Η ΕΝΤΑΞΗ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές, καθώς και τον τουρισμό με την Ελλάδα.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη της Αlpha Βank σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διεύρυνση της Ε.Ε. με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η μελέτη προβλέπει αύξηση των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στις δύο αυτές χώρες τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην τραπεζική αγορά της Βουλγαρίας οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν την πρώτη θέση. Δραστηριοποιούνται 5 τράπεζες με 4.000 απασχολουμένους. Κατέχουν το 20% των συνολικών κεφαλαίων στη Βουλγαρία και συμμετέχουν με ποσοστό 26,1% στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, νοικοκυριών.

Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 7 ελληνικές τράπεζες με περισσότερους από 6.000 εργαζομένους και κατέχουν τη δεύτερη θέση του συνόλου των χορηγήσεων με ποσοστό 15,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα αυτή με συνολική αξία επενδύσεων 1,39 δισ. ευρώ (10,33% του συνόλου των ξένων επενδύσεων). Στη Ρουμανία η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση χωρίς να υπολογίζονται οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων μέσω offshore που έχουν έδρα στην Κύπρο. Αν ληφθούν υπόψη και αυτές, η Ελλάδα θα πρέπει να καταταγεί μεταξύ των τριών πρώτων ξένων επενδυτών στη Ρουμανία.