Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την αναστολή εφαρμογής νέου ωραρίου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.


Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσει για αργότερα την προοπτική κατάρρευσης του συστήματος των εφημεριών που θα αντιμετωπίσουν πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας. Αυτό θα συμβεί διότι ο αριθμός των γιατρών που σήμερα υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών

ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΧΡΟΝΟ

Με τροπολογία η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνοΠΑΣΟΚ: «Προχειρότητες»

και την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την αναστολή της εφαρμογής του νέου ωραρίου, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στα νοσοκομεία με τη διαδικασία του επείγοντος, οι εφημερίες μπορούν να προγραμματιστούν κανονικά, καθώς η επικείμενη τροπολογία προβλέπει αναστολή της εφαρμογής νέου ωραρίου τόσο για τους ειδικούς όσο και για τους ειδικευόμενους γιατρούς και για διάστημα 6 μηνών.

Η Ευρώπη

Σημειώνεται ότι όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία- στην οποία η χώρα μας εναρμονίστηκε με δύο προεδρικά διατάγματα- από την αρχή του νέου έτους οι ειδικοί γιατροί έπρεπε να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι περισσότερες από 58. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, υπήρξε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές εφημεριών πέραν των ωρών αυτών.

Προσλήψεις

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι μεν ειδικοί γιατροί δεν θα μπορούσαν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4- μόνο για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται. Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ώς και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Για να τηρηθούν αυτά τα ωράρια εργασίας απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 5.000 γιατρών. Ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο μένουν κενές περίπου 3.000 θέσεις ειδικών γιατρών και 1.000 ειδικευομένων.

«Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες με το θέμα των εφημεριών των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αποκαλύπτουν το πόσο πρόχειρα και ανερμάτιστα λειτουργεί η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας», σχολίασε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας στο ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο αγροτικός «τακτοποιήθηκε» στο Τζάνειο


ΔΙΘΕΣΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, αλλά με… έναν γιατρό έχουν τα Μέθανα καθώς, όπως καταγγέλλουν παράγοντες της περιοχής, ο δεύτερος αγροτικός γιατρός «τακτοποιήθηκε» στο Τζάνειο Νοσοκομείο, με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Η μοναδική γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Μεθάνων αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των κατοίκων. Αν αρρωστήσει ή χρειαστεί να λείψει για άλλο λόγο, το ιατρείο παραμένει κλειστό! Κι αυτό την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είναι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο αγροτικός γιατρός τοποθετήθηκε στα Μέθανα τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μεθάνων κ. Χρήστος Πάλλης, «ο γιατρός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο περιφερειακό ιατρείο, ενώ σχεδόν αμέσως υπογράφηκε η απόσπασή του στο Τζάνειο του Πειραιά». Η απόσπαση εγκρίθηκε «λόγω επιτακτικών και άμεσων αναγκών», όπως αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας Α. Γιαννόπουλος.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου- και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες- η απόσπαση του γιατρού ανακλήθηκε για να ξανατεθεί σε ισχύ έναν μήνα αργότερα, με μια μικρή τροποποίηση. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας επιτρέπει στον γιατρό να επισκέπτεται τα Μέθανα μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Ο γιατρός αποφάσισε να βρίσκεται στα Μέθανα μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Γαλατά και των γύρω περιφερειακών ιατρείων, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίουπου έπρεπε να εφημερεύσει- απουσίαζε χωρίς καν να έχει ειδοποιήσει!