Ένα απλό τεστ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει τη σοβαρή επιπλοκή της προεκλαμψίας, εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Η προεκλαμψία προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερες από 7 εκατομμύρια εγκύους στον κόσμο και προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους.


Μέχρι σήμερα, οι γιατροί διαπίστωναν πως μια έγκυος έχει συμπτώματα προεκλαμψίας αν η ασθενής παρουσίαζε υψηλή πίεση αίματος, συχνούς πονοκεφάλους, διαταραχές στην όραση, πόνους στην κοιλιά ή στους ώμους, ναυτία και έμετο, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια- ακόμη και η σύγχυση αναφέρεται ως ένα από τα ύποπτα συμπτώματα. Μοναδική θεραπεία ήταν η προσεκτική παρακολούθηση της γυναίκας και ο πρόωρος τοκετός, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινώνονταν σε βαθμό που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας.

Μια ομάδα γιατρών από το University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Τόμας Ρέιντεμαχερ, ανακάλυψε τώρα πως με έναν απλό τρόπο μπορεί ο γιατρός να πληροφορηθεί εκ των προτέρων αν η έγκυος γυναίκα παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο, πριν παρουσιάσει τα συμπτώματα. Το τεστ στο οποίο κατέληξαν συνδέεται με την παρουσία μιας πρωτεΐνης – η οποία ονομάζεται ινοσιτόλη φωσφογλυκάνη τύπου Ρ- στα ούρα. Οι ερευνητές επισήμαναν πως αν βρεθεί η πρωτεΐνη στην εξέταση των ούρων, αυτό αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη πως αναπτύσσεται προεκλαμψία.

Οι ειδικοί συνέκριναν τα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα 27 γυναικών που ανέπτυξαν προεκλαμψία με τα αντίστοιχα 47 γυναικών που δεν την εμφάνισαν. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης στις γυναίκες που ανέπτυξαν προεκλαμψία ήταν πάρα πολύ αυξημένα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 47 γυναίκες. Μάλιστα, τα συμπτώματα δεν είχαν καν εμφανιστεί- σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίστηκαν παρά 7 εβδομάδες αργότερα.

Το αν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της προεκλαμψίας οι επιστήμονες δεν μπορούν να το πουν με βεβαιότητα, το θεωρούν όμως πιθανό. Αν πράγματι είναι έτσι, αν δηλαδή η πρωτεΐνη αυτή προκαλεί την προεκλαμψία, τότε η ανακάλυψή τους θα ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. «Έχουμε δημιουργήσει ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ και αυτό ανοίγει τον δρόμο και για την ανάπτυξη και νέων θεραπειών», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ποιες κινδυνεύουν

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ορισμένοι από τους παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες ανάπτυξης προεκλαμψίας είναι:

● Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ

προεκλαμψίας σε προηγούμενη εγκυμοσύνη

● Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ πριν από τη συμπλήρωση του 20ού έτους της ηλικίας

● Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ σε μεγάλες ηλικίες

● Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

● Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Πηγή ζωής από το αμνιακό υγρό


ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΗΓΗ βλαστοκυττάρων χωρίς καταστροφή των εμβρύων ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον Άντονι Ατάλα, διευθυντή του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από το υγρό που περιβάλλει τα έμβρυα στη μήτρα, δηλαδή το αμνιακό υγρό. «Θέσαμε το εξής ερώτημα: Υπάρχει πιθανότητα να αντλήσουμε πραγματικά βλαστοκύτταρα από αυτό τον πληθυσμό κυττάρων; Η απάντηση ήταν “ναι”», επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε τύπο κυττάρων και χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση θεραπειών για ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, μεταξύ των οποίων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Τα βλαστοκύτταρα από τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα γιατί είναι τα πλέον προσαρμόσιμα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποκτηθούν γιατί συνήθως συλλέγονται από τα έμβρυα που δεν αξιοποιήθηκαν σε διαδικασίες τεχνητής αναπαραγωγής. Οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων τονίζουν, από την πλευρά τους, ότι αυτό οδηγεί σε καταστροφή της ανθρώπινης ζωής. Οι ενήλικοι επίσης μπορεί να γίνουν…

δωρητές βλαστοκυττάρων, αλλά αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε περιορισμένους τύπους ιστών.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα- δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature Βiotechnology»- πήραν κύτταρα από αμνιακό υγρό, τα βοήθησαν αναπτυχθούν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν ενθαρρυντικά.

Τα βλαστοκύτταρα άρχισαν να παράγουν βασικές χημικές ουσίες του οργανισμού, στον εγκέφαλο αλλά και στο συκώτι.

Σκοτώνει 65.000 γυναίκες κάθε χρόνο


Η ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ή αλλιώς τοξιναιμία της κυήσεως προσβάλλει περίπου το 5% των εγκύων. Προκαλείται όταν ο πλακούντας απελευθερώνει μια τοξίνη, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση της πίεσης του αίματος της μητέρας.

Αν η προεκλαμψία εξελιχθεί σε εκλαμψία, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο της μητέρας αλλά και του μωρού. Σε άλλες περιπτώσεις η μητέρα μπορεί να πέσει σε κώμα.

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως συνήθως εμφανίζεται τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα προεκλαμψίας ετησίως υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια ενώ προκαλούνται 22.000 θάνατοι εγκύων. Εξαιτίας της πολλά βρέφη γεννιούνται πρόωρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις η προεκλαμψία εξελίσσεται σε εκλαμψία και προσβάλλει 700.000 εγκυμονούσες τον χρόνο, οδηγώντας στον θάνατο 43.000 απ΄ αυτές. Συνολικά, από προεκλαμψία και εκλαμψία 65.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως.