Νέο ραντεβού την Τετάρτη


Νέο ραντεβού με το… άρθρο 16 στους δρόμους και για την ερχόμενη Τετάρτη έδωσαν οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές μετά τα χθεσινά δυναμικά- αν και όχι τόσο μαζικά όσο ανέμεναν οι οργανωτές- συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ χθες ξεπέρασαν τις 200 σε όλη τη χώρα.


Το συλλαλητήριο κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 είχε παλμό και ένταση, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι δεν ήταν εντυπωσιακά πολλοί όπως αναμενόταν αρχικά- η μαζικότητα δεν ήταν τόσο μεγάλη όπως είχε συμβεί σε ορισμένα από τα συλλαλητήρια του περασμένου χειμώνα, που ξεπερνούσαν σε όγκο ακόμα και διαδηλώσεις όπως αυτή της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν ήταν σχετικά λίγοι ενώ τον παλμό στη διαδήλωση έδιναν κυρίως οι φοιτητές, που μαζί με τους καθηγητές τους και τους εκπαιδευτικούς άλλων βαθμίδων ζήτησαν να μην επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν συναυλία στο Σύνταγμα και το απόγευμα περικύκλωσαν συμβολικά τη Βουλή.

Οι πανεπιστημιακοί έχουν ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία και για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις- χθες ξεπέρασαν τις 200 όπως υποστηρίζουν- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Οι καταλήψεις των σχολών πάντως, έχουν- τουλάχιστον προς το παρόν- συμβολικό χαρακτήρα και θα συνεχιστούν μέχρι αύριο είτε μέχρι τη Δευτέρα, ανάλογα με τη σχολή.

Συνεδριάσεις

Ωστόσο, οι φοιτητές οργανώνουν την Παρασκευή νέα συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των συλλόγων τους για να αποφασιστεί αν οι καταλήψεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, εν όψει της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής για το άρθρο 16.

Στη συνέχεια, οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας αναμένεται να ατονήσουν μέχρι τον Μάρτιο, καθώς αρχίζει και η χειμερινή εξεταστική περίοδος στα πανεπιστήμια. Όπως διευκρίνιζαν πάντως εκπρόσωποί τους, όταν φτάσει η ώρα για την ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16 ή εάν στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας καταθέσει τον νέο νόμο- πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, πανεπιστημιακοί και φοιτητές θα επανέλθουν στις κινητοποιήσεις τους με μεγαλύτερη ένταση.

Η Αστυνομία είδε διαδηλωσάκηδες της Αριστεράς πίσω από τα επεισόδια


«Διαδηλωσάκηδες της Αριστεράς» ανακάλυψε και πάλι η Ελληνική Αστυνομία πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής γίνεται περιγραφή επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδα διαδηλωτών, τις οποίες η Αστυνομία συσχετίζει με τις οργανωτικές επιτροπές της ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και αριστεριστών…

«Στο ύψος του αστυνομικού φραγμού ομάδα από επώνυμα συντονιστικά μέλη οργανωτικών επιτροπών επιτέθηκαν αναίτια με μοναδικό σύνθημα “χτύπημα στην καταστολή”, στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, καδρόνια, κοντάρια και αντικείμενα ενώ εκσφενδόνισαν και μπουκάλια με κόκκινη μπογιά», υποστηρίζει η Αστυνομία.

«Παρθενική εμφάνιση»

Εν τω μεταξύ, οι «ομάδες συλλήψεων» του κ. Πολύδωρα χθες πραγματοποίησαν και την παρθενική τους σύλληψη. Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη συνελήφθη 25χρονος νεαρός την ώρα που ήταν έτοιμος να πετάξει βόμβα μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής ομάδας των ΜΑΤ που βρισκόταν στην περιοχή ενημέρωσε με τον ασύρματο ομάδα σύλληψης που βρισκόταν κοντά στην περιοχή και ακολούθησε η σύλληψη του νεαρού, εναντίον του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μολότοφ

Στη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 οι ομάδες συλλήψεων είχαν διαταχθεί να βρίσκονται αναπτυγμένες από το ύψος της οδού Πανεπιστημίου και κοντά στην περιοχή των Εξαρχείων. Η εντολή που είχαν λάβει ήταν να επέμβουν κατά των γνωστών-αγνώστων, οι οποίοι όμως δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα να ρίξουν μολότοφ και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε σταθμευμένο όχημα. Στην τρίτη τους εμφάνιση στους δρόμους της Αθήνας οι ομάδες συλλήψεων δεν έφεραν οπλισμό αλλά είχαν τα διακριτικά της Αστυνομίας, ύστερα από τον σάλο που είχε δημιουργήσει η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την έλλειψη οποιουδήποτε διακριτικού στη στολή τους, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Βουλή: συναίνεση με κόντρες


Σε κονταροχτύπημα ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ με φόντο τις εκλογές και κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης τις αλλαγές στην Παιδεία εξελίχθηκε η χθεσινή πολύωρη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία άνοιξε τον δρόμο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.


