Η άνοιξη πρόλαβε τον φετινό χειμώνα. Ανοιξιάτικα λουλούδια όπως οι πασχαλιές έκαναν ήδη από τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου την εμφάνισή τους, την ίδια ώρα που τα χιονοδρομικά κέντρα λένε το χιόνιχιονάκι και υποχρεώνονται να βάζουν λουκέτο: ο καιρός τρελάθηκε, λένε οι ειδικοί.

Oι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι λείπουν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης φέτος, όχι όμως και τα ανοιξιάτικα άνθη της πασχαλιάς που έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Δεκεμβρίου! «Επειδή ο χειμώνας ήταν μέχρι στιγμής ήπιος, τα φυτά δεν ικανοποίησαν τις ανάγκες τους σε ψύχος. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετά φυτά θα ανθοφορήσουν πρόωρα, σε ό,τι όμως αφορά την καρποφορία τους θα υπάρξει πρόβλημα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γεωπόνος κ. Γιώργος Ζεβελάκης.

Στα παράδοξα της εποχής συγκαταλέγει ο κ. Ζεβελάκης και το γεγονός ότι τα φύλλα των αμυγδαλιών και των βερικοκιών δεν

ΛΙΓΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Μόνο στον Παρνασσό εφέτος οι επισκέπτες ήταν 1.000, ενώ άλλες χρονιές έφθαναν τους 6.000

έχουν πέσει ακόμη. Τα καιρικά παράδοξα όμως, έχουν συνέπειες στον χειμερινό τουρισμό. Μόλις με μόνο μία πίστα λειτουργεί το χιονοδρομικό του Παρνασσού που άνοιξε μόλις σήμερα για τους λάτρεις του σκι. Ακόμη όμως και η συγκεκριμένη πίστα «Περικλής» στρώθηκε μεν από χιόνι, με τη βοήθεια όμως των υπευθύνων του κέντρου: προσέθεσαν τεχνητό αλλά και φυσικό χιόνι που συγκέντρωσαν από την ευρύτερη περιοχή.

«Οι τελευταίες νιφάδες χιονιού έπεσαν την Παρασκευή, δεν ήταν όμως αρκετές για να στρώσουν τις πίστες. Παρ΄ όλα αυτά η κίνηση ήταν ικανοποιητική το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και τις γιορτές, αν αναλογισθούμε τις συνθήκες, καθώς λειτουργούν οι τέσσερις αναβατήρες που διαθέτουμε και τα σαλέ. Δεν συγκρίνεται όμως με παλαιότερες χρονιές, όπου οι επισκέπτες έφταναν ακόμη και τους 6.000

μέσα σε ένα 24ωρο. Φέτος δεν ξεπέρασαν τους 1.000», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος χιονοδρομίας Παρνασσού, κ. Κώστας Οικονόμου.

Με τεχνητό χιόνι
Με τη βοήθεια της τεχνητής χιονόπτωσης λειτουργούν και τα 3-5 Πηγάδια, με την πίστα του «Παραδείσου» και των αρχαρίων ντυμένες στα άσπρα. Όπως μάλιστα δηλώνει με έναν τόνο ειρωνείας ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. Άκης Ταμπούρης, «παραδόξως εμείς σταθήκαμε πιο τυχεροί φέτος, αν αναλογιστεί κανείς πως πέρσι έβρεχε με αποτέλεσμα να λειώσει το χιόνι...». Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Καϊμακτσαλάν, όπου οι υπεύθυνοι κάνουν εκκλήσεις να μην κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος. «Το χιόνι φτάνει τα 25 εκατοστά πατημένο και καθώς το ενισχύουμε και με τεχνητό χιόνι, οι πίστες μας είναι μέχρι στιγμής ασφαλείς. Εάν όμως ανέβει η θερμοκρασία, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του κέντρου κ. Δημήτρης Γλαράκης, ο οποίος πάντως συμπληρώνει ότι φέτος είχαν 30% μεγαλύτερη κίνηση σε σχέση με πέρσι, καθώς συγκέντρωσαν σκιέρ από τα άλλα χιονοδρομικά της Ελλάδας, στα οποία δεν έπεσε ούτε μία νιφάδα.

Τυχεροί στο Πήλιο
Τύχη-βουνό είχε και το χιονοδρομικό του Πηλίου, το οποίο την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν το μοναδικό βουνό στην Ευρώπη που είχε χιόνι στα 1.300 μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν να προσελκύσει αρκετούς σκιέρ που είχαν πάρει τους δρόμους αναζητώντας ανοιχτές πίστες. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα λειτουργεί με οριακό χιόνι, ενώ οι κάτω πίστες είναι κλειστές.


Η καλοκαιρία συνεχίζεται!

ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ λειτουργούν μόλις τα 6 από τα 15 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μία ακόμα δυσκολότερη εβδομάδα καθώς η ανομβρία, η οποία μεταφράζεται σε μη εκδήλωση χιονοπτώσεων στα ορεινά, θα συνεχιστεί στη χώρα μας έως και την Πέμπτη. «Οι θερμοκρασίες δεν θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές καθώς έως και την Πέμπτη θα έχουμε εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προβλέπονται χιονοπτώσεις για τις επόμενες επτά ημέρες», λέει ο μετεωρολόγος κ. Νίκος Μαζαράκης.

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος. «Το σίγουρο είναι πως θα χιονίσει μέσα στον χειμώνα, απλά δεν ξέρουμε πότε», λέει αναφερόμενος και στις μαύρες μέρες που πέρασαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τα χιονοδρομικά της Ευρώπης. «Μετά την Πρωτοχρονιά όμως, εκτός από τα Πυρηναία και τα βουνά της Βουλγαρίας, όλα τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα είναι στρωμένα με πλούσιο χιόνι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από