«Φοβόμαστε ότι μια νέα κρίση θα είναι ακόμη σοβαρότερη και σφοδρότερη σε σχέση με αυτή του 2004». Η φράση αυτή στενού συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Φανάρι εξαιτίας της ανυποχώρητης και προκλητικής, όπως λένε, στάσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για το θέμα του νομοσχεδίου περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μία νέα επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο, που αυτή τη φορά θα έχει τη μορφή αυστηρότατης προειδοποίησης και θα είναι ακόμη πιο σκληρή από τις δύο προηγούμενες, είναι θέμα ημερών. Κι αυτό διότι τόσο ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και μητροπολίτες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εξοργισμένοι με την επιμονή Χριστόδουλου να μη στέλνει το νομοσχέδιο για να ενημερωθεί το Φανάρι, αλλά και με το προκλητικό ύφος της πρόσφατης επιστολής που έστειλε στο Πατριαρχείο.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Φανάρι, η φρασεολογία της επιστολής Χριστόδουλου προς τον κ. Βαρθολομαίο χειροτέρεψε το ήδη κακό κλίμα. Σε αυτήν ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Ιεραρχία είναι αυτή που αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα, ότι το νομοσχέδιο έχει την έγκρισή της και ότι το υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για την όποια ενημέρωση του Πατριαρχείου.

Γι΄ αυτό και στη νέα απάντηση που αναμένεται να σταλεί στον Αρχιεπίσκοπο, το Πατριαρχείο θα τον εγκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ξεχνάει πολύ εύκολα όσα είχε συμφωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην προηγούμενη κρίση του 2004: Δηλαδή, ότι θα τηρεί απαρέγκλιτα όλους τους όρους της Πράξης του 1928.

Επιπλέον, ο κ. Βαρθολομαίος θα του ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά ότι το Πατριαρχείο δεν έχει απεμπολήσει κανένα δικαίωμά του στις επαρχίες του και τις μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών. Συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να ενδιαφέρεται γι΄ αυτές και να ζητάει

Το Πατριαρχείο απαιτεί να ενημερώνεται επισήμως για ό,τι αφορά τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών

να ενημερωθεί για θέματα που τις αφορούν, όπως είναι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα- αυτό της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

Οι 13 μητροπολίτες. Η αντίδραση του Πατριαρχείου αναμένεται να είναι σκληρή και για ακόμη έναν λόγο. Το Φανάρι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο και για το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε αντικανονική και αντιδεοντολογική την ενέργεια των 13 μητροπολιτών να απευθυνθούν στον Πατριάρχη. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από την απάντηση που έστειλε προ ημερών ο κ. Βαρθολομαίος στους 13. Σ΄ αυτήν ο κ. Βαρθολομαίος άφηνε σαφείς αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου αναφέροντας ότι η ενέργεια των μητροπολιτών δεν είναι απαγορευμένη από καμία κανονική διάταξη αλλά αντίθετα ήταν «επιβαλλόμενη από την αρχιερατική ευσυνειδησία τους».

Την ίδια στιγμή άλλες πηγές από το Πατριαρχείο αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο είναι απλώς η αφορμή για μία νέα κρίση, αφού ανοιχτά παραμένουν μία σειρά από άλλα ζητήματα για τα οποία ο Πατριάρχης έχει ήδη προειδοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο. Ανάμεσα σ΄ αυτά είναι η μνημόνευση του Πατριάρχη στις σταυροπηγιακές μονές και η υποβολή υπομνημάτων από τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών.

Ρίχνει το μπαλάκι στο υπ. Παιδείας


O Αρχιεπίσκοπος επιμένει στην τακτική του να μη στέλνει το νομοσχέδιο ρίχνοντας το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας. Αφήνει δηλαδή την ευθύνη της αποστολής του νομοσχεδίου στο υπουργείο.

Επισήμως η Ιερά Σύνοδος, μέσω του εκπροσώπου της, αναφέρει πως η ανταλλαγή επιστολών για το θέμα του νομοσχεδίου δεν την έχει ανησυχήσει, αλλά από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος δεν προλαβαίνει να απαντά τόσο προφορικά όσο και γραπτά.

Άλλωστε, τα ανοιχτά μέτωπά του με αφορμή το νομοσχέδιο περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης είναι τρία: Το πρώτο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το δεύτερο με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο.

Η ανταλλαγή επιστολών είναι συνεχής και σε έντονο ύφος. Το τρίτο είναι με τους 12 μητροπολίτες που είχαν απευθυνθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το νομοσχέδιο. Όπως όλα δείχνουν, η ανταλλαγή επιστολών θα έχει συνέχεια. Οι 12 έχουν ενοχληθεί επειδή η απάντηση που τους εστάλη από την Ιερά Σύνοδο ουσιαστικά απηχούσε απόψεις μόνο του Αρχιεπισκόπου. Ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να συντάσσουν τις απαντήσεις τους προς τον κ. Χριστόδουλο, δίνοντας έτσι συνέχεια στον «ιερό πόλεμο» δι΄ αλληλογραφίας.