Ενοποιήσεις- συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων ΔΕΚΟ- τραπεζών στο ΙΚΑ και αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους.


Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας για μελλοντικές ανατροπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης(καταργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων) και διογκώνεται το κύμα φυγής στη σύνταξη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό κατά την παρούσα θητεία της και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα εφαρμοστούν την επόμενη τετραετία.

Η ένταξη των ελλειμματικών

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η σύνταξη μελετών για την ένταξη στο ΙΚΑΕΤΑΜ των ελλειμματικών ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης ΤΑΠ- ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Με βάση τον Νόμο Ρέππα (3029/02), τον οποίο υποστήριξε η ΓΣΕΕ, τα συγκεκριμένα Ταμεία πρέπει να συγχωνευθούν στο ΙΚΑ έως την 1/1/2008. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης, στόχος είναι από τα 87 ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα, στο τέλος του έτους να έχουμε 71. Πάντως η έκρηξη των ελλειμμάτων (μόνο τα υπό ένταξη στο ΙΚΑ ταμεία κύρια σύνταξης έχουν έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ ετησίως), η απροθυμία να αναληφθεί το κόστος και η απουσία αναλογιστικών μελετών καθιστούν απαγορευτική (έως ανέφικτη) την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις ενοποιήσεις- συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο 2007.

Ενοποιήσεις επικουρικών

Για τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων εκτιμάται ότι το όλο εγχείρημα είναι απίθανο να εφαρμοστεί φέτος δεδομένης της μη λειτουργίας του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ) που έχει 1,5 εκατ. ασφαλισμένους (σε σύνολο 2,5 εκατ. ασφαλισμένων σε όλα τα επικουρικά ταμεία). Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ οφείλει στο ΕΤΕΑΜ περίπου 4 δισ. ευρώ. Από τα 39 επικουρικά ταμεία, τα 22 στα οποία έγιναν αναλογιστικές μελέτες είναι προβληματικά. Πάντως, οι ενοποιήσεις Ταμείων αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στα δικαιώματα των ασφαλισμένων, καθώς σήμερα παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισφορές αρχίζουν από 6% και φτάνουν σε 12% των αποδοχών, ενώ οι συντάξεις για τα 35 έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 12% και φτάνουν έως και το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα, υπάρχουν επικουρικά ταμεία που καταβάλλουν μεγαλύτερη σύνταξη από τους φορείς κύριας ασφάλισης. Βαρέα- ανθυγιεινά

Όσον αφορά στον επανακαθορισμό από την 1.1.2008 της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), προβλέπονται και προωθούνται μεταξύ άλλων τα εξής:

● Επανακαθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μέχρι την 31.12.2007, τα επαγγέλματα που υπάγονται στον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ, της ΔΕΗ και των άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2008.

● Προβλέπεται ότι, ανεξαρτήτως του νέου Κανονισμού ΒΑΕ που θα τεθεί σε ισχύ από το 2008, όσοι υπάγονται στον σχετικό Κανονισμό ο οποίος θα ισχύσει μέχρι 21.12.2007,

θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του.

● Παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται για πρώτη φορά ως ΒΑΕ, με τον νέο Κανονισμό να υπαχθούν στις διατάξεις αυτές εξαγοράζοντας χρόνο.