«ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ» ξέσπασε γύρω από τα Ίμια! Ελληνικά αλιευτικά βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με τουρκικές ακταιωρούς, επειδή τα πολεμικά σκάφη των γειτόνων μας παρεμποδίζουν τους Καλύμνιους ψαράδες να ρίξουν στην περιοχή τα παραγάδια τους για να αλιεύσουν τσιπούρες!

Σε πολλές περιπτώσεις, οι Τούρκοι κομάντος με φουσκωτά σκάφη κόβουν τα παραγάδια των Ελλήνων ψαράδων! Παράλληλα, μικρός αριθμός Τούρκων ψαράδων με τα σκάφη τους ψαρεύουν και αυτοί τσιπούρες γύρω από τα Ίμια!

Αλανιάρες

Πρόκειται για αλανιάρες (όπως ονομάζονται) τσιπούρες, που πέρασμά τους είναι η περιοχή των Ιμίων, καθώς κατευθύνονται προς τα βόρεια. Η αλιεία τους διαρκεί περίπου δύο μήνες τον χρόνο (Δεκέμβριος- Ιανουάριος) και η παραγωγήόλη προορίζεται για την αγορά του Πειραιά- είναι σημαντική.

Στην περιοχή των Ιμίων συγκεντρώνονται καθημερινά 20-25 αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και μερικά από τη Λέρο. «Υπολογίζεται ότι την ημέρα οι ψαράδες της Καλύμνου αλιεύουν με τα παραγάδια τους πάνω από έναν τόνο τσιπούρες γύρω από τα Ίμια», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Κατσοτούρχης, ο οποίος όμως εκφράζει και τα παράπονά του, γιατί το Λιμεναρχείο παρεμποδίζει τους ψαράδες να πηγαίνουν γύρω από τις βραχονησίδες. Ο ψαράς Αντώνης Βαβλάς είναι από τα θύματα των Τούρκων, που του έκοψαν τα παραγάδια όταν τα έριξε κοντά στα Ίμια για να ψαρέψει τσιπούρες. «Ψαρεύουμε με μεγάλο φόβο γύρω από τα Ίμια, γιατί τριγυρίζουν οι τουρκικές ακταιωροί και μας εμποδίζουν να κάνουμε τη δουλειά μας», λέει και προσθέτει: «Έπαθα τη ζημιά από τους Τούρκους, έχω και το Λιμεναρχείο της Καλύμνου να φωνάζει γιατί πηγαίνουμε στις βραχονησίδες μας».

Οι Τούρκοι μιλούν για πυροβολισμούς


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ πάντως προκαλούν στην κυβέρνηση χθεσινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία, προχθές το πρωί από ελληνικό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού πυροβόλησαν για εκφοβισμό εναντίον Τούρκων ψαράδων που ψάρευαν στα Ίμια. Πηγές του Λιμενικού διέψευσαν χθες τα δημοσιεύματα. Επισήμως πάντως δεν έχει βγει καμία ανακοίνωση, ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα. Την ίδια ώρα ωστόσο, το Λιμενικό είναι σε ετοιμότητα για αποφυγή τυχόν θερμού επεισοδίου από τους Τούρκους.

Ο προβληματισμός εντείνεται, μετά την επιτυχημένη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα στην Τουρκία, ο Έλληνας αρχηγός του Λιμενικού με τον Τούρκο αρχηγό της Ακτοφυλακής, στην οποία εγκαινίασαν απευθείας γραμμή επικοινωνίας. Έτσι, όπως εκτιμούν Έλληνες αξιωματικοί, «κάποιοι στην Τουρκία δεν βλέπουν με καλό μάτι το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση…».