Με διαδοχικές και εντελώς παράτυπες μηνιαίες αποσπάσεις παρακάμπτει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις ισχύουσες διαταγές, που θέτουν περιορισμούς και κανόνες στις μεταθέσεις οπλιτών από τις παραμεθόριες περιοχές, και μετακινεί στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές προτίμησής τους εκατοντάδες στρατευμένους εις βάρος των «μη ημετέρων».


Η φάμπρικα, όπως αποκαλύπτουν σήματα του Στρατού Ξηράς που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», λειτουργεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες και «εφευρέθηκε» προκειμένου να παρακαμφθεί σειρά διαταγών, σύμφωνα με τις οποίες:

Απαγορεύονται μεταθέσεις και αποσπάσεις πριν από τη συμπλήρωση 6 μηνών θητείας σε παραμεθόριες περιοχές (Έβρος, νησιά Αν. Αιγαίου), όπου όλοι τοποθετούνται αρχικά. Απαγορεύεται η μετακίνηση από μονάδες των συνόρων όλων όσοι υποχρεούνται

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

διατηρεί όμως εγγεγραμμένους στις παραμεθόριες μονάδες όσους μετατίθενται, αναφέρουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

σε μειωμένη θητεία. Απαγορεύεται η απόσπαση να έχει διάρκεια πέραν του μηνός και να επαναλαμβάνεται, ενώ πρέπει να γίνεται μόνο για όλως εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο καθορισμός του τόπου της δεύτερης μετάθεσης γίνεται βάσει των μορίων που προβλέπουν οι κανονισμοί για καθεμία από τις μονάδες της παραμεθορίου.

Φάμπρικα αποσπάσεων

Στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκεντρώσει και «αποκρυπτογραφήσει» δεκάδες σχετικά υπηρεσιακά σήματα, τονίζουν ότι για την παράκαμψη των διαταγών «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στήσει βιομηχανία εξυπηρετήσεων “ημετέρων” μέσω των μηνιαίων αποσπάσεων», με επικίνδυνες επιπτώσεις στο επίπεδο επάνδρωσης των παραμεθόριων μονάδων. Παράλληλα, επισημαίνουν, η φάμπρικα με τα «μπαϊπάς» των αποσπάσεων λειτουργεί εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των στρατευμένων που δεν έχουν… δόντι, αφού όχι μόνο καταλαμβάνουν τις δημοφιλείς θέσεις οι ευνοούμενοι, αλλά για τους περισσότερους από αυτούς όσο είναι αποσπασμένοι η… τύχη τους δουλεύει. Λαμβάνουν δηλαδή κανονικά τα μόρια της παραμεθορίου και αποκτούν πλεονέκτημα για τις επόμενες μεταθέσεις!

Αλλοιωμένη εικόνα

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί εγγεγραμμένους στη δύναμη των παραμεθόριων μονάδων όσους μετατίθενται πριν από το εξάμηνο, δίνοντας έτσι αλλοιωμένη εικόνα για το ποσοστό επάνδρωσης στις παραμεθόριες περιοχές. Αυτό γίνεται, λένε, διότι έχει ασκηθεί σκληρή κριτική στη Βουλή για εγκατάλειψη των μονάδων αυτών.

Από την επεξεργασία των σημάτων προκύπτει ότι αποσπάσεις γίνονται και από μονάδες που δεν επιτρέπεται ρητώς, όπως μονάδες προκαλύψεως, μικρονήσων, στρατονομίας, κατευθυνόμενων βλημάτων (Χοκ) κ.ά. Προκύπτει επίσης ότι μεταξύ των παράτυπων αποσπάσεων υπάρχουν και αρκετές που οφείλονται σε πραγματικά έκτακτες ανάγκες, όπως π.χ. η απόσπαση κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση πιθανής επιδημίας γρίπης των πτηνών.

Διαρροές

Πηγές του ΓΕΣ υποστηρίζουν ότι οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις γίνονται στο πλαίσιο των κανονισμών και των διαταγών. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, «οι αποσπάσεις σταμάτησαν εντελώς»- γεγονός που ενισχύει τη σοβαρότητα της επεξεργασίας που έχουν κάνει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη «βιομηχανία λούφας».

Αιχμές κατά Σπηλιωτόπουλου


ΑΙΧΜΗ ΚΑΤΑ του προκατόχου του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για την τοποθέτηση του αντισυνταγματάρχη- ποντικού στη μονάδα ΔΕΠΑΘΑ, δίπλα στη Στρατολογία, άφησε χθες ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ και ερωτώμενος σχετικά απέφυγε να καλύψει την τοποθέτηση λέγοντας ότι έγινε το 2005, προτού αυτός οριστεί υπουργός Άμυνας! Συγκεκριμένα, όταν του ειπώθηκε ότι ο αντισυνταγματάρχης ήταν προστατευόμενος είπε: «Το άκουσα από έναν, δεν τόλμησε να το πει άλλος. Αυτός τοποθετήθηκε το 2005 και εγώ ανέλαβα το 2006, πώς είναι προστατευόμενος;».

