο λίγες ώρες μετά την επίθεση το πρωί της περασμένης Παρασκευής, με τα οποία «υπέγραφε» την εκτόξευση της ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας για τον Επαναστατικό Αγώνα. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η «νέα γενιά» των τρομοκρατών θα ακολουθήσει την τακτική της 17 Νοέμβρη και δεν στέλνει προκήρυξη προετοιμάζοντας ένα ακόμη χτύπημα ή αν η αναμενόμενη προκήρυξη θα αποσταλεί- όπως και οι προηγούμενες- στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Με άρωμα γυναίκας η επίθεση στην πρεσβεία


Μία γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας 25 έως 35 ετών είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική, οι πιθανοί δράστες του χτυπήματος εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το πρωί της Παρασκευής.


ΗΕλληνική Αστυνομία εξέτασε περισσότερους από 50 κατοίκους της οδού Λαμψάκου αλλά και πολίτες που ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ. ότι είχαν δει «κάτι» την ώρα του χτυπήματος. Τρεις μαρτυρίες θεωρούνται από την Αντιτρομοκρατική ως «ιδιαίτερης σημασίας». Και οι τρεις μάρτυρες περιγράφουν 3 νεαρά άτομα, μία γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας από 25 έως 35 ετών, τα οποία τα είδαν να φεύγουν από τον χώρο της επίθεσης το πρωί της Παρασκευής. «Είναι πιθανόν η γυναίκα να είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου τη στιγμή της επίθεσης, ο ένας άνδρας να χειρίστηκε τον

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ

γυναίκας ενισχύει το σενάριο ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται ο Επαναστατικός Αγώνας ή κάποια μέλη του

εκτοξευτήρα και ο τρίτος να έφερε μαζί του ελαφρύ οπλισμό σε περίπτωση που αντιδρούσε η αστυνομία και τους κυνηγούσε», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Βολή μισού λεπτού

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως ο τρομοκράτης που χρησιμοποίησε την ρουκέτα RΡG-7 για να πλήξει την αμερικανική πρεσβεία ήταν έμπειρος στη χρήση του όπλου. «Η όλη διαδικασία δεν κράτησε περισσότερο από μισό λεπτό. Ο τρομοκράτης έφτασε στο σημείο που γνώριζε εκ των προτέρων ότι έπρεπε να σταθεί ώστε να έχει οπτική επαφή με το θυρεό της πρεσβείας και πυροβόλησε. Στη συνέχεια και χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο πήρε μαζί του τον εκτοξευτήρα και εξαφανίστηκε», λέει αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συμμετέχει στις έρευνες. Εκτιμάται ότι και οι τρεις τρομοκράτες που βρέθηκαν στη οδό Λαμψάκου πρέπει να ήταν μεταμφιεσμένοι, γνωρίζοντας την ύπαρξη καμερών από την αμερικανική πρεσβεία που «βλέπουν» το χώρο της επίθεσης.

Πώς διέφυγαν

Για τον τρόπο διαφυγής των δραστών υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις, διότι οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τον χώρο κινούμενοι από τη Λαμψάκου προς τη Μιχαλακοπούλου. Με τον τρόπο αυτό απέφυγαν να γίνουν ορατοί από τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Μεταφορών που βρίσκονται στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Δεν γνωρίζουμε αν διέφυγαν με μοτοσυκλέτα ή με αυτοκίνητο ή μέχρι σε ποιο σημείο πήγαν με τα πόδια», αποκαλύπτει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Ένα σενάριο που θεωρείται αρκετά πιθανό από την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι εκτός από τη γυναίκα και τους δύο άνδρες που βρέθηκαν στον χώρο της επίθεσης να υπήρχαν ακόμη 2- 3 συνεργάτες τους που να τους περίμεναν με αυτοκίνητο.

