Έπειτα από δέκα χρόνια «συμβίωσης» με τον Κόφι Ανάν, το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στον 38ο όροφο της έδρας του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, υποδέχεται και επισήμως σήμερα τον νέο του ένοικο: τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι-Μουν.


O πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξελέγη ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη θέση του νέου γ.γ. του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο, η θητεία του ωστόσο άρχισε επίσημα χθες, η σημερινή λοιπόν θα είναι η πρώτη ημέρα του Μπαν στη νέα του δουλειά… Πολλοί στο κτίριο του Οργανισμού κρατούν την ανάσα τους.

Διότι ο νέος γ.γ. δεν είναι καθόλου «ανοιχτό βιβλίο», όπως θεωρούνταν ο προκάτοχός του.

Ποιες θα είναι οι πρώτες του ενέργειες; Πόσους «ξένους» θα φέρει μαζί του; Τι τύπος είναι; Οι απαντήσεις δεν είναι προφανείς.

Ένα είναι δεδομένο όσον αφορά τον Μπαν Κι-Μουν: δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά. Στην πραγματικότητα, απαιτεί σκληρή δουλειά και από τον εαυτό του και από τους άλλους. Λένε πως ως νέος, μετά τον πόλεμο της Κορέας, περπατούσε καθημερινά δέκα χιλιόμετρα από το χωριό του, κοντά στην πόλη Τσενγκντού, σε ένα εργοστάσιο λιπασμάτων ώστε να μάθει αγγλικά συζητώντας με τους εργάτες. Την εποχή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μελετούσε τις υποψηφιότητες για τη θέση του γ.γ., ενώ ο Μπαν ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών, παρακολουθούσε νυχτερινά μαθήματα γαλλικών, από φόβο μήπως η Γαλλία μπλοκάρει την υποψηφιότητά του. Λένε επίσης πως οργανώνει το καθημερινό του πρόγραμμα όχι ανά ώρες, δίωρα ή τρίωρα αλλά ανά… πεντάλεπτα! Κι όταν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, επισκέφθηκε το μελλοντικό του γραφείο και πληροφορήθηκε από την επιτελάρχη του Κόφι Ανάν πως η πρώτη σύσκεψη της ημέρας γίνεται στις εννέα το πρωί, ο Μπαν σχεδόν… σοκαρίστηκε: «Εννιά η ώρα;» ρώτησε. «Γιατί όχι οκτώ;». «Μα», φέρεται να ψέλλισε η επιτελάρχης, «γιατί στις οκτώ συνήθως δεν βρίσκεται κανείς στο κτίριο».

Ο Μπαν ήταν φειδωλός στις δηλώσεις αναφορικά με τα σχέδιά του. Έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να προωθήσει άμεσα τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού, να βρει τρόπους εκσυγχρονισμού της διοικητικής δομής και αύξησης της κινητικότητας των ανώτερων αξιωματούχων και να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις της γενικής γραμματείας με (ορισμένα από) τα κράτημέλη του ΟΗΕ- ανάμεσα σε αυτά φυσικά και οι ΗΠΑ.

Ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Το Νταρφούρ του Σουδάν, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι μόνο τρεις από τις κρίσεις που καλείται να χειριστεί. Η συμβουλή που δίνει πάντως ο Ντέιβιντ Άσμπορν, μέσω της βρετανικής «Ιndependent», είναι πως κανείς δεν πρέπει να τον υποτιμά· και καλό θα ήταν, από εδώ και στο εξής, οι εργαζόμενοι στο αρχηγείο του ΟΗΕ να προσέρχονται στις θέσεις τους λίγο νωρίτερα.