Ιδιαίτερη αίσθηση και σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής, ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, προκάλεσε η απουσία από τη συνεδρίαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου. Την απουσία επιχείρησε να δικαιολογήσει ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η διαδικασία «είναι αμιγώς κοινοβουλευτική και δεν χρειάζεται καν η παρουσία της κυβέρνησης». Η Ν.Δ. έσπευσε να επικαλεστεί τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το περιεχόμενο και το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ. Όλοι οι εισηγητές της πλειοψηφίας, πάντως, επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνονται, εντός και εκτός Βουλής, ότι στόχος της αναθεώρησης είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων

ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΙΕΤΤΑ

Αίσθηση από την απουσία της υπουργού Παιδείας. Η Ν.Δ. επιχείρησε και πάλι να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα

και δεσμεύθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι μη κερδοσκοπικά.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα μη κρατικά ΑΕΙ, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να ενταχθούν σε ενιαίο εθνικό σύστημα παιδείας.

Διαφωνίες κορυφαίων

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν οι ηχηρές διαφωνίες των Βενιζέλου, Λοβέρδου και Κοσμίδη, ενώ έξω από την επιτροπή της Βουλής γνωστοποίησαν ότι θα καταψηφίσουν την αλλαγή του άρθρου οι Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Κουλούρης.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, «πρέπει να διατηρηθεί η εγγύηση της αυξημένης πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή και να μη γίνει το άρθρο 16 κλωτσοσκούφι στην απλή πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας». Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε ευθέως τη θέση που εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ ότι η αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου μπορεί να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ προειδοποίησε ότι «ακόμη κι αν γίνει με τον πιο άψογο τρόπο η αναθεώρηση, δεν θα λυθεί ούτε το θέμα της φοιτητικής μετανάστευσης ούτε το θέμα των λεγόμενων κολεγίων». Κατά της υπερψήφισης των αλλαγών, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση, τάχθηκε και ο Ανδ. Λοβέρδος, λέγοντας ότι η δική του θέση για τις αλλαγές που χρειάζονται «δεν τέμνεται σε κανένα σημείο με την πρόταση της κυβέρνησης». Ο βουλευτής έκανε λόγο για «εύλογες υποψίες» που έχει για τις προθέσεις της Ν.Δ., καθώς εκτιμά ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει την πόρτα στους κερδοσκόπους. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι θα απέχει από τις σχετικές ψηφοφορίες, ενώ ο στενός συνεργάτης του Κων. Σημίτη, Σωκρ. Κοσμίδης είπε χαρακτηριστικά: «Η Ν.Δ. ζητεί λευκή επιταγή και εγώ τέτοιες επιταγές που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους στην παιδεία δεν υπογράφω…».

Τις διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τόσο ο Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας Π. Παναγιωτόπουλος. Ο τελευταίος ουσιαστικά έριξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Εμείς σας εμπιστευόμαστε και εάν ο λαός σας επιλέξει στις εκλογές, σας δίνουμε τη ψήφο μας να διαμορφώσετε τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 16. Εμπιστευθείτε και εσείς εμάς και μην υποκύπτετε σε μικροκομματικές λογικές». Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. πρότεινε ακόμη κάθε άδεια που θα ζητείται για την ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ να εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή.

Κλειστά τα χαρτιά του για το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών κράτησε και ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υπεραμύνθηκε του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ και του εποπτικού ρόλου του κράτους.

Οξύτατη επίθεση στη Ν.Δ. για τις επιλογές της στον χώρο της παιδείας έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη κατηγορώντας την ότι «καθηλώνει την εκπαίδευση στο παρελθόν», ενώ πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου εθνικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα καθορίζει και το πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Κοινό πλαίσιο αρχών» για δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ ζήτησε και η υπεύθυνη κατάρτισης του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ η Μαρία Δαμανάκη παρατήρησε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι «μικρό μόνον μέρος των αλλαγών που χρειάζεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση για να επιβιώσει στον διεθνή χώρο». Υπέρ των αλλαγών του άρθρου σε προοδευτική κατεύθυνση τάχθηκαν ακόμη οι Τηλ. Χυτήρης, Μ. Παπαϊωάννου, Ντ. Ρόβλιας και Μ. Μπόλαρης.

Κατηγορηματικό «όχι» από Αριστερά


ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ αντίθεσή τους για την αναθεώρηση του άρθρου 16 εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα και ζήτησε να απαγορευθεί η λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας.

Ο εισηγητής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να αναλογιστεί τις ευθύνες που αναλαμβάνει» και να μη στηρίξει την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου σε αυτή τη Βουλή. Οξύτατη ήταν και η κριτική του Νικ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι μετέτρεψαν τα πανεπιστήμια σε «θερμοκήπια νοσηρού κομματισμού». Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου τάχθηκαν οι Στ. Μάνος και Γ. Παπαντωνίου, ενώ αντιτάχθηκε στις αλλαγές ο Στ. Παπαθεμελής.

Πάγκαλος: «Ανάξιοι φοιτητέςΜασκαράδες πανεπιστημιακοί»


ΣΦΟΔΡΗ επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και των φοιτητών και των πανεπιστημιακών έκανε ο Θ. Πάγκαλος. Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τις προθέσεις της Ν.Δ. μιλώντας για τη μείωση- παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις- των ετήσιων δαπανών για την Παιδεία από 3,8% σε 3,1%. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου, ενώ κατηγόρησε το φοιτητικό κίνημα ότι «είναι ανάξιο της σημερινής εξέλιξης στη χώρα», αλλά και τις φοιτητικές παρατάξεις τις οποίες χαρακτήρισε «κομματικούς στρατούς εν ενεργεία πριν από τις εκλογές». Άφησε και βαρύτατες αιχμές κατά πανεπιστημιακών που αντιδρούν στις αλλαγές, ενώ χρηματοδοτούνται αδρά από τα κοινοτικά κονδύλια, αναφέροντας με έμφαση «μεταξύ μασκαράδων ειλικρίνεια…».

Τον Μάρτιο ο «νόμος Γιαννάκου»


ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ τελικά θα έρθει στη Βουλή ο περίφημος νόμοςπλαίσιο της κ. Μ. Γιαννάκου για τις αλλαγές στην Παιδεία. Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφή χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει χωρίς βιασύνη στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ, με μια διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαρροή αφορούσε τα όσα είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του την ώρα που άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. «Είμαι αποφασισμένος για τις αλλαγές στην Παιδεία, αλλά θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μέσα από διάλογο χωρίς βιαστικές κινήσεις. Οι αλλαγές πάντως θα γίνουν, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Τ. Σπηλιωτόπουλο. Αμέσως το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει η δήλωση με δύο- όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγέςστόχους:

Ο πρώτος, για να είναι ξεκάθαρο ότι ο «νόμος Γιαννάκου» θα έρθει στην παρούσα Βουλή και δεν πρόκειται να μπει στο ράφι αφού αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο δεύτερος και σημαντικότερος στόχος ήταν να στείλει μήνυμα ο κ. Κ. Καραμανλής στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει τις προσεχείς ημέρες με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Σε ήρεμα νερά

Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, απέρριψε τελικά τις εισηγήσεις όσων του έλεγαν να προχωρήσει τώρα σε συνολική λύση-πακέτο για την Παιδεία με στόχο να εκμεταλλευθεί τις γενικευμένες αντιδράσεις και να κάνει εκλογές τον Μάιο. Αντίθετα, προτίμησε να κινηθεί σε ήρεμα νερά και σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για το άρθρο 16 μέσα σε κλίμα της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Αυτός είναι και ο λόγος- όπως επισημαίνουν πολλοί βουλευτές- που η κ. Γιαννάκου, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί, δεν πήγε στη Βουλή χθες, πρώτη μέρα της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16, λένε κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει ένας νεκρός χρόνος για να αποσυνδεθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις και μετά θα έρθει προς ψήφιση ο «νόμος Γιαννάκου» στη Βουλή. Χρονικά, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα συμβεί στο τέλος Μαρτίου.