Τέλος στα ψιλά θα πουν οι Έλληνες σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, καθώς μέσα στο 2007 αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας οι πρώτες κάρτες που θα αντικαταστήσουν τα μετρητά.


Αγορές σε περίπτερα, είσοδος στο Μετρό και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πληρωμή πάρκινγκ και πολλές άλλες καθημερινές συναλλαγές, που σήμερα γίνονται με κέρματα, θα μπορεί να πραγματοποιούνται και μέσω της νέας γενιάς καρτών που σύντομα θα εμφανιστούν και στη χώρα μας. Κάρτες, οι οποίες είτε θα είναι ήδη φορτωμένες με μετρητά και θα ανεφοδιάζονται μέσω ΑΤΜ είτε θα αθροίζουν τις συναλλαγές και ο πελάτης θα λαμβάνει στο σπίτι του μηνιαίο λογαριασμό με όλες τις αγορές. Όπως δηλαδή και με τις πιστωτικές κάρτες, με τη διαφορά ότι δεν θα απαιτείται υπογραφή ή πληκτρολόγηση ειδικού κωδικού, γεγονός που μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο που απαιτείται για τις συναλλαγές.

Ήδη ελληνικές τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις συζητούν με τη Visa και τη Μastercard που αναπτύσσουν σε παγκόσμιο επίπεδο την τεχνολογία αυτή και σύντομα αναμένεται να την εντάξουν στην γκάμα των προϊόντων τους. Εξάλλου τέτοιες συναλλαγές πραγματοποιούνται ήδη σε πιλοτικό επίπεδο στη Βρετανία και στη Γαλλία και- αν το πείραμα πετύχει- θα επεκταθούν σύντομα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς λειτουργεί

Η τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών όπως ονομάζονται λειτουργεί ως εξής: ο καταναλωτής θα πραγματοποιεί τη συναλλαγή του και αντί μετρητών θα περνά την κάρτα του δίπλα από ένα τερματικό. Αυτό θα διαβάζει τις πληροφορίες και θα χρεώνει το ποσό που αντιστοιχεί στη συναλλαγή. Για παράδειγμα, σε ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης αναψυκτικών ο πελάτης θα επιλέγει το προϊόν και την ποσότητα που θέλει και- αντί να βάζει κέρματα στη σχισμή- θα περνά την κάρτα του από το μηχάνημα και αμέσως θα παραλαμβάνει το ποτό του. Όσο για το θέμα της ασφάλειας, σε περίπτωση απώλειας της κάρτας θα υπάρχει μια σειρά από δικλίδες ασφαλείας ώστε ο καταναλωτής να υποστεί όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στόχος είναι η ζημία από πιθανή κλοπή να μην είναι υψηλότερη σε σχέση για παράδειγμα με το να χάσει κανείς το πορτοφόλι με τα ψιλά του.

Για παράδειγμα, οι κάρτες αυτές θα μπορεί να φορτωθούν μέχρι ενός ποσού, (π.χ. 50 ευρώ) πάνω από το οποίο ο κάτοχός τους θα πρέπει να καταφύγει σε κάποιο ΑΤΜ προκειμένου να τις επανατροφοδοτήσει με χρήματα.

Αντίστοιχα ο κάθε πελάτης θα μπορεί να ορίσει ένα συγκεκριμένο πλαφόν συναλλαγών ανά ημέρα (π.χ. 20

ευρώ) πάνω από το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει αγορές.

Και στο κινητό

Η τεχνολογία που επιτρέπει τις ανέπαφες συναλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με την κινητή τηλεφωνία. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιεί την κάρτα του, ο καταναλωτής μπορεί να έχει φορτωμένες τις πληροφορίες που χρειάζονται στο τσιπάκι που υπάρχει στο κινητό τηλέφωνό του και να κάνει με αυτό τις συναλλαγές του. Στη συνέχεια το ποσό των αγορών μπορεί είτε να αφαιρείται από κάποιον λογαριασμό, όπως θα γίνεται και με τις απλές κάρτες, είτε να συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.