Εκλογές μύρισαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους.


Ήδη, η κυβέρνηση προχωρεί στο πρώτο της προεκλογικό πακέτο με στόχο την ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ κλειδί για τις πρόωρες εκλογές θα αποτελέσουν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στις αλλαγές για την παιδεία που προωθεί το Μαξίμου.

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ… Παπανδρέου, δηλαδή στήριξης της μειονότητας, αποφάσισε να προσχωρήσει και το Μαξίμου ετοιμάζοντας προεκλογικό πακέτο για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Σε πρώτη φάση σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το ζήτημα του διορισμού ιμάμηδων στα μειονοτικά σχολεία για τη διδασκαλία του Κορανίου και αργότερα να τακτοποιήσει εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα βακουφικά ιδρύματα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, η κυβέρνηση οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές που κατεβαίνουν στους δρόμους σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας καθώς αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του πολυσυζητημένου άρθρου 16 του Συντάγματος. Το Μαξίμου, έχοντας το βλέμμα του και στις εκλογές, δείχνει ότι αποφάσισε να… αποσύρει την αρμόδια υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου από τη συζήτηση, θεωρώντας ότι η παρουσία της μπορεί να λειτουργήσει σαν κόκκινο πανί για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτόχρονα επιδιώκει να στρέψει τους προβολείς στο εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ με τις δημόσιες διαφωνίες στελεχών του για την επικείμενη αλλαγή και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα έχουν ταυτόσημες απόψεις. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει πάντως στη γραμμή τού «ναι» κατά τη συζήτηση στη Βουλή σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ κάνει αγώνα δρόμου για να μειώσει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων στελεχών του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, πολλές πτυχές ξετυλίγονται γύρω από το σκάνδαλο με τις παράνομες χορηγήσεις απαλλαγών σε πολίτες που αναζητούσαν τρόπους για να μην υπηρετήσουν τη θητεία τους στο Στράτευμα. Η έρευνα από το Πεντάγωνο δείχνει ότι οι περιπτώσεις των απαλλαγών- μαϊμού ξεπερνούν τις 1.000, ενώ λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα εις βάρος 12 στελεχών του υπουργείου Άμυνας που φέρονται ως εμπλεκόμενα.