Οι πλακόστρωτοι δρόμοι της ιστορικής περιοχής Σαν Τέλμο του Μπουένος Άιρες δεν ηχούν πλέον μονάχα με μουσική τάνγκο. Ένα τοπικό συγκρότημα που ονομάζεται Λος Άλαμος παίζει νια μείξη ροκ και κάντρι μουσικής σε κατάμεστες μπιραρίες, ενώ μία «εισβολή» ξένων καλλιτεχνών μεταμορφώνει το Μπουένος Άιρες σε διεθνή πρωτεύουσα του πολιτισμικού «τρέντι», χαρίζοντάς του τον τίτλο «Παρίσι της Λατινικής Αμερικής».


Ό πως συνέβαινε με την Πράγα κατά τη δεκαετία του ΄90, το Μπουένος Άιρες προσφέρει ποιότητα σε φθηνές τιμές και προσελκύει δεκάδες μουσικούς, σκηνοθέτες, δημοσιογράφους, σχεδιαστές, και ακόμα και συγγραφείς κωμικών τηλεοπτικών σειρών, από το εξωτερικό. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, έχουν προσέλθει τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ισπανία και αλλού, βοηθώντας να βγάλουν την πρωτεύουσα από μία περίοδο βαθιάς πολιτιστικής απομόνωσης ύστερα από μία οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια. Επιδείξεις μόδας όπου ρέει άφθονη η σαμπάνια και εγκαίνια γκαλερί κρατούν τους «beautiful people» της πόλης απασχολημένους σε 24ωρη βάση. Ατζέντηδες ηθοποιών γυρνάνε τα μπαρ της πόλης ψάχνοντας για νέους των οποίων η μητρική γλώσσα είναι αγγλικά ή κινέζικα, για να παίξουν στα δεκάδες ξένα διαφημιστικά σποτ που γυρίζονται τακτικά στην πόλη. Και ηθοποιοί της «πρώτης γραμμής», όπως είναι οι Κόλιν Φάρελ, Νάταλι Πόρτμαν και Μπενίσιο ντελ Τόρο, έχουν όλοι πρόσφατα βρεθεί στην πόλη αυτή.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του Μπουένος Άιρες που δίνει το «Νιούζγουικ» σε εκτενές αφιέρωμά του στη γεμάτη χρώματα, μουσικές και αισθήσεις πόλη. Στο

Χιλιάδες καλλιτέχνες έχουν προσέλθει τα τελευταία χρόνια στην πόλη από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ισπανία και αλλού

Μπουένος Άιρες ο τυχαίος επισκέπτης έχει την αίσθηση μιας πόλης που διαρκώς πάλλεται από ολοένα και εντονότερη ζωή και δράση. Η Αμερικανίδα Μαρίνα Πάλμερ, η οποία ζει στο Μπουένος Άιρες με τον σύζυγό της, εξέδωσε ένα βιβλίο το 2005 όπου αφηγείται τις εμπειρίες της ως ξένη που εισήλθε σιγά σιγά στη ζωή της πόλης του τάνγκο. Τα δικαιώματα τού «Φίλησε και χόρεψε τάνγκο» αγοράστηκαν αμέσως από το Χόλιγουντ και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας.

Ο μουσικός παραγωγός Τομ Ρίξτον δούλεψε με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη βρετανική μουσική προτού μετακομίσει στο Μπουένος Άιρες με την Αργεντινή γυναίκα του για να ανοίξουν ένα «μπουτίκ ξενοδοχείο» και να «μιξάρουν» μουσική. Τώρα δουλεύει ως μουσικός παραγωγός των Τερφ, ενός από τα πιο γνωστά ροκ συγκροτήματα της χώρας, που έχει ανοίξει συναυλίες πολλών μεγάλων αστέρων του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, όπως είναι οι Ρόλινγκ Στόουνς και οι Οasis.

Έσπασε η απομόνωση της Αργεντινής


Η Νεοϋορκέζα σχεδιάστρια Αμάντα Νάουερ μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου ίδρυσε την QΑRΑ, μία μάρκα υψηλής ραπτικής για τσάντες ποιότητας και άλλα αξεσουάρ δέρματος από την Αργεντινή. Ο Καλιφορνέζος Ντέιβιντ Λάμπσον χρησιμοποίησε τα 50.000 δολάρια που κέρδισε σε ένα ριάλιτι τηλεοπτικό παιχνίδι για επίδοξους συγγραφείς κωμωδίας, για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες όπου εργάζεται σκληρά για τη συγγραφή ορισμένων «πιλότων» κωμικών εκπομπών για αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Φαντάζομαι πως τα πράγματα που κάνω τώρα στο Μπουένος Άιρες θα ξαναβγούν στα γραψίματά μου στο μέλλον», λέει.

Τα προβλήματα.

Η μεταμόρφωση της Αργεντινής ξεκίνησε μονάχα αφού έφτασε στο ναδίρ το 2002, όταν χρόνια οικονομικά προβλήματα οδήγησαν στην κατάρρευση του αργεντίνικου εθνικού νομίσματος. Ξαφνικά οι Αργεντίνοι έπαψαν να έχουν τα χρήματα να αγοράσουν έναν πίνακα, να δουν μία παράσταση, ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για να τα βγάλουν πέρα.

Η οικονομική κατάρρευση, όμως, είχε και μία αναπάντεχα θετική συνέπεια. Εν μια νυκτί, η Αργεντινή έγινε ένας από τους πιο οικονομικά προσιτούς ταξιδιωτικούς προορισμούς- πράγμα που «έσπασε» την απομόνωσή της. Αυτό ραγδαία οδήγησε στη μετεγκατάσταση πολλών ξένων καλλιτεχνών στην χώρα αυτή και ειδικά στην πρωτεύουσά της, το Μπουένος Άιρες, και στην άνθηση των τοπικών καλλιτεχνών της, χρηματοδοτώντας την εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη της χώρας και μετατρέποντας το Μπουένος Άιρες σε διεθνή πρωτεύουσα του πολιτισμικού «τρέντι».