ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν συμφέρει κάποιον να συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 31/12/2007, αφού θα στερηθεί τη δυνατότητα να πάρει καλύτερη σύνταξη (εφόσον φυσικά δεν έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη). Πάντως το 2007 αναμένεται να είναι έτος μαζικής φυγής στη σύνταξη, γεγονός που θα δημιουργήσει μια νέα ομάδα χαμηλοσυνταξιούχων αφού όσοι αποχωρούν πρόωρα στερούνται της δυνατότητας για καλύτερη σύνταξη.

Η ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) εκτιμά ότι το 2007 θα είναι έτος φυγής στην πρόωρη σύνταξη με θιγόμενους χιλιάδες ασφαλισμένους, αφού θα λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στο Δημόσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη ύστερα από τη συμπλήρωση 25ετίας, θα λάβει στην καλύτερη περίπτωση κύρια σύνταξη 620 ευρώ. Εάν ο ίδιος εργαζόμενος έπαιρνε σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης, το ποσό της κύριας σύνταξης θα ήταν με βάση τα σημερινά δεδομένα 1.234

ευρώ.

Να αποφεύγεται…

«Σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δίνεται η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση της σύνταξης είναι 4,5% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη. Επειδή η μείωση της σύνταξης είναι συνεχής για όλον τον συνταξιοδοτικό βίο του εργαζομένου, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι (οικογενειακοί, ανεργία κ.λπ.) καλό είναι να αποφεύγεται η πρόωρη συνταξιοδότηση», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σύγχυση- ανασφάλεια

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο 3029/02 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του Δημοσίου και των Ειδικών Ταμείων από 1/1/2008. Η αλλαγή αυτή έχει γίνει γνωστή στους εργαζόμενους με τρόπο ανεπαρκή, έτσι ώστε να έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και αυτοαπασχολούμενοι που προγραμματίζουν να αποχωρήσουν για συνταξιοδότηση το αργότερο μέχρι 31/12/2007 με αφορμή αυτή την αλλαγή.