Αντιμέτωπη με νέα ενεργειακή κρίση, αυτήν τη φορά για το πετρέλαιο, βρίσκεται η Ευρώπη. Η νέα διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας οδήγησε στη διακοπή της τροφοδοσίας αργού πετρελαίου στη Λευκορωσία- κατά συνέπεια και στην Πολωνία και τη Γερμανία.


Η διακοπή της παροχής ρωσικού πετρελαίου στη Γερμανία και στην Πολωνία «δεν θέτει τον παραμικρό κίνδυνο βραχυπρόθεσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό της Ε.Ε. σε πετρέλαιο», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πάντως ζήτησε εξηγήσεις γι΄ αυτό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. «Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τον εφοδιασμό της Ε.Ε. σε πετρέλαιο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τώρα, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για κάθε περίπτωση», δήλωσε ο Φέραν Ταραντέλας Εσπιούνι, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια Άντρις Πίμπαλγκς, σημειώνοντας ότι ο Πίμπαλγκς εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει σύσκεψη

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέι Σαρανόφ, είπε ότι δεν βλέπει πιθανότητα να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της έντασης

της ομάδας Ευρωπαίων ειδικών για τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο, «ώστε να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της κατάστασης αυτής και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι χώρες-μέλη να αρχίσουν να αντλούν από τα στρατηγικά τους αποθέματα». Η Γερμανία διαθέτει τώρα αποθέματα για 130 ημέρες και η Πολωνία για 70 ημέρες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η διακοπή της παροχής ρωσικού πετρελαίου- η οποία μπορεί να επηρεάσει επίσης τη Σλοβακία, σύμφωνα με την Επιτροπή- οφείλεται στο κλείσιμο του πετρελαιαγωγού Ντρούτζμπα, ο οποίος διέρχεται από τη Λευκορωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, επικαλούμενο πηγή από τη Λευκορωσία, μετέδωσε ότι υπεύθυνη για το μπλόκο είναι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, η οποία διέταξε να σταματήσει η ροή πετρελαίου. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Τransneft παραδέχθηκε ότι η εταιρεία διέκοψε τη ροή πετρελαίου, καθώς η Λευκορωσία επιχείρησε να «απομονώσει» ποσότητες πετρελαίου ώστε στη συνέχεια να επιβάλει δασμούς. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας αποφάσισε να επιβάλει ειδικό τέλος στο πετρέλαιο- 45 δολάρια ανά τόνο – που κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε χθες ότι ο πετρελαιαγωγός Ντρούτζμπα έκλεισε, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει «την επανάληψη της παροχής σε όλο το εύρος της το ταχύτερο δυνατό». Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χθες ότι διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Ρωσία λόγω της διαφωνίας του με τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom όσον αφορά τις τιμές του αερίου που προμηθεύει στο Μπακού.

Αντιδρούν στην πυρηνική ενέργεια


Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ενέργεια προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς μόλις 20% βλέπει θετικά τη χρήση της ως πηγής ενέργειας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη γνώση και τις αντιλήψεις που κυριαρχούν και τα μέτρα που λαμβάνονται εντός των χωρών της Ένωσης ως προς τις πηγές ενέργειας και τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, οι χώρες που τάσσονται, με το μεγαλύτερο ποσοστό, υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι η Σουηδία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Οι πιο κατηγορηματικά αντίθετες χώρες στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής ενέργειας στο εσωτερικό τους είναι η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Δανία. Αντίθετα, η έρευνα φανερώνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- όπως είναι η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική- ως βιώσιμων ενεργειακών πηγών τα επόμενα χρόνια.

«Οδικός χάρτης» της Κομισιόν


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «οδικό χάρτη» παρουσιάζει αύριο η Κομισιόν, που στοχεύει να προφυλάξει τα 490 εκατομμύρια των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα εφιαλτικό μέλλον χωρίς επαρκή ενεργειακά αποθέματα.

Οι πολιτικές που θα περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη», θα συνοδεύονται από μία αυστηρότατη προειδοποίηση: υψηλές και ασταθείς τιμές πετρελαίου, αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, διακοπές και προβλήματα στην προμήθεια ενέργειας, και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναγκάζουν την Ευρώπη να ξανασκεφτεί την ενεργειακή πολιτική της προτού να είναι πολύ αργά. Αυτή είναι η απάντηση της Ευρώπης σε ένα από τα πιο καθοριστικά παγκόσμια προβλήματα του 21ου αιώνα.

Οι προτάσεις

Το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, θα προτείνει μεταξύ άλλων στην Ε.Ε. να αναλάβει τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και, επίσης έως το 2020, το 20% της ενέργειας στην Ε.Ε. να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης προτείνει να προωθηθεί η έρευνα αναφορικά με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και προκρίνει τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας ως τρόπο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης των ασταθών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Ε.Ε., η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, αναζητώντας εκτός των συνόρων της περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας που χρειάζεται. Εντός 20 χρόνων, με τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης, η Ε.Ε. κινδυνεύει να εξαρτάται από ξένους προμηθευτές για το 70% της ενέργειας που χρειάζεται, λέει η Κομισιόν.