ΣΧΕΔΙΟ ΩΣΤΕ να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, με έκπτωση 500 ευρώ, περίπου 13.500 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές επεξεργάζεται η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το σχέδιο αυτό στόχο έχει οι αποδέκτες της έκπτωσης για την αγορά φορητού Η/Υ να ανέλθουν στο 20% των επιτυχόντων, ενώ μοναδικό κριτήριο θα είναι η βαθμολογία εισαγωγής τους σε κάθε τμήμα-σχολή. Με τη μέθοδο αυτή, το πρόγραμμα θα καλύψει όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αντίθετα με την αρχική πρόταση που αφορούσε συγκεκριμένες σχολές της περιφέρειας.

Κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, ο δικαιούχος φοιτητής ή σπουδαστής θα απευθύνεται στη γραμματεία της σχολής του, από την οποία θα παραλαμβάνει ένα κουπόνι αξίας 500 ευρώ. Στη συνέχεια, θα απευθύνεται σε κάποιο κατάστημα, θα επιλέγει τον φορητό Η/Υ που επιθυμεί και θα τον αγοράζει, καταθέτοντας

Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

θα παίρνει από τη γραμματεία της σχολής το κουπόνι των 500 ευρώ

το εκπτωτικό κουπόνι των 500 ευρώ.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα εξαρτάται και από τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή που επιλέγεται κάθε φορά, δεδομένου ότι στην αγορά υπάρχουν σήμερα φορητοί Η/Υ με ικανοποιητικές επιδόσεις που πωλούνται προς 800 ευρώ. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι ο υπολογιστής να διαθέτει τα απαραίτητα υποσυστήματα για ασύρματη δικτύωση. Ο φοιτητής που θα έχει προμηθευτεί τον υπολογιστή δεν θα μπορεί να τον επιστρέψει στο κατάστημα, προκειμένου να τον ανταλλάξει με κάποια ηλεκτρική συσκευή. Επίσης, η εγγύηση του υπολογιστή θα ακυρώνεται στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρήσει να τον πουλήσει σε τρίτο.

Το σχέδιο αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο έχει αναλάβει και το πρόγραμμα «Δίοδος» για τη φθηνή πρόσβαση των φοιτητών στο Ίντερνετ, μέσω ευρυζωνικών δικτύων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ (6 εκατ. προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία). Ωστόσο, το συνολικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.