Άδειασε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων της «μαύρης λίστας» των φυγόστρατων.


Ωστόσο, η χθεσινή έμμεση- πλην σαφής- συναίνεση του προέδρου της Αρχής κ. Δ. Γουργουράκη να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των δημοσίων προσώπων που εμπλέκονται, δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς ποια πρόσωπα θεωρούνται δημόσια και ποια όχι. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη έλεγαν χθες πως η ευθύνη του διαχωρισμού ανήκει στην ίδια την Αρχή…

Στις αιτιάσεις του κ. Γουργουράκη εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όσον αφορά το γεγονός ότι- όπως είπε- ουδείς από το υπουργείο ζήτησε την άδεια της Αρχής για την κοινοποίηση των ονομάτων, οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη σχολίαζαν: «Παρ΄ ότι ο κ. πρόεδρος

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

έβαλε κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οποιοδήποτε μέλος της θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των φυγόστρατων

για να στηρίξει τη λανθασμένη κατά τη γνώμη μας απόφασή του παρουσίασε αβάσιμες δικαιολογίες, εν τούτοις χαιρόμαστε που ανταποκρινόμενος επιτέλους στο αίτημά μας και στο κοινό αίσθημα, ανέκρουσε πρύμναν». Κατηγορηματικός και σαφής ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Δ. Γουργουράκης άφησε επίσης ευθείες αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι ουδείς από το υπουργείο, που ασχολείται με το σκάνδαλο των παρανόμως απαλλαγέντων από το στράτευμα, ήρθε σε επαφή με την ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για την κοινοποίηση των ονομάτων των δημοσίων προσώπων που ενέχονται στην υπόθεση. Κάτι που- όπως είπε- αν γινόταν, θα υποχρέωνε την ανεξάρτητη Αρχή να το αντιμετωπίσει θετικά με το επιχείρημα ότι «υπάρχει προηγούμενη νομολογία της για το παραδικαστικό αλλά και το παραεκκλησιαστικό κύκλωμα».

«Αν είναι δημόσια πρόσωπα που έχουν κοινωνική επιρροή, θα παρείχαμε την άδεια. Όμως κάτι τέτοιο δεν μας ζητήθηκε», απάντησε ο κ. Γουργουράκης. Και προσέθεσε πως ο οποιοσδήποτε υπουργός, αφού ζητήσει και λάβει τη σχετική άδεια, μπορεί να δώσει τα στοιχεία σε κάποιο βουλευτή- μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου- και «από ΄κεί και πέρα, εναπόκειται στον βουλευτή ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής έβαλε κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οποιοδήποτε μέλος της θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των φυγόστρατων. Αντίθετα, όπως επισήμανε, η Αρχή δέχθηκε τα πυρά κυβερνητικών στελεχών που την έπληξαν για το κύρος της και την αξιοπιστία της.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών ο πρόεδρος της Αρχής τόνισε ότι η σχετική απαγορευτική απόφαση για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ισχύει με βάση παλαιότερο αίτημα, επί Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου τον Μάιο 2005, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε την άδεια από την Αρχή να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων είχαν απαλλαγεί από τον στρατό για λόγους υγείας. Εξήγησε όμως πως εκείνη την περίοδο η σχετική αίτηση ήταν γενικόλογη, «δεν υποστηρίχθηκε από το Δημόσιο», αλλά ούτε αναφερόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γι΄ αυτό τον λόγο ορθώς απορρίφθηκε από την Αρχή.

Η κυβέρνηση προσέφερε προστασία


ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το «σκάνδαλο των φυγόστρατων» καθώς- όπως είπαν- «οι αποκαλύψεις του κ. Γουργουράκη αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αγνόησε την Αρχή, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, προκειμένου να προστατέψει επώνυμα πρόσωπα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι βάσει της νομολογίας της Αρχής, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αθλητές, ποδοσφαιριστές, κληρικοί ακόμη και… αργόσχολοι γόνοι πλουσίων οικογενειών οι οποίοι αναφέρονται στις μεσημεριανές εκπομπές.