Σκέψεις για προβοκάτσια λόγω εμπλοκής συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου


ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να πρόκειται για προβοκάτσια αφήνει ανοικτό το ΠΑΣΟΚ για την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» χθες ότι ο αντισυνταγματάρχηςποντικός έψαχνε στρατολογικά στοιχεία στενού συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως είχε υπηρετήσει κανονικά το 1988.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη δικογραφία, μεταξύ των 435 εγγράφων που κατασχέθηκαν στο σπίτι του κατηγορούμενου στρατολόγου, ήταν και η στρατολογική μερίδα στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως δεν είχε καμία εμπλοκή με τη Στρατολογία αφού υπηρέτησε 12 μήνες στην Πολεμική Αεροπορία ως υπόχρεος μειωμένης θητείαςανάλογο χαρτί υπήρχε και για γιο βουλευτή της Ν.Δ. που βρίσκεται σε αναβολή για λόγους σπουδών.

Ερωτηματικά

Η παρουσία του φακέλου του στελέχους του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και διατυπώθηκαν εκτιμήσεις από πολιτικούς κύκλους μήπως υπήρχε γενικότερο σχέδιο που στόχευε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στον Σκάι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκης διαβεβαίωσε ότι ο «φωτογραφιζόμενος» από το δημοσίευμα συνεργάτης υπηρέτησε κανονικά τη θητεία του και τόνισε: «Δεν ξέρω αν είναι προβοκάτσια, δεν ξέρω αν είναι οτιδήποτε άλλο».

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη κρατούσαν ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας ή κάποιου άλλου σχεδίου, και συνέδεαν το γεγονός με τις πληροφορίες τους ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν «εκλεκτός» της Ν.Δ.

«Φούσκωσαν» τα στοιχεία στη μάχη των εντυπώσεων


ΜΕ ΕΝΑ «λάθος» στην άθροιση των σχετικών στοιχείων «φούσκωσε» το υπουργείο Άμυνας τις απαλλαγές στράτευσης επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τα αντίστοιχα στοιχεία για την περίοδο της Ν.Δ. δείχνουν αρκετά ισχνότερα!

Τα στοιχεία περιέχονται στη (γραπτή) ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος και, βάσει όσων είπε, ο μέσος όρος των απαλλαγών μεταξύ των περιόδων 1997- 2003 και 2004- 2006 παρουσιάζει μείωση κατά 27% (αντίστοιχοι μ.ό.

4.118 και 3.000).

Όμως από την αναλυτική παρουσίαση στον πίνακα που είχε συντάξει η αρμόδια υπηρεσία, τα αποτελέσματα της άθροισης ανέδειξαν μικρότερους μέσους όρους (3.591 και 3.000), δηλαδή αρκετά μικρότερη ποσοστιαία μείωση.

Αργά τη νύχτα, αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια αλλά για υπολογιστικό λάθος. Πέραν αυτού θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πάλι τα στοιχεία των περιόδων που επελέγησαν (που ουσιαστικά συμπίπτουν με περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚΝ.Δ.) δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, διότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των κατατασσομένων. Νέο κύκλωμα στα Ιωάννινα

Στο μεταξύ, για την ύπαρξη ενός ακόμη κυκλώματος χορήγησης παράνομων απαλλαγών στράτευσης μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. κάνει λόγο με παρέμβασή του στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για συγκεκριμένη υπόθεση όπου 10-12 άτομα, ενώ ήταν κάτοικοι Αθηνών, «καθοδηγήθηκαν από ενιαίο κέντρο» και πέρασαν από την ιατρική επιτροπή απαλλαγών Ιωαννίνων! Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2005 και, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση κ. Μιχ. Καρχιμάκης, αποδεικνύει ότι «η Ν.Δ. υποκρίνεται και, για να σκεπάσει τις ευθύνες της, επιχειρεί να σπιλώσει το ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι από τους παρανόμως απαλλαγέντες εκλήθησαν προς στράτευση. Αυτοί όμως που προέρχονταν από διαφορετικά Στρατολογικά Γραφεία, εξασφάλισαν όλοι γνωμάτευση του Φρουραρχείου Αθηνών ότι για λόγους υγείας αδυνατούν να παρουσιασθούν. Τα επιμέρους Στρατολογικά Γραφεία- και αφού όλοι είχαν δηλώσει «όλως τυχαίως» ότι διαμένουν στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 100, στα Ιωάννινα- παραπέμφθηκαν για εξετάσεις στην αρμόδια υγειονομική επιτροπήαυτή των Ιωαννίνων! Οι βουλευτές επισημαίνουν πως, παρ΄ ότι εντοπίστηκε από τα Ιωάννινα ότι υπάρχει πρόβλημα και ενημερώθηκε το υπουργείο, δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό στη συνέχεια. «Τι σημαίνει αυτό; Συγκάλυψη ή πολιτική σκοπιμότητα;», ρωτούν.