Προς πώληση τίθεται το μικρότερο κράτος του κόσμου. Οι επί 40 χρόνια ιδιοκτήτες του Σίλαντ, που βρίσκεται 11 χλμ. από τις βρετανικές ακτές, αποφάσισαν να το πουλήσουν. Το προωθούν λοιπόν μέσω αγγελιών ως φορολογικό παράδεισο, με ασφαλείς εγκαταστάσεις Ίντερνετ.

Έχει τα δικά του διαβατήρια, το δικό του νόμισμα, γραμματόσημα και εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Προσφέρει πολύ καλή θέα στη θάλασσα από όλες τις πλευρές του και απομόνωση που θα ζήλευαν πολλές διασημότητες. Η αγγελία της ισπανικής μεσιτικής εταιρείας ΙnmoΝaranja συμπληρώνεται με την υπενθύμιση ότι η αρχική τιμή του κρατιδίου είναι 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές, προσφορές και με 8ψήφια νούμερα (μερικές δεκάδες εκατομμύρια δηλαδή) θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ύστερα από 40 χρόνια, οι ιδιοκτήτες του Πριγκιπάτου του Σίλαντ αποφάσισαν να το πουλήσουν.

Στηρίζουν τις ελπίδες τους στον χαρακτηρισμό «φορολογικός παράδεισος» γιατί κατά τα άλλα το Σίλαντ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα…κράτος-εξέδρα. Το 1967, ο απόστρατος στρατηγός Πάντι Ρόι Μπέιτς κατέλαβε την εξέδρα και εγκαταστάθηκε εκεί με την οικογένειά του. Αμέσως ανακήρυξε την εξέδρα «κράτος του» και αυτοανακηρύχθηκε πρίγκιπας. Έναν χρόνο αργότερα, το Βασιλικό Ναυτικό προσπάθησε να τον διώξει από την εξέδρα, όμως μάταια. Άγγλος δικαστής αποφάνθηκε τότε πως το Σίλαντ βρίσκεται πέραν του ορίου των τριών μιλίων από τα βρετανικά χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, ήταν εκτός κυβερνητικού ελέγχου.

Ηγέτης της περιοχής σήμερα είναι ο γιος-κληρονόμος του Μπέιτς, «πρίγκιπας Μάικλ». Η Βρετανία δεν έχει αναγνωρίσει το Σίλαντ. Το 1987 επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα από τα τρία στα 12 μίλια. Η εξέδρα βρίσκεται σε απόσταση επτά μιλίων από τις βρετανικές ακτές.

Πριγκιπάτο του Σίλαντ


● ΙΔΡΥΘΗΚΕ το 1967- τότε, σε διεθνή ύδατα. ● Η ΣΗΜΑΙΑ του έχει τρία χρώματα: κόκκινο, άσπρο και μαύρο. ● ΕΠΙΣΗΜΗ γλώσσα είναι τα αγγλικά. ● ΕΧΕΙ 10, συνήθως μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι είναι η οικογένεια του ηγέτη.

● ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ Σίλαντ είναι ισότιμο με ένα αμερικανικό δολάριο. ● ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ και γραμματόσημα κυκλοφορούν από το 1969.