Ανοιχτός παραμένει ο κύκλος των ανήλικων θυμάτων του 47χρονου βενζινοπώλη στην Έδεσσα, που μετά τις καταθέσεις ακόμη δύο αγοριών, ηλικίας 11 και 16 ετών, εις βάρος του επιχειρηματία, έφθασαν τα πέντε. Ο ίδιος, καθώς επίσης και ο πατέρας ενός εκ των δύο θυμάτων αναμένεται σήμερα να δώσουν συμπληρωματικές απολογίες.
O47χρονος, που έχει ήδη προφυλακιστεί, κατηγορείται ότι όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζε να προσεγγίζει αρχικά τους γονείς των παιδιών, να αναπτύσσει μαζί τους σχέσεις εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να κακοποιεί σεξουαλικά τους ανηλίκους, τους οποίους παραλάμβανε ο ίδιος με το

«ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ»

Η συνενοχή των οικογενειών δεν ξαφνιάζει τους κοινωνιολόγους, που μιλούν για καλά «κλειδωμένα μυστικά»

αυτοκίνητό του από τα σπίτια τους, με την πρόφαση ότι θα πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο.

«Πήγαινα συχνά στο σπίτι των γονέων των δύο αδελφών. Γνωριζόμασταν καλά», φέρεται να έχει πει στην ανακριτική του απολογία, αποδεχόμενος ότι ασελγούσε στα παιδιά. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι έδινε διάφορα δώρα στα ανήλικα αδέλφια, αλλά αρνήθηκε πως πλήρωνε τον πατέρα τους, ο οποίος ήδη έχει προφυλακιστεί. Αντίθετα, αποδέχτηκε ότι έχει δώσει 3.000 ευρώ στον πατέρα του 9χρονου.

Παρόμοιες επαφές επιδίωξε να κάνει και με τους γονείς του 11χρονου, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι στην Αστυνομία. «Όταν βλέπαμε ότι το παιδί επέστρεφε στο σπίτι με χρήματα και άλλα δώρα, του τα επιστρέφαμε πίσω. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει», φέρεται να είπε η μητέρα του ανηλίκου.

Η συνενοχή, αλλά και η σιωπή των οικογενειών, δεν φαίνεται ωστόσο να ξαφνιάζει τους κοινωνιολόγους, οι οποίοι κάνουν λόγο για ακόμη μία περίπτωση καλά «κλειδωμένων μυστικών» στις τοπικές κοινωνίες. «Στις μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωρίζονται, υπάρχει ο φόβος της κριτικής, του κουτσομπολιού αλλά και του στιγματισμού όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και του τόπου. Εξαιτίας λοιπόν των παραδοσιακών σχέσεων και συμπεριφορών, οι παρεκκλίνουσες δραστηριότητες μένουν στο σκοτάδι. Τότε όμως ξεκινά η υποκρισία», τονίζει η κ. Λάουρα Αλιπράντη- Μαράτου, κοινωνιολόγος-διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

«Σωματική βία και εκφοβισμός και από τους ίδιους τους γονείς»


ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ εκδίδει το παιδί της, όπως φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση των τριών ανηλίκων, τότε η σεξουαλική εκμετάλλευση παίρνει τη μορφή της «εκπαίδευσης» για το ίδιο το παιδί, τονίζουν ο ειδικοί. «Σαφώς, και σε αυτή την περίπτωση το παιδί κακοποιείται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ενώ είναι πιθανόν να έχει υποστεί σωματική βία και εκφοβισμό- ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς του. Παρ΄ όλα αυτά ο ανήλικος συνήθως έχει ως στόχο να ικανοποιήσει τους μεγαλυτέρους του κάνοντας αυτό που εκείνοι του υποδεικνύουν. Γι΄ αυτό και μπερδεύεται περισσότερο για το τι είναι σωστό και τι λάθος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Θεοδώρου, ψυχολόγος.

Στην ερώτηση όμως «τι ψυχολογικές επιπτώσεις έχει η παιδοφιλία στους ανηλίκους», οι ψυχολόγοι είναι κατηγορηματικοί: «Συνήθως εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς:

δεν κοινωνικοποιούνται, έχουν φοβίες αλλά και τάσεις φυγής. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν αναπτυξιακά προβλήματα σε ό,τι αφορά το νοητικό τους επίπεδο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκδηλώνουν περίεργες σεξουαλικές συμπεριφορές», λέει ο κ. Θεοδώρου και προσθέτει: «Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια να ζήσουν αυτά τα παιδιά μια φυσιολογική ζωή ως ενήλικοι. Αντίθετα, με ψυχολογική υποστήριξη και παραδοχή του προβλήματος μπορούν να τα καταφέρουν» λέει.