Εκπτώσεις άνω του 50% και ειδικές προσφορές για συγκεκριμένα μοντέλα ετοιμάζουν στις επόμενες εβδομάδες οι αλυσίδες ηλεκτρονικών και πληροφορικής.


Στόχος τους, να διατηρήσουν την έντονη κίνηση που είδαν στα καταστήματά τους κατά την εορταστική περίοδο, διαθέτοντας παράλληλα στην αγορά συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει στο ράφι. Έτσι, μέσα στην περίοδο των εκπτώσεων, οι μεγαλύτερες αλυσίδες ηλεκτρονικών, όπως για παράδειγμα τη Κωτσόβολος, η Μedia Μarkt και Ηλεκτρονική Αθηνών, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με επιχειρήσεις πληροφορικής, όπως το Πλαίσιο, η Γερμανός, η Μultirama και η Μicroland, φιλοδοξώντας να διευρύνουν τον τζίρο τους πέρα από το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι πραγματοποίησαν κατά την εορταστική περίοδο.

Έμφαση στα παλιά μοντέλα

Τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD, φορητοί υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αλλά και κινητά τηλέφωνα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των αλυσίδων και κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Με τη διαφορά, σε σχέση με τις γιορτές, ότι οι επιχειρήσεις θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε μοντέλα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα ράφια πριν από 6- 12 μήνες και πλέον δεν υποστηρίζουν τεχνολογία αιχμής. Έτσι, προκειμένου να ξεστοκάρουν τις συσκευές αυτές, εμφανίζονται να τις διαθέτουν με έκπτωση ακόμα και 50% σε σχέση με την αρχική τιμή. Για παράδειγμα, τηλεοράσεις LCD 32 ιντσών γνωστών κατασκευαστών θα προσφερθούν ακόμα και έναντι 600 ευρώ, όταν ένα αντίστοιχο μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ. Ο λόγος είναι πως τα σύγχρονα μοντέλα υποστηρίζουν νέου τύπου πάνελ που βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας, ενώ παράλληλα διαθέτουν και ενσωματωμένους ψηφιακούς δέκτες που επιτρέπουν την παρακολούθηση των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ.

Στο μισό της αρχικής τιμής

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους φορητούς υπολογιστές με μοντέλα που θεωρούνταν κορυφαία στις αρχές του 2006 να πωλούνται κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων σε τιμές που ξεκινούν από 500 ευρώ, δηλαδή στο μισό της αρχικής αξίας. Η υιοθέτηση των διπλοπύρηνων επεξεργαστών στα μέσα του 2006 είναι ο λόγος που ανάγκασε τις εταιρείες να ρίξουν κατακόρυφα τις τιμές στα μοντέλα προηγούμενης τεχνολογίας. Φωτογραφικές- βιντεοπαιχνίδια

Σημαντικές εκπτώσεις θα δουν και οι φίλοι της ψηφιακής φωτογραφίας, καθώς και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων η τεχνολογία προχωρεί με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Έτσι, μοντέλα με ανάλυση 6 Μegapixels θα βγουν σε προσφορά σε τιμές ακόμα και κάτω από τα 200 ευρώ, καθώς οι αγοραστές προτιμούν πλέον ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές με ανάλυση που φτάνει ακόμα και τα 10 Μegapixels. Τέλος, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θα πέσουν οι τιμές στις παιχνιδομηχανές αλλά και στα βιντεοπαιχνίδια παλιάς γενιάς, καθώς οι διάδοχοί του βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, με τιμές κάτω από 100 ευρώ και με δώρο παιχνίδια και αξεσουάρ θα προσφέρεται το Ρlaystation 2 της Sony, με τις τιμές των παιχνιδιών να πέφτουν ακόμα και κάτω από τα 20 ευρώ.

Εμφύλιος εμπόρων για τις σιωπηρές εκπτώσεις


ΕΜΦΥΛΙΟ πόλεμο προκαλεί στον εμπορικό κόσμο η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών να αρχίσει από σήμερα «σιωπηρές εκπτώσεις» στην αγορά.

«Κάποιοι προσπαθούν να παρασύρουν τους εμπόρους να παρανομήσουν, λειτουργώντας αντισυναδελφικά και ενδεχομένως υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, ενώ εκπρόσωποι συλλόγων άλλων πόλεων όπως εκείνοι της Χαλκίδας σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας ανακοίνωσε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις μέλη του από σήμερα και μέχρι τις 22 Ιανουαρίου- οπότε αρχίζουν επισήμως οι χειμερινές εκπτώσεις- θα πωλούν τα είδη τους σε μειωμένες τιμές επί του ταμείου, δηλαδή χωρίς την αναγραφή των ποσοστών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση για τις εκπτώσεις είχε προσυμφωνηθεί με τους εμπόρους, διαμηνύοντας ότι ο νόμος ισχύει και θα εφαρμοστεί. «Δεν είναι παράνομο στο ταμείο μας να κάνουμε ό,τι τιμή θέλουμε», επιμένει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Αντώνης Σωτηρίου. Ωστόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιμένει: «Ο καθένας μπορεί να κάνει στο μαγαζί του ό,τι θέλει, αλλά γενικευμένη και σε όλα τα είδη έκπτωση είναι παράβαση του νόμου και τιμωρείται», τόνισε χθες ο κ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, παρά τη σχετική κίνηση που υπήρξε τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο τζίρος κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα. Όσον αφορά τα ποσοστά των εκπτώσεων, αναμένεται να κυμανθούν για τα ρούχα 20%-60%, τα παπούτσια και δερμάτινα είδη 20%-30%, ενώ για οικιακές συσκευές, οικιακά είδη και κοσμήματα 20%-40%.

48,6 δισ. ευρώ η φοροαφαίμαξη του ΄06


ΑΥΞΗΣΗ 6,5% παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, ενώ στο σύνολο του 2006 παρουσίασαν αύξηση 8,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το 2006 εισέρρευσαν στο δημόσιο ταμείο 48,64 δισ. ευρώ έναντι 44,76 που είχαν εισπραχθεί ολόκληρο το 2005. Μεγάλη συμβολή στην αύξηση των εσόδων είχε η άνοδος των εισπράξεων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (αύξηση 12,2% σε σχέση με πέρυσι). Ειδικά για τον Δεκέμβριο, θετική συμβολή στην αύξηση των εσόδων είχε ο «υπόλογος συμψηφισμού» (μερίσματα ΔΕΚΟ) κατά 41,6% και ο ΦΠΑ (13,2%).

Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Παπανδρέου τόνισε σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «παρά την φοροαφαίμαξη και τα επιπλέον φορολογικά μέτρα, όπως στα καύσιμα, στην κινητή τηλεφωνία, στα τσιγάρα και στην αύξηση των προκαταβολών φόρου των επιχειρήσεων, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, τα έσοδα υπολείπονται των στόχων του προϋπολογισμού».