ΤΟΝ ΞΥΛΙΝΟ σταυρό στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, αφαίρεσαν άγνωστοι για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα περίπου δυόμισι μηνών. Τόσο η ταυτότητα των δραστών όσο και τα κίνητρα του βανδαλισμού παραμένουν και αυτή τη φορά άγνωστα.

Ο βανδαλισμός διαπιστώθηκε από το κινηματογραφικό συνεργείο του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, ο οποίος πήγε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη για τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ της Νομαρχίας Ηρακλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, πενήντα χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Ο κ. Χαρωνίτης ενημέρωσε άμεσα τον Δήμο Ηρακλείου, όταν διαπίστωσε ότι είχε αφαιρεθεί ο ξύλινος σταυρός- φτιαγμένος από καστανόξυλο- από τον τάφο του Καζαντζάκη. Για την αντικατάσταση του λιτού ξύλινου σταυρού κινητοποιήθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης και η προϊσταμένη στο Γραφείο Τειχών Γιάννα Κίρκα, η οποία αναζήτησε αρχικά τον σταυρό γύρω από τον τάφο, μήπως και είχε πεταχτεί κάπου εκεί, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Προκειμένου η ζημιά που έγινε να διορθωθεί, σήμερα επρόκειτο να τοποθετηθεί και πάλι ένας σταυρός από καστανόξυλο, όπως και εκείνος που εκλάπη.

Την έκπληξή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, Ρούσος Κυπριωτάκης, αναφέροντας ότι «πρόκειται για πράξη καταδικαστέα και ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα, και η Κρήτη στο σύνολό της θα έχει εκδηλώσεις που θα τον τιμήσουν. Κοινωνία και φορείς θα πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για τα μνημεία και ένα τέτοιο είναι και ο τάφος του Καζαντζάκη».