Υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν σωματικό πόνο. Περπατούν σε αναμμένα κάρβουνα, καρφώνουν επάνω τους μαχαίρια. Οι επιστήμονες λένε τώρα πως γι΄ αυτό ευθύνεται ένα μεταλλαγμένο γονίδιο μια ανακάλυψη που ανοίγει νέους δρόμους στην παρασκευή αναλγητικών χωρίς παρενέργειες.


Χάρη σε έναν έφηβο από το Πακιστάν και σε έξι συγγενείς του οδηγήθηκαν οι επιστήμονες στην ανακάλυψη του μεταλλαγμένου αυτού γονιδίου που ευθύνεται για την «αναισθησία» ορισμένων ατόμων. Οι εν λόγω Πακιστανοί δεν μπορούσαν να αισθανθούν σωματικό πόνο. Ο μικρότερος απ΄ αυτούς μάλιστα είχε κάνει την ιδιαιτερότητά του τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, κέρδιζε χρήματα στον δρόμο περπατώντας σε αναμμένα κάρβουνα ή

Η ΣΗΜΑΣΙΑ

Ανοίγει νέους δρόμους για την παρασκευή νέων φαρμάκων χωρίς τις παρενέργειες των αναλγητικών

κάρφωνε στο σώμα του μαχαίρια. Δεν είχε όμως καλό τέλος. Σκοτώθηκε πηδώντας από τη στέγη ενός σπιτιού την ημέρα που γινόταν 14 ετών. Άλλοι δύο συγγενείς του είχαν κόψει τη γλώσσα τους σε διάφορα σημεία. «Δεν ένιωθαν πόνο κι έτσι το σώμα τους ήταν γεμάτο τραύματα. Ζωή χωρίς πόνο μπορεί να μοιάζει με ευλογία, όμως…δεν είναι», επισήμανε ο δρ Τζέφρι Γουντς, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που ανακάλυψαν το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Η πρωτεΐνη

Οι περιπτώσεις των εν λόγω Πακιστανών προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των ειδικών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βοηθήσουν στο μέλλον εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο που, για διάφορους λόγους, υποφέρουν από σωματικό πόνο. Ο δρ Γουντς και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πως το γονίδιο που βρέθηκε μεταλλαγμένο στους Πακιστανούς ήταν το SCΝ9Α και πως είναι αυτό που ευθύνεται για το οδυνηρό ερέθισμα στο σώμα. Αυτό το γονίδιο ευθύνεται για την παραγωγή της πρωτεΐνης που θεωρείται απαραίτητη για τη συναίσθηση του πόνου. Στους φυσιολογικούς ανθρώπους η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην απόληξη των νευρώνων μέσω των οποίων γίνεται αισθητός ο πόνος. Έτσι, όταν γίνεται αισθητό ένα οδυνηρό ερέθισμα, η τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυξάνονται και έτσι δραστηριοποιεί τον νευρώνα, στέλνοντας ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο για να γίνει αισθητός ο πόνος. Η μετάλλαξη του γονιδίου διαταράσσει αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας την πρωτεΐνη μη κατάλληλη κι έτσι κανένα μήνυμα δεν φτάνει στον εγκέφαλο.

© Τhe Τimes, 2006

Δεν προκαλεί άλλα προβλήματα


Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του γονιδίου δεν φαίνεται να προκαλεί άλλα προβλήματα στον οργανισμό, πέρα από το ότι ο άνθρωπος δεν αισθάνεται σωματικό πόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα φάρμακο που θα παρεμποδίζει τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης, πιθανόν να μπορούσε να καταπολεμήσει τον πόνο, χωρίς τις παρενέργειες των περισσότερων γνωστών αναλγητικών. Αυτά που περιέχουν μορφίνη, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και εθισμό και να επιφέρουν τον θάνατο, αν ληφθούν σε υπερβολική δόση.

«Η ανακάλυψη του δρος Τζεφ Γουντς και των συνεργατών του μας ανοίγει έναν νέο δρόμο για την παρασκευή αναλγητικών. Ίσως αυτό να αποδειχθεί το ίδιο σημαντικό με την αναγνώριση των υποδοχέων μορφίνης», επεσήμανε ο καθηγητής Τζον Γουντ από το University College του Λονδίνου.