Μια νέα πολιτική ομάδα νεοφασιστών και αρνητών του Ολοκαυτώματος: αυτό είναι το πρώτο δώρο που κάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο η Ρουμανία πρωτίστως και η Βουλγαρία ακολούθως. Και να σκεφτεί κανείς ότι η (δυτικο)ευρωπαϊκή ακροδεξιά είχε αντιταχθεί στην ένταξη των δύο αυτών χωρών.


Θέμα απλής αριθμητικής: με βάση τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου, για να συσταθεί νέα πολιτική ομάδα χρειάζονται τουλάχιστον 19 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά κράτη-μέλη. Με την ένταξή της στην Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου, η Ρουμανία φέρνει πέντε νέους ακροδεξιούς βουλευτές (σε σύνολο 35) και η Βουλγαρία ακόμα έναν (σε σύνολο 18). Σύμφωνα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Στις 15 Ιανουαρίου, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας με περίπου 20 μέλη από έξι χώρες-μέλη

λοιπόν με τη βρετανική «Guardian», κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, στις 15 Ιανουαρίου, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα κάνει ένα πολύχρονο όνειρο πραγματικότητα: θα ανακοινώσει τη σύσταση νέας πολιτικής ομάδας με περίπου 20 μέλη (ευελπιστεί ότι θα φτάσουν τα 40) από τουλάχιστον έξι χώρες-μέλη. Το όνομα αυτής είτε Ευρώπη, Πατρώα Γη είτε Ταυτότητα, Εθνική Κυριαρχία, Παράδοση. Επικεφαλής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Γάλλος Μπρινό Γκολνίς, υπαρχηγός του διαβόητου Ζαν Μαρί Λεπέν, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου (το πανεπιστήμιο όπου δίδασκε τον έχει θέσει σε διαθεσιμότητα) και υπόδικος για αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος (αναμένει την ετυμηγορία δικαστηρίου της Λυών). «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε χθες ο Γκολνίς. «Τίποτε δεν έχει ακόμα συντελεστεί, νιώθω όμως αισιόδοξος».

Πράγματι, έχει κάθε λόγο να νιώθει αισιόδοξος μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Κορνέλιου Βάντιμ Τούντορ, επικεφαλής του Κόμματος Μείζονος Ρουμανίας, ότι οι πέντε ευρωβουλευτές του θα ενταχθούν ευχαρίστως στη νέα ευρωκοινοβουλευτική ομάδα. Απεναντίας, η ίδια η Ε.Ε. δεν έχει πολλούς λόγους να αισιοδοξεί: αν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές κατορθώσουν να ενώσουν και επισήμως τις δυνάμεις τους, τότε θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο επί της χρηματοδοτικής πίτας και λόγο επί του καθορισμού της ημερήσιας διάταξης στις ολομέλειες του Ευρωκοινοβουλίου. Προτεραιότητά τους, κατά τα δικά τους λεγόμενα, θα είναι αφενός να τορπιλίσουν οποιαδήποτε νέα προσπάθεια αναβίωσης του Ευρωσυντάγματος, αφετέρου να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. και ιδιαίτερα την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

«Αγόρασε κι εσύ μια Βουλγάρα γύφτισσα…»


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ κανείς μια ματιά στο βιογραφικό ορισμένων εξ αυτών των ευρωβουλευτών που θα συμμετάσχουν πιθανότατα στην κυοφορούμενη πολιτική ομάδα. Όταν πριν από λίγο καιρό μια Ουγγαρέζα Ρομ ανακηρύχτηκε «Ευρωπαία βουλευτής της χρονιάς», ο νεοφώτιστος στο Ευρωκοινοβούλιο Βούλγαρος Ντιμίταρ Στογιάνοφ κυκλοφόρησε e-mail όπου υποστήριζε ότι η χώρα του έχει «ομορφότερες γύφτισσες»… «Μπορείς μάλιστα να αγοράσεις για γυναίκα μια τρυφερή γύφτισσα 12-13 ετών… οι καλύτερες είναι πανάκριβες, φτάνουν και τα 5.000 ευρώ το κεφάλι». Στη νέα πολιτική ομάδα θα ενταχθεί πιθανότατα και η Ιταλίδα Αλεσάντρα Μουσολίνι, που έχει πει το περίφημο «καλύτερα φασίστας παρά αδελφή». Για τη θέση του γ.γ. προαλείφεται ο Αυστριακός Αντρέας Μέλτσερ, πρώην στενός συνεργάτης του Γιοργκ Χάιντερ. Σαν από ειρωνεία της τύχης, το Κόμμα της Ελευθερίας του Μέρτσερ είχε καταψηφίσει την ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε.