Ανάβει και πάλι ο «πόλεμος του ψωμιού» με έπαθλο το 1 δισ. ευρώ στο οποίο υπολογίζεται ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς. Αρτοβιομήχανοι και αρτοποιοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους και όλοι επιτίθενται κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τις «θερμές γωνιές» των σούπερ μάρκετ που συζητείται από χθες στη Βουλή.


Η κυβέρνηση έκανε, πάντως, χθες δεκτά κάποια από τα αιτήματα των βιομηχανιών, παρά την ομοβροντία κριτικής από την αντιπολίτευση.

Οι αρτοποιοί κατηγορούν τις βιομηχανίες ότι πωλούν ψωμί με κατεψυγμένη ζύμη

από την Τουρκία, οι αρτοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι είναι οι φούρνοι που χρησιμοποιούν εισαγόμενα υλικά και η κάθε πλευρά πιέζει το υπ. Ανάπτυξης για ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο υπέρ της.

Νέα προσφυγή

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι βιομήχανοι υποστήριξαν ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου όχι μόνο δεν «ανοίγουν» την αγορά του ψωμιού, αλλά θέτουν ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς στη διάθεση προϊόντων αρτοποιίας bake off, γι΄ αυτό και απείλησαν ότι θα προσφύγουν εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Κατσέλης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων, «στην αγορά ψωμιού στην Ελλάδα εξακολουθεί να μη λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα και στο μέλλον οι καταναλωτές να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν το ψωμί σε υψηλή τιμή, που θα καθορίζει μια επαγγελματική συντεχνία». Σήμερα, μια φρατζόλα χωριάτικη, όπως ανέφερε ο ίδιος, πωλείται στα σούπερ μάρκετ μεταξύ 41 και 50 λεπτών, ενώ στα αρτοποιεία πωλείται από 60 λεπτά και πάνω.

Κατά αρτοποιών

«Ουσιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης με τους περιορισμούς που θέτει στη διάθεση προϊόντων αρτοποιίας bake-off υποχρεώνει το κάθε ελληνικό νοικοκυριό να αγοράζει το ψωμί κατά 20%-40% ακριβότερα» επεσήμανε ο κ. Κατσέλης, εξηγώντας ότι το σχέδιο νόμου θέτει την υποχρέωση ύπαρξης ενός κλειστού χώρου επιφάνειας 44 τετραγωνικών μέτρων (με τοίχους, πόρτες κ.ά.) μέσα στο σούπερ μάρκετ για την πώληση των προϊόντων της αρτοβιομηχανίας.

Αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, τότε σύντομα θα μιλάμε για το καρτέλ στο ψωμί, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Αφαίρεση εμποδίων

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Σιούφας έσπευσε χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, να αφαιρέσει μια σειρά από άρθρα που έθεταν ορισμένα εμπόδια στη δημιουργία χώρων διάθεσης προκατασκευασμένου ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη στα σούπερ μάρκετ και να διευκολύνει έτσι τους αρτοβιομήχανους.

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θίγει τα συμφέροντα των καταναλωτών και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Αργύρης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κάνει «προεκλογικό δώρο στα σούπερ μάρκετ», ενώ ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη (Συνασπισμός) ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο κ. Δ. Σιούφας αναγνώρισε ως θετική την πρόταση της αντιπολίτευσης να αναγράφεται στην κατεψυγμένη ζύμη η χώρα προέλευσης και η ημερομηνία παρασκευής και όχι μόνο η ημερομηνία λήξης.