«ΤΕΧΝΗΤΟ» χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο Θόδωρος Πάγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε- στον 9,84- με αποκλειστικό θέμα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά απόψεων που τον διακρίνει από τον προκάτοχό του στη θέση του υπευθύνου για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Κοιτάξτε να σας πω: εγώ έχω μια άποψη, την οποία την έχω εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Είχα τότε την άποψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης και δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω αυτό. Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα τεχνητό, το δημιούργησε ο κ. Σαμαράς- κατάφερε με το θέμα αυτό να ρίξει την κυβέρνησή του, έτσι;- και από τότε η Ελλάς είναι αιχμάλωτη αυτής της ιστορίας, την οποία μόνοι μας δημιουργήσαμε σε βάρος του εαυτού μας. Αυτή η ιστορία είναι τελείως ιδεοληπτική, δεν συνδυάζεται με την πραγματικότητα…».

Σε άλλο σημείο, ο Θόδωρος Πάγκαλος ανέφερε πως «το θέμα δημιουργήθηκε τεχνητά για να δημιουργηθεί μια πανστρατιά εθνικοφρόνων της Αριστεράς και της Δεξιάς, της παραδοσιακής Αριστεράς και Δεξιάς, γιατί αντίστοιχες θέσεις υπάρχουν και μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Και πρόσθεσε: «Φτάσαμε, λοιπόν, τώρα στην άποψη ότι κανένα άλλο κράτος δε μπορεί να περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία στην ονομασία του… Οι άνθρωποι αυτοί κοιτούν από κάπου να αρπαχτούν… Θα αρπαχτούν από το παρελθόν της Ελλάδας, που είναι παγκόσμιο πρότυπο. Και εμάς γιατί πρέπει να μας ενοχλεί αυτό; Δεν καταλαβαίνω».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, «το αυταπόδεικτο ερώτημα ήταν και τότε, πώς είναι δυνατόν να επιβάλουμε σε έναν άλλο λαό και σε ένα άλλο κράτος πώς θα λέγεται. Δεν υπάρχει κοπιράιτ επί των ονομασιών. Δεν υπάρχει κοπιράιτ επί των ιδεών».