Νέος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες, την υγεία, την πληροφορική και τον τουρισμό αναμένεται στην ελληνική αγορά.


Το έναυσμα έδωσε χθες ο όμιλος της Μarfin, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στόχος είναι τράπεζες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες πληροφορικής, υγείας και real estate, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα αποτελέσουν αντικείμενο εξαγοράς μέσα στους επόμενους μήνες.

Στα 15 δισ., με δανεισμό

Επιπλέον, ο όμιλος (που θα αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα του επενδυτικού σχήματος Dubai Ιnvestment Fund) θα προχωρήσει και σε τραπεζικό δανεισμό, αυξάνοντας τα προς επένδυση κεφάλαια στο αστρονομικό ποσό των 15 δισ. ευρώ! Η αύξηση-μαμούθ εκτιμάται ότι θα καλυφθεί κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές αλλά και τους Άραβες που ήδη συμμετέχουν στη Μarfin, ενώ σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη. Μάλιστα, στελέχη του ομίλου άφησαν χθες ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το είδος των επιχειρήσεων που θα εξαγοράσουν, γεγονός που δεν αποκλείει και πρώτου μεγέθους εκπλήξεις, εντός και εκτός συνόρων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο της Μarfin Financial Group αποφάσισε την πώληση της Μarfin Βank ΑΤΕ στη μητρική Μarfin Ρopular Βank, έναντι ποσού περίπου 600 εκατ. ευρώ, και τη διανομή στους μετόχους ποσού 850 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα Πειραιώς

Παράλληλα, μεγάλη δεξαμενή ρευστότητας, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ, δημιουργεί και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς- όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της κ. Μιχάλης Σάλλας- σχεδιάζει να πουλήσει τη συμμετοχή της στην κυπριακή τράπεζα, αποκομίζοντας υπεραξίες που ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, και μόλις μια μέρα μετά την έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής που προέβλεπε νέα, βελτιωμένη πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση της Κύπρου, ο κ. Σάλλας δήλωσε πως «δεν απασχολεί την Τράπεζα Πειραιώς η υποβολή νέας πρότασης για την Τράπεζα Κύπρου. Εν ευθέτω χρόνω, η τράπεζα θα ρευστοποιήσει το πακέτο των μετοχών της Κύπρου, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί το όφελος των μετόχων της». Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα στραφεί προς άλλους στόχους εξαγοράς στην Ελλάδα (π.χ. Αttica Βank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), δεν απέκλειαν όμως το ενδεχόμενο οι δηλώσεις Σάλλα να αποτελούν και κίνηση τακτικής, προκειμένου να επιστρέψει με νέα πρόταση αν μειωθεί η αξία των μετοχών της Κύπρου.

Εurobank: αύξηση κεφαλαίου

Εξελίξεις αναμένονται και από την πλευρά της Εurobank, η οποία σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τα επιχειρηματικά της σχέδια. Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα εξετάζει να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων.

Η Εθνική… έχει λεφτά

Σημαντική ρευστότητα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαγορές, διαθέτει και η Εθνική Τράπεζα, ειδικά μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το ρουμανικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (CΕC). Μεγάλο κομμάτι από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε πρόσφατα η Εθνική θα διοχετευθεί στη δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας της Finansbank, όπου το ποσοστό της Εθνικής ξεπερνά πλέον το 80%. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και ανάλογα με το τελικό ποσοστό αποδοχής, θα προκύψει το ποσό που θα έχει στη διάθεσή της η τράπεζα, είτε για εξαγορές είτε για επιστροφή προς τους μετόχους.

Απορρόφηση κονδυλίων με αλχημείες


Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ αυξάνεται μόνο με λογιστικές αλχημείες, κατήγγειλε χθες το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη χθες στους γενικούς γραμματείς Περιφερειών ότι η απορροφητικότητα έφτασε το 58% στο τέλος του 2006.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η περικοπή έργων 1,8 δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ δεν αποτελεί επένδυση αλλά ακύρωση επενδύσεων, ενώ η εκ των υστέρων ένταξη σ΄ αυτό εκατοντάδων ολοκληρωμένων ή υπό ολοκλήρωση έργων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν παλαιότερα από εθνικούς πόρους είναι μόνο λογιστική δαπάνη.