Πρόωρες εκπτώσεις κάνουν από χθες εκατοντάδες καταστήματα των Αθηνών, με τα ποσοστά στα ρούχα και στα παπούτσια να φτάνουν στο 20-40%, στα δερμάτινα είδη το 30%, ενώ για ηλεκτρικές συσκευές και είδη σπιτιού, το 40-50%.


Oι εκπτώσεις γίνονται «επί του ταμείου», δηλαδή χωρίς την αναγραφή πινακίδων με τα ποσοστά, αφού η νομοθεσία απαγορεύει στα καταστήματα 30 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του θεσμού (δηλαδή από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 22 Ιανουαρίου) να ανακοινώνουν προς το κοινό προσφορές με ανάρτηση πινακίδων ή διαφημίσεις.

Ήδη εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας έχουν αναρτήσει από χθες στις βιτρίνες τους την αφίσα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, με την οποία υποδηλώνεται ότι στις επιχειρήσεις αυτές διενεργούνται εκπτώσεις επί του ταμείου.

Μικροί εναντίον μεγάλων

Ωστόσο οι σιωπηρές εκπτώσεις έχουν χωρίσει το εμπόριο στα δύο. Τα μικρά καταστήματα υποστηρίζουν ότι πήραν την απόφαση για πρόωρες εκπτώσεις μετά τη διαπίστωση ότι οι μεγάλες αλυσίδες καταστρατηγούν τον νόμο και ήδη κάνουν προσφορές με προωθητικές ενέργειες, με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Από την άλλη μεριά τα υπερκαταστήματα αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι με τις σιωπηρές εκπτώσεις οι μικροί επιχειρούν να κερδίσουν όσα δεν κατάφεραν κατά την περίοδο των εορτών όπου η κίνηση ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Πράγματι η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2005 (κάποιες εκτιμήσεις μιλούν ακόμη και για μείωση της τάξης του 5%) και οι υπεραγορές πήραν τη μερίδα του λέοντος από τον εορταστικό τζίρο.

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά έχουν ταχθεί στο πλευρό του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου που κατηγορεί τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σωτήρης Αντωνίου επικαλείται έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος σύμφωνα με την οποία 80% των εμπόρων ζητούν οι εκπτώσεις να αρχίζουν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, στις 10 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο με συνεργεία επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να επιβάλει πρόστιμα στις περιπτώσεις εκείνες όπου το κατάστημα εκτός από σιωπηρή έκπτωση ενημερώνει το κοινό και με αναρτημένες πινακίδες με τα ποσοστά.

Θεσσαλονίκη: απογοήτευση

Η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, αλλά και η δράση των πολυκαταστημάτων «έπληξαν» στη διάρκεια των εορτών την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου περίπου έξι στους δέκα ιδιοκτήτες μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι εξαιτίας της μείωσης του τζίρου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), την περίοδο των εορτών το 65,5% δήλωσε ότι ο τζίρος μειώθηκε.