Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Γκαζπρόμ κατέληξε σε συμφωνία – τις πρώτες πρωινές ώρες χθες- με τη Λευκορωσία για την παροχή φυσικού αερίου στο Μινσκ την επόμενη πενταετία.


Μ ε τη συμφωνία αυτή επισφραγίστηκε η επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών για τις τιμές και αποφεύχθηκε και η διαταραχή στις προμήθειες της Ευρώπης.

Η συμφωνία επήλθε την ώρα που στη Ρωσία και στη Λευκορωσία εορταζόταν η έλευση του νέου έτους. Βάσει αυτής, διπλασιάστηκε το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει φέτος η Λευκορωσία για το φυσικό αέριο και αυξήθηκε σημαντικά η τιμή του για τα επόμενα έτη.

Για το Μινσκ, στενό σύμμαχο της Μόσχας, η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί στα 100 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα το 2007 από τα 46 που είναι τώρα και θα αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2011.

Η Γκαζπρόμ, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας, πέτυχε μέχρις ενός σημείου τον στόχο που είχαν θέσει οι αξιωματούχοι της, να τερματιστεί δηλαδή η επιδότηση στις προμήθειες ενέργειας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Λευκορωσία, υπό τη διακυβέρνηση του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, επωφελείτο επί χρόνια από τις σχετικά χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές απέτρεψε τη διακοπή της παροχής αερίου προς τη Λευκορωσία και εκτός αυτής, σχεδόν έναν χρόνο μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με την Ουκρανία. Οι διαφορές τότε σχετικά με τις τιμές είχαν οδηγήσει σε διαταραχή της παροχής που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας. Η Γκαζπρόμ είχε απειλήσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αρχής γενομένης από χθες αν η Λευκορωσία δεν συμφωνούσε σε υψηλότερες τιμές.

Τουλάχιστον το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη περνάει από τη Λευκορωσία και αν και είναι μικρότερο το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με το αντίστοιχο που περνά από την Ουκρανία, είναι αρκετό για να εντείνει τις ανησυχίες στην Ευρώπη.

Μήνες διαπραγματεύσεων χρειάστηκαν για να επιτευχθεί η χθεσινή συμφωνία. Ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Σεργκέι Σιντόρσκι, έφτασε την Κυριακή στη Μόσχα για έναν τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων και ανακοίνωσε τη συμφωνία έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Γκαζπρόμ, Αλεξέι Μίλερ. Η τιμή στην οποία συμφώνησαν τελικά- τα 100 δολάρια- είναι χαμηλότερη κατά πέντε δολάρια από την τιμή που ζητούσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός τις τελευταίες ημέρες. Βάσει όμως της συμφωνίας, η Γκαζπρόμ θα αποκτήσει το 50% του λευκορωσικού μονοπωλίου Μπέλτρανγκαζ, που διανέμει το αέριο στη χώρα, γεγονός που εξυπηρετεί τα σχέδιά της να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την εξαγωγική της αυτοκρατορία. Ο Λουκασένσκο είχε δεσμευτεί να μην παραδώσει ποτέ τον έλεγχο αυτών των αγωγών. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχε πει πως οι Λευκορώσοι θα προτιμούσαν να ζουν σε κρύα καταφύγια παρά να καταβάλουν τα επιπλέον χρήματα που ζητούσε η Γκαζπρόμ. Η δήλωση του Σιντόρσκι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αντανακλά ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση: «Η χώρα μου βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, λαμβανομένης υπόψη και της ατμόσφαιρας που επικρατούσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και υπέγραψε μια συμφωνία με ατυχείς όρους».