Πριν καλά καλά αρχίσει, γεμάτη εκπλήξεις είναι η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών που θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Από αυτές τις εκπλήξεις, εκείνη που δοκίμασε η Χίλαρι Κλίντον ήταν η πιο δυσάρεστη: οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να έπεται, σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλη διαφορά, έναντι του Μπάρακ Ομπάμα αλλά και των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα.

Σ ε ένα χρόνο, οι Δημοκρατικοί θα αρχίσουν να ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές του κόμματος και δυστυχώς για τη Χίλαρι Κλίντον, τα άσχημα νέα είναι πολλά. Για μεγάλο διάστημα ήταν το φαβορί των Δημοκρατικών για να πάρουν πίσω την προεδρία από τους Ρεπουμπλικανούς. Ήταν η καλύτερα οργανωμένη, η καλύτερα χρηματοδοτούμενη υποψήφια και ασφαλώς ως πρώην πρώτη κυρία είχε τις πιο ισχυρές διασυνδέσεις. Είχε, με άλλα λόγια, ό,τι χρειαζόταν για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρ΄ ότι κέρδισε άνετα την επανεκλογή της στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η χαρά της δεν κράτησε πολύ. Η Αϊόβα είναι η μεσοδυτική Πολιτεία από όπου θα αρχίσει η ψηφοφορία για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στις 14 Ιανουαρίου 2008. Οι δημοσκοπήσεις εκεί, όμως, έδειξαν ότι η Χίλαρι βρίσκεται στην τέταρτη θέση: απέσπασε μόλις 10% των προτιμήσεων, μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Δημοκρατικούς.

Απογοήτευση.
Το Νιου Χαμσάιρ, το οποίο θα ψηφίσει οκτώ ημέρες αργότερα, ήταν άλλη μία απογοήτευση. Αν και η Χίλαρι φαινόταν να απολαμβάνει άνετη διαφορά 23 μονάδων από τους λοιπούς υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δημοσκόπηση το περασμένο Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Concord Μonitor» την έφερε μόλις μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από τον γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα, τον βασικό αντίπαλό της.

Η Χίλαρι ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν τις προεκλογικές εκστρατείες των Δημοκρατικών. Εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον που προσείλκυσε το φαινόμενο

Ο Ομπάμα αναδεικνύεται ως ο νέος πολιτικός που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ομπάμα, εντυπωσιακά παρουσιάστηκε και ο Τζον Έντουαρντς που κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του από τον κήπο ενός σπιτιού στη Νέα Ορλεάνη, το οποίο είχε καταστραφεί από τον κυκλώνα Κατρίνα. Κατά τη δημοσκόπηση στην Αϊόβα, οι δυο τους κονταροχτυπιούνται γύρω από το 22% των ψήφων.

Στην ίδια δημοσκόπηση η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έρχεται τέταρτη, πίσω και από τον Τομ Βίλσακ, κυβερνήτη της Πολιτείας, που επίσης σκέπτεται το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις προκριματικές. Οι υποστηρικτές της επισημαίνουν πως είναι απούσα από αυτή τη μεσοδυτική Πολιτεία. Πρώτον, επειδή δεν την έχει επισκεφθεί τον τελευταίο χρόνο και δεύτερον, επειδή είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη Γερουσία.

Εκτός από το ζήτημα του χειρισμού του Μπάρακ Ομπάμα, του επικρατέστερου εσωκομματικού αντιπάλου της, η Χίλαρι, θα πρέπει μάλλον να φροντίσει και για τη διόρθωση της εικόνας της απέναντι στους ψηφοφόρους. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί τη θεωρούν υπολογίστρια, ψυχρή και πολύ σκληρή.


Εντείνονται οι πιέσεις να βγει μπροστά

Ηανάδειξη του Ομπάμα ως χαρισματικού νέου πολιτικού που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και η είσοδος στον προεκλογικό αγώνα του πρώην γερουσιαστή Τζον Έντουαρντς (υποψηφίου για την αντιπροεδρία το 2004) έχουν εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται στη Χίλαρι να εγκαταλείψει την ήπια στάση της και να βγει μαχητικά μπροστά στη διεκδίκηση του χρίσματος, ίσως λίγο νωρίτερα από ό,τι το σχεδίαζε. Παράλληλα, αρκετοί σύμβουλοι στρατηγικής των Δημοκρατικών τής ζητούν να απαντήσει με το δικό της χάρισμα, την προσωπική γοητεία της, προκειμένου να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα του Ομπάμα, η προβολή του οποίου από τα μέσα ενημέρωσης τον βοήθησε να εδραιωθεί και να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από