Οι παραλίες είναι καταπληκτικές, αλλά η χώρα είναι γεμάτη μαφιόζους που τώρα περιμένουν να ανοίξουν τις δουλειές τους. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, το νεώτερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Α κόμα και αν κρίνουμε το περιστατικό με τα επίπεδα του βουλγάρικου υποκόσμου, η δολοφονική επίθεση εναντίον δύο μαφιόζων αντιπάλων ακριβώς την ίδια ημέρα έμοιαζε βγαλμένη από χολιγουντιανή ταινία. Στην κεντρική Σόφια, ο Ντιμιτάρ Βούτσεβ και η σύζυγός του επέβαιναν στο αυτοκίνητό του όταν τους γάζωσαν με σφαίρες. Λίγες ώρες αργότερα, όταν ο Ράντοσλαβ Νέλκοφ παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα για να δώσει απαντήσεις σχετικά την επίθεση,

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ

Μάχονται για τον έλεγχο του δρόμου της ηρωίνης, το δουλεμπόριο και το εμπόριο όπλων και λευκής σαρκός

ένας ένοπλος τον περίμενε για να τον πυροβολήσει στο κεφάλι. Οι δύο άνδρες επέζησαν, αλλά η διεθνής εικόνα της Βουλγαρίας υπέστη και νέο πλήγμα.

Από πολλές απόψεις, η μετακομμουνιστική περίοδος της χώρας είναι μια ιστορία επιτυχίας με σταθερή ανάπτυξη, δημοκρατία και τουριστική βιομηχανία που ανθεί, βασιζόμενη στις όμορφες παραλίες της και στα φθηνά χειμερινά σπορ που προσφέρει. Ωστόσο η λαμπερή ιστορία επιτυχίας έχει αμαυρωθεί από διαδεδομένη και επικρατούσα διαφθορά και από συμβόλαια εκτέλεσης, καθώς αντίπαλες συμμορίες μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο της οδού της ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη, καθώς και για ένα κομμάτι του εμπορίου παράνομων όπλων, λευκής σαρκός και του δουλεμπορίου.

Έως τη Μαύρη Θάλασσα

Τη Δευτέρα τα προβλήματα της Βουλγαρίας έγιναν προβλήματα της Ευρώπης. Μαζί με τη Ρουμανία, ολοκληρώνει τη διεύρυνση της Ε.Ε. που περιλαμβάνει πλέον όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, εκτός από τη Σοβιετική Ένωση, επεκτείνοντας τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Κλάους Γιάνσεν, ο Γερμανός ειδικός της αστυνομίας που ανέλυσε την εγκληματικότητα στη Βουλγαρία για το αρμόδιο τμήμα της Κομισιόν, φοβάται ότι η Ευρώπη θα κινδυνεύει πλέον από το οργανωμένο έγκλημα. «Οι επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία θα ψάξουν για Βούλγαρους που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ακριβώς όπως κάνει η ιταλική μαφία», είπε. «Θα παρέχουν προστασία σε νόμιμες επιχειρήσεις και ο κόσμος θα πρέπει να τους πληρώνει, υποκύπτοντας στον εκβιασμό». Με αυτή τη διαπίστωση συμφωνεί και η βρετανική κυβέρνηση, όπως φαίνεται σε ένα εσωτερικό μνημόνιο του Φόρειν Όφις το οποίο διέρρευσε τον περασμένο μήνα, ενώ ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι αρχηγοί της μαφίας στη Βουλγαρία θα χρησιμοποιούν την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. ως ευκαιρία νομιμοποίησης των δραστηριοτήτων τους. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη Βούλγαροι μαφιόζοι είναι επικεφαλής κυκλωμάτων πορνείας στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη, καθώς και οργανωμένης κλοπής αυτοκινήτων στην Ισπανία όπου έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 100.000 Βούλγαροι και 550.000 Ρουμάνοι.

© Τhe Τimes, 2007

Εκστρατεία αποθάρρυνσης μεταναστών


ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί διαφημιστική καμπάνια στα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, η οποία έχει σκοπό να αποθαρρύνει εργαζομένους από τις δύο χώρες να έλθουν στην Αγγλία μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα διαφημιστικά σποτ προειδοποιούν τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, οι οποίοι σκέπτονται να μεταναστεύσουν στην Αγγλία για να εργαστούν, να μην το επιχειρήσουν εάν δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια εργασίας.

Ήδη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα δεχθεί μόνο μέχρι 20.000 ανειδίκευτους εργάτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ωστόσο, στα σχετικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου τονίζεται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στους μετανάστες από τις δύο χώρες να ξεφεύγουν από τους ισχύοντες περιορισμούς εργασίας στη Βρετανία και να έχουν απασχόληση, και ένας τρόπος να ξεπερνούν αυτό το εμπόδιο είναι να δηλώνουν αυτοαπασχόληση. Εξάλλου οι φοιτητές από τη Ρουμανία και την Βουλγαρία θα μπορούν νόμιμα να έχουν μερική απασχόληση στη Βρετανία.