Έχουν ξαναδεί γυναίκα

Η συμμετοχή της νεαρής γυναίκας έρχεται να ενισχύσει το σενάριο πως πίσω από την επίθεση κρύβεται ο Επαναστατικός Αγώνας ή κάποια μέλη του. Στη βομβιστική επίθεση εναντίον του κ. Γιώργου Βουλγαράκη οι κάμερες της αστυνομίας είχαν καταγράψει ύποπτες κινήσεις νεαρής κοπέλας τις προηγούμενες ημέρες. Εναντίον της όμως δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάρτυρες από την οδό Λαμψάκου που κλήθηκαν να την αναγνωρίσουν δεν την ταυτοποίησαν, γεγονός που οι αστυνομικοί αποδίδουν και στη μεταμφίεση που ενδεχομένως να είχε την ώρα της επίθεσης.

Ψάχνουν υπολείμματα πυρίτιδας στις τρίχες που βρήκαν στην οδό Λαμψάκου


ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ έχουν περισυλλέξει από την οδό Λαμψάκου δεκάδες αντικείμενα τα οποία φιλοδοξούν ότι μπορεί να τους προσφέρουν απαντήσεις για την ταυτότητα των δραστών. Τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι κάποιες τρίχες που βρέθηκαν στον χώρο όπου στάθηκε ο τρομοκράτης όταν εκτόξευσε τη ρουκέτα. Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται ανάλυση κάθε ευρήματος ξεχωριστά, κυρίως για το ποσοστό πυρίτιδας που διαθέτουν. «Αν προκύψει σε κάποια από τις τρίχες υψηλή συγκέντρωση πυρίτιδας, αυτό ενδεχομένως θα σημαίνει πως προέρχεται από κάποιους από τους δράστες», λέει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και εξηγεί πως το εύρημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δεδομένα DΝΑ του δράστη που μπορεί να αξιοποιηθούν από τις αρχές.

Ζητάει και ρέστα για τη διάλυση


Σε απολογητική… θριαμβολογία για αναβάθμιση της Αντιτρομοκρατικής επί των ημερών του αποδύθηκε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Όπως υποστηρίζει σε μακροσκελή και με πρωτοφανές περιεχόμενο ανακοίνωση, «η Αντιτρομοκρατική έχει αναβαθμισθεί» και κανένα κομματικό κριτήριο δεν έπαιξε ρόλο στη σημερινή στελέχωσή της.


Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστηρίζει ότι πλέον «όλοι κρίνονται σύμφωνα με την αξία τους και την απόδοσή τους», υπονοώντας σαφώς ότι το 2002- οπότε εξαρθρώθηκε η 17Ν – κριτήριο ήταν το «πνεύμα της παρέας» και τα κομματικά «στηρίγματα».

Στην ανακοίνωση, όπου για πρώτη φορά υπουργός προχωρά σε δημόσιες κρίσεις για αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.,

αναφέροντάς τους ονομαστικά ή περιγράφοντας τις θέσεις που κατέχουν, επιχειρώντας έτσι να αντικρούσει τις κατηγορίες που προέρχονται ακόμη και μέσα από τη Ν.Δ., ο Β. Πολύδωρας επιχειρεί να διασκεδάσει τις δυσμενέστατες για τον ίδιο εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την εντολή Καραμανλή να τεθεί επικεφαλής των ερευνών ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Στ. Σύρος. «Το συγκροτηθέν task force υπό τον Στ. Σύρο δεν αποτελεί καμία “ομολογία αποτυχίας”, υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι ο Στ. Σύρος ουδέποτε έπαψε «να κρατεί το μάτι του στην Αντιτρομοκρατική».

«Ζει τώρα τη δική της 11η Σεπτεμβρίου» Την ίδια ώρα όμως, στελέχη της παλιάς φρουράς της υπηρεσίας διαπιστώνουν ότι η Αντιτρομοκρατική «ζει τώρα τη δική της 11η Σεπτεμβρίου». Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους πρωταγωνιστές της εξάρθρωσης της 17Ν, «όπως οι Αμερικανοί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν την αντιτρομοκρατική τους πολιτική ύστερα από την επίθεση στους δίδυμους πύργος έτσι και εμείς ανακαλύψαμε τώρα με οδυνηρό τρόπο πως είμαστε γυμνοί και πρέπει να φτιάξουμε τα πάντα από την αρχή». Σ΄ αυτό το γεγονός άλλωστε αποδίδουν την επιλογή των Αμερικανών να καλέσουν στην Αθήνα ειδικά κλιμάκια του FΒΙ και της CΙΑ για να επιληφθούν της υπόθεσης και την άρνησή τους να δώσουν τα στοιχεία που κατέγραψαν οι κάμερες της πρεσβείας στην Ελληνική Αστυνομία.

Το χτύπημα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσε την οργή του Πρωθυπουργού, που ζήτησε σε αυστηρό ύφος από τον Βύρωνα Πολύδωρα να συνταχθεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής είχε γίνει αποδέκτης παραπόνων από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς πως κάτι είχε αλλάξει στην Αντιτρομοκρατική και δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας όπως στο παρελθόν. Μάλιστα οι πρεσβευτές αυτών των χωρών είχαν μεταφέρει και την αρνητική έκπληξη που τους προκάλεσε η αποψίλωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από αστυνομικούς που είχαν εκπαιδευτεί από τις δικές τους μυστικές υπηρεσίες. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν μια αδικαιολόγητη επανάπαυση που επικράτησε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετά την εξάρθρωση της 17Ν.

Στο περιθώριο η «παλιά φρουρά»


ΦΩΤΗΣ ΝΑΣΙΑΚΟΣ.

Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

την εποχή της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Αποστρατεύθηκε δύο χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17Ν. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ.

Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολο- γικών Ερευνών που αξιοποίησε τα ευρήματα από τις γιάφκες της 17Ν, το 2002. Σήμερα είναι προϊστάμενος στηγραφειοκρατική- θέση του προϊστάμενου του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο υποδιοικητής της Αντιτρομοκρατικής την χρονική περίοδο της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, λίγο καιρό μετά τη βράβευση για τη συμβολή του, και με κυβέρνηση Ν.Δ. πλέον, αποστρατεύθηκε πρόωρα με τον βαθμό του ταξιάρχου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ:

Ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρα- τικής που συνέδεσε το όνομά του με τις έρευνες για την τρομοκρατία και τις συλλήψεις των μελών της 17Ν, τους τελευταίους μήνες εργάζεται πλέον στο υπόγειο του κτιρίου 16 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο τμήμα εκτέλεσης ποινών.

Διεθνή αποτυπώματα στη ρουκέτα


Σε Λαύριο, Κρήτη, Κύπρο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή κατευθύνονται οι πρώτες έρευνες των διωκτικών αρχών προκειμένου να ανακαλύψουν την προέλευση της ρουκέτας που χτύπησε την αμερικανική πρεσβεία.


Το δρομολόγιο της ρουκέτας που έπληξε το πρωί της Παρασκευής την πρεσβεία αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό των διωκτικών αρχών για την ταυτότητα των δραστών. Όπως προέκυψε από την εργαστηριακή ανάλυση, η ρουκέτα τύπου RΡG-7 των 40 χιλιοστών είναι ρωσικής τεχνολογίας, αλλά κατασκευάστηκε στην Κίνα το 1974.

Από τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι διωκτικές αρχές μέχρι τώρα, παρτίδες του όπλου, το οποίο θεωρείται μετά το καλάσνικοφ το δεύτερο πιο διαδεδομένο στις εξτρεμιστικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονταν στις αποθήκες του αλβανικού στρατού. Το 1997, όταν λεηλατήθηκαν αποθήκες με στρατιωτικό υλικό,

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Από την ανάλυση προέκυψε πως η ρουκέτα τύπου RΡG-7 των 40 χιλιοστών είναι ρωσικής τεχνολογίας- κατασκευάστηκε στην Κίνα το 1974

εκτιμάται πως εκατοντάδες αντιαρματικές ρουκέτες έκαναν φτερά για άλλες χώρες έναντι 300 – 400 δολαρίων για την κάθε ρουκέτα.

Οι περισσότερες κατέληξαν στο Κόσοβο, στα χέρια του UCΚ και εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή. Το RΡG έγινε το «αγαπημένο» όπλο Κούρδων ανταρτών, της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατικών και αντάρτικων οργανώσεων. Επίσης μεγάλες ποσότητες είχαν προμηθευτεί το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, έτσι οι αντιαρματικές ρουκέτες κατέληξαν στα χέρια των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων.

Πολλοί οι πρώην ιδιοκτήτες

Όπως επιβεβαιώνουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «δεν έχει πιστοποιηθεί πως η συγκεκριμένη ρουκέτα προερχόταν από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού». «Το συγκεκριμένο όπλο μπορεί και να έχει αλλάξει δέκα ιδιοκτήτες προτού καταλήξει στην Ελλάδα», είναι η εκτίμηση ανώτατου αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έφτασε η ρουκέτα στα χέρια των τρομοκρατών είτε μέσω της μαύρης αγοράς όπλων είτε με διεθνή συνεργασία τρομοκρατικών οργανώσεων. Το σενάριο της αγοράς της αντιαρματικής ρουκέτας από λαθρεμπόριο όπλων εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή από τις μυστικές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η Αστυνομία, είναι πιθανόν RΡG-7 να βρίσκονται στην Κρήτη στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών, κυρίως ινδικής κάνναβης. Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, «μεγάλοι χασισοκαλλιεργητές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν απειλήσει την Αστυνομία να μην πλησιάσει στην περιοχή με ελικόπτερα διότι μπορούν να τα ρίξουν με τα όπλα που διαθέτουν». Η Κρήτη αποτελεί κλασικό σταθμό λαθρεμπορίας όπλων και ρουκέτες RΡG-7 είναι εύκολο να ξεφορτωθούν.

«Λάθος από λαθρέμπορο»

Ωστόσο έμπειροι αναλυτές θεωρούν πως πολύ δύσκολα οι τρομοκράτες θα έκαναν το λάθος να προμηθεύτηκαν το όπλο από λαθρέμπορο, γνωρίζοντας πως αυτό θα σήμαινε ότι αργά ή γρήγορα οι μυστικές υπηρεσίες θα βρίσκονταν στα ίχνη τους. «Πίσω από κάθε έμπορο όπλων υπάρχουν 4-5 πράκτορες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πάντα γι΄ αυτόν. Στο παρελθόν καμία ελληνική οργάνωση- με πρώτη τη 17 Ν- δεν προμηθεύτηκε με τέτοιο τρόπο όπλο, ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί», λέει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Ήδη κάποιες πληροφορίες που εκτιμήθηκαν από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική ως «αξιοποιήσιμες» έφεραν κλιμάκια των δύο υπηρεσιών στο Λαύριο, δεδομένου πως το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιείται από τους αντάρτες του ΡΚΚ.

Τα 4 σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική


Σενάρια ακόμη και για διεθνή τρομοκρατική συνεργασία εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία.

Σενάριο πρώτο

Νέα γενιά Ελλήνων τρομοκρατών που συνεργάζονται με ξένους

Από τα βασικά σενάρια που μελετάται, είναι να πρόκειται για νέα γενιά Ελλήνων τρομοκρατών οι οποίοι προμηθεύτηκαν την αντιαρματική ρουκέτα από τρομοκρατική οργάνωση του εξωτερικού. Μάλιστα, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο χειριστής της ρουκέτας να εκπαιδεύτηκε από τους ξένους «συναδέλφους» του! Πράγματι το σενάριο αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο» στις διωκτικές αρχές, διότι αναγνωρίζουν πως σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρησιακές ικανότητες της τρομοκρατικής ομάδας μεγεθύνονται επικίνδυνα.

Σενάριο δεύτερο

Τρομοκρατική οργάνωση από χώρα του εξωτερικού

Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση από χώρα του εξωτερικού, πιθανόν από τη Μέση Ανατολή. Θεωρείται το πιο ακραίο σενάριο, διότι όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «σε κάθε περίπτωση θα χρειαζόταν και ελληνική βοήθεια για το σχέδιο διαφυγής των τρομοκρατών». Στα δυνατά σημεία του σεναρίου περιλαμβάνονται η χρησιμοποίηση όπλου που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ότι η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά και λίγο προτού συμπληρωθούν 5 χρόνια από τη λειτουργία του κρατητηρίου στο Γκουαντάναμο. «Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι κάποιοι ήθελαν να πετύχουν ένα χτύπημα γοήτρου εις βάρος πολύ καλά φυλασσόμενου αμερικανικού στόχου, όπως είναι η πρεσβεία στην Αθήνα», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής που επισημαίνει ότι πρόκειται για το πρώτο χτύπημα αμερικανικού στόχου στην Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σενάριο τρίτο

Συνεργασία υπολειμμάτων της 17Ν με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις

Ασύλληπτα μέλη της 17Ν έχουν στρατολογήσει νέα γενιά τρομοκρατών, οι οποίοι έχει διευρύνει τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους ή έχουν επεκτείνει τα σχέδια της 17Ν. Υπενθυμίζεται ότι ο Σάββας Ξηρός είχε ομολογήσει πως μελλοντικός στόχος της οργάνωσης ήταν χτύπημα εναντίον της πρεσβείας με ρουκέτα που θα βρισκόταν πάνω σε τρόλεϊ στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ερωτηματικό όμως προκαλεί ο τρόπος προμήθειας της ρουκέτας διότι η 17Ν ουδέποτε είχε αναπτύξει επαφές με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχει όμως το προηγούμενο του ΕΛΑ, που είχε συνεργαστεί με την οργάνωση του Κάρλος το «τσακάλι» στο χτύπημα που επιχειρήθηκε εναντίον του Σαουδάραβα πρέσβη στις 13 Απριλίου 1983. «Το σενάριο αυτό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή, ειδικά μετά την μετεξέλιξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Επαναστατικού Αγώνα», αποκαλύπτει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Σενάριο τέταρτο

Αντιεξουσιαστές που αγόρασαν ρουκέτα από τη μαύρη αγορά

Ομάδα Ελλήνων τρομοκρατών που έχει συσταθεί από μέλη των Επαναστατικών Πυρήνων και άλλες οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου, προμηθεύτηκε από τη μαύρη αγορά όπλων την αντιαρματική ρουκέτα, την οποία και εκτόξευσαν εναντίον της πρεσβείας. Η Αντιτρομοκρατική, από τις προηγούμενες 16 τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν μετά τη σύλληψη μελών της 17Ν, παρακολουθούσε στενά 10-15 άτομα που θεωρήθηκαν «ύποπτα» για σύσταση και λειτουργία τρομοκρατικής ομάδας.

Φοβούνται τώρα «αντάρτικο πόλεων»


ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να υπάρξει ένα άτυπο «αντάρτικο πόλεων» στην Αθήνα, με το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία την περασμένη Παρασκευή να είναι το πρώτο μιας σειράς τρομοκρατικών χτυπημάτων, ανησυχεί περισσότερο από όλα τα σενάρια τους Αμερικανούς και Έλληνες αναλυτές που μελετούν την υπόθεση.

Ο όρος «αντάρτικο πόλεων» χρησιμοποιείται καταχρηστικά, διότι θα παρέπεμπε στη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του ΄70 ή ενδεχομένως στην Ιταλία και τη Γερμανία περίπου την ίδια εποχή. Τώρα, οι αναλυτές των τάσεων της τρομοκρατίας τον χρησιμοποιούν περισσότερο για να περιγράψουν τη ριζοσπαστικοποίηση υπαρχουσών καταστάσεων και τις μεταβολές.

Ακριβώς αυτές οι μεταβολές- τα καινούργια στοιχεία- έφεραν στο τραπέζι τον φόβο για αντάρτικο πόλεων. Όπως λένε, έχουμε απτά μόνο δύο στοιχεία: το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε. Και τα δύο είναι εντελώς καινούργια.

Το ένα, το όπλο, είναι ρουκέτα ρωσικής κατασκευής, ευρέως διαδεδομένη στον χώρο του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και της Μέσης Ανατολής- και άρα, εύκολο να την προμηθευτεί κάποιος στον χώρο του διεθνούς λαθρεμπορίου. Όποιος την αγόρασε, δεν πήρε μία «για να τη δοκιμάσει», αλλά αγόρασε μία παρτίδα. Εδώ υπεισέρχεται ο πρώτος κίνδυνος, λένε οι αναλυτές. Οι άλλες ρουκέτες πού θα χρησιμοποιηθούν; Εάν το πρώτο κτύπημα ήταν στην αμερικανική πρεσβεία, το δεύτερο πού θα είναι; Προφανώς σε έναν στόχο εξίσου εντυπωσιακό. Και στον επόμενο στόχο, ποιες εγγυήσεις υπάρχουν πως οι τρομοκράτες θα επιδείξουν την ίδια φροντίδα να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Μάλιστα, όσο δεν εμφανίζεται προκήρυξη τόσο κορυφώνεται η αγωνία για το επόμενο κτύπημα, συμπληρώνουν. Το δεύτερο στοιχείο είναι, για τους αναλυτές, επίσης ανησυχητικό και νέο. Όπως λένε, πρώτη φορά ένας τρομοκράτης φθάνει αντιμέτωπος με τον στόχο, εκσφενδονίζει τη ρουκέτα και φεύγει. Μολονότι στον ελλαδικό χώρο έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ρουκέτες, ουδέποτε έγινε με αυτό τον «ψύχραιμο, τολμηρό και… θρασύ» τρόπο, που παραπέμπει ευθέως στη συμπεριφορά των ανταρτών πόλεων μιας άλλης εποχής.

Φυσικά, οι αναλυτές- κυρίως οι Αμερικανοί- δεν έρχονται πρώτη φορά αντιμέτωποι με τέτοια ενδεχόμενα. Η επίσημη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις «Τάσεις της Τρομοκρατίας 2006» μιλά για το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως και οι εκθέσεις του ερευνητικού ινστιτούτου RΑΝD και του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Από διαφορετική οπτική, αντίστοιχες αναλύσεις έχουν και οι Υπηρεσίες της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Ρεκόρ μολότοφ στη «βεντέτα των Εξαρχείων»


ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ένταση συνεχίζεται η «βεντέτα των Εξαρχείων»: Σε πεδίο μάχης με πέτρες μολότοφ, ξύλα, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου, λάμψης μετατράπηκαν για μια φορά ακόμα προχθές το βράδυ δρόμοι της περιοχής. Οι επιθέσεις στα Εξάρχεια τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί, είναι ακόμα πιο οργανωμένες και είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο τελευταίες- την περασμένη Πέμπτη και προχθές- χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 120 βόμβες μολότοφ, που είναι αριθμός-ρεκόρ.

Αν και οι αστυνομικές δυνάμεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν αυξηθεί από τη μία διμοιρία ΜΑΤ που φρουρούσε τα Εξάρχεια στις 4 διμοιρίες σε διάφορα νευραλγικά σημεία της περιοχής, οι επιθέσεις των αναρχικών κλιμακώνονται.

Την Πέμπτη το βράδυ ομάδα αναρχικών επιτέθηκε με… βροχή από μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ. Οι αναρχικοί, περισσότερο οργανωμένοι, επέστρεψαν προχθές το βράδυ.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ομάδες περίπου 80 κουκουλοφόρων από τρία διαφορετικά σημεία πήγαν στην περιοχή όπου βρίσκεται βιβλιοπωλείο το οποίο είχαν πυρπολήσει στο παρελθόν.

Με πέτρες και ξύλα επιτέθηκαν σε διμοιρία ΜΑΤ και ακολούθησε κυνηγητό στους δρόμους. Οι αναρχικοί ανασυντάχθηκαν και εξαπέλυσαν επίθεση στην οδό Σόλωνος. Επιτέθηκαν με τουλάχιστον 60 μολότοφ στις διμοιρίες, που απάντησαν με δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν μία ώρα και από τις μολότοφ προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο πολυκατοικίας και σε ένα κατάστημα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 46 προσαγωγές ατόμων ηλικίας από 30 χρόνων μέχρι 45, οι οποίοι μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθησαν ελεύθεροι.

«Διέλυσαν την ΕΛ.ΑΣ. για την εξυπηρέτηση ημετέρων»


ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ και στον Κώστα Καραμανλή για την αποψίλωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας- στο πλαίσιο μιας γενικευμένης άλωσης των κρατικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- επέρριψε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Παίρνοντας ως αφορμή την ολιγωρία που επέδειξαν οι υπηρεσίας ασφαλείας στη διαχείριση της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε, από τη Βέροια, ότι η Νέα Δημοκρατία διέλυσε κάθε έννοια αξιοκρατίας αντιμετωπίζοντας το κράτος ως λάφυρο για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή φέρει ευθύνες για την κομματικοποίηση «εθνικά ευαίσθητων τομέων όπως ο Στρατός, τα Σώματα Ασφαλείας και φυσικά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποψίλωσε και αποδυνάμωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε», δήλωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των αμερικανικών και των ελληνικών αρχών με αφορμή την επίθεση εναντίον της πρεσβείας.

[ ΑΙΧΜΕΣ ] Ευθύνες


Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή διότι την Παρασκευή το βράδυ, μερικές μόνο ώρες μετά την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας, έκανε ό,τι και οι περισσότεροι Έλληνες: πήγε σε μια ταβέρνα! Ο Πρωθυπουργός δεν είναι ούτε αρχηγός της αστυνομίας για να εποπτεύει προσωπικά τις έρευνες ούτε υπουργός Δημόσιας Τάξης για να κάνει το ίδιο. Είναι Πρωθυπουργός. Και ως Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως και δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι ο σχηματισμός της κυβέρνησής του. Υπ΄ αυτή την έννοια θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό ότι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κόμματος επιτίθενται κατά κύματα στον… Βύρωνα Πολύδωρα, τον οποίο- τώρα το καταλαβαίνουν!- θεωρούν «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης.

Προφανώς για τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.,

με τα γνωστά επακόλουθα- συμπεριλαμβανομένης της θεαματικής επανεμφάνισης της τρομοκρατίας. Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να μας πείσουν ότι δεν έχει ευθύνη ο Πρωθυπουργός που τον τοποθέτησε στη θέση του, ευθύνες έχει μόνο ο Πολύδωρας!

Καμία αντίρρηση, αλλά δεν ήταν ο Κ. Καραμανλής που κάλυψε τον κ. Πολύδωρα όταν λάβρος ο υπουργός του εξαπέλυε επιθέσεις κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι υποθάλπουν αναρχικούς και αντιεξουσιαστές; Και μήπως δεν ήταν ο Πρωθυπουργός που εμμέσως, διατηρώντας τον στη θέση του, επιβράβευσε τον Β. Πολύδωρα για τις επιδόσεις του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Άρα; Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την προσπάθεια να προστατευθεί- και πάλι- ο Πρωθυπουργός, όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι αυτός είναι που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.