Για «φαιά προπαγάνδα» κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή διαρροές από κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την επιτάχυνση της συζήτησης στη Βουλή του επίμαχου άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα εντός και εκτός Βουλής και σε πολλά επίπεδα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι οι διαρροές αυτές αποτελούν δική της σκευωρία. Και παρασκηνιακά υποστήριξε ότι εμπνεύστηκε και εξετέλεσε τη σκευωρία με στόχο να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στο κλίμα της εσωστρέφειας που προκάλεσε προ μηνός η συζήτηση για το άρθρο 16.

Η έκδηλη οργή που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η δημοσιοποίηση των διαρροών της κυβέρνησης

ΠΑΓΚΑΛΟΣ- ΛΟΒΕΡΔΟΣ

«Ουδέποτε άλλαξε η θέση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 και το πότε πρέπει να συζητηθεί. Καμία συμφωνία με την κυβέρνηση επ΄ αυτού»

κατέστη περισσότερο εμφανής από την ομοβροντία των σκληρών και επιθετικών δηλώσεων κορυφαίων στελεχών που έδειχναν ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου ως εμπνευστή της προβοκάτσιας.

Κατά Ρουσόπουλου

Από νωρίς το πρωί ο υπεύθυνος για την αναθεώρηση Θόδωρος Πάγκαλος και ο μετέχων στην επιτροπή Α. Λοβέρδος κατήγγειλαν ότι ουδέποτε άλλαξε η θέση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 και το πότε πρέπει να συζητηθεί(στα μέσα Ιανουαρίου) όπως και ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση επ΄ αυτού. Οι κ.κ. Πάγκαλος και Λοβέρδος απέδωσαν την προβοκάτσια σε μεθοδεύσεις του υπουργού Τύπου Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος πάντως αντέδρασε με τη σειρά του έντονα απορρίπτοντας τις κατηγορίες και εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Θα αποχωρήσουