Προτού καν προλάβει να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα- η επίσημη ανάληψή τους επρόκειτο να γίνει χθες- ο αρχιεπίσκοπος της Βαρσοβίας Στάνισλαβ Βίλγκους αναγκάσθηκε να παραιτηθεί ύστερα από πίεση του ίδιου του Πάπα έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι «συνεργαζόταν με τη μυστική αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος».
Αρχικά ο Βέλγκους μίλησε για απάτη και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας. Όταν ανακαλύφθηκαν πολλά σημαντικά ντοκουμέντα που επιβεβαίωναν το γεγονός ότι είχε προθύμως συνεργαστεί, συνειδητά και μυστικά, με τα όργανα της κομμουνιστικής ασφάλειας, ο Βίλγκους παραδέχτηκε πως είχε επαφές με μυστικούς πράκτορες, αρνήθηκε όμως ότι υπήρξε πληροφοριοδότης. «Δεν έχω κάνει καμία αποστολή για συλλογή πληροφοριών, και δεν έχω κάνει κανένα κακό ούτε με τις πράξεις ούτε με τα λόγια», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «με κατηγορούν για κακές προθέσεις και για κακή συμπεριφορά προς την Εκκλησία, όλα αυτά είναι ψεύδη». Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα 68 σελίδων σε μικροφίλμ που δημοσιεύτηκαν στον πολωνικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα, ο παραιτηθείς αρχιεπίσκοπος είχε κάνει περίπου 50 συναντήσεις με μυστικούς πράκτορες του καθεστώτος, την χρονική περίοδο από 1973-1978.

Η ανακοίνωση τής αντιπροσωπείας του Βατικανού στη Βαρσοβία, που αφορούσε την παραίτηση του νέου αρχιεπισκόπου και την αποδοχή της από τον Ποντίφικα, δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Βαρσοβία και το Βατικανό. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Ποντίφικας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρελάτου σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 401 του κανονικού δικαίου. Η παράγραφος αυτή αναφέρει ότι «ο επίσκοπος που εξαιτίας μιας ασθένειας ή άλλου σοβαρού λόγου δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει το έργο του καλείται ενθέρμως να υποβάλει την παραίτησή του».

Η Καθολική Εκκλησία, κατά την εποχή του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στην Πολωνία, ήταν από τις δυνάμεις που συγκρούστηκαν με την πολιτική εξουσία, ιδίως μετά την έκρηξη του κινήματος της «Αλληλεγγύης» το 1981. Ωστόσο, το καθεστώς είχε διεισδύσει στην πολωνική Εκκλησία και συνεργαζόταν στενά με αρκετούς κληρικούς.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι τόνισε ότι «Η Εκκλησία δεν φοβάται την αλήθεια και τα μέλη της θα πρέπει να ξέρουν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους», σημειώνοντας πως η παραίτηση του αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας είναι η «ενδεδειγμένη» λύση απέναντι στον «αποπροσανατολισμό» του πολωνικού έθνους μετά τις αποκαλύψεις για το παρελθόν του Βίλγκους. Έκανε όμως και λόγο για «αντεκδίκηση» κατά της πολωνικής Εκκλησίας από τους πρώην «διώκτες» της. Έως τη λήψη νέων αποφάσεων σχετικά με την αρχιεπισκοπή της Βαρσοβίας, ο Πάπας ανέθεσε τη διοίκηση της αρχιεπισκοπής στον απερχόμενο αρχιεπίσκοπο, καρδινάλιο Γιόζεφ Γκλεμπ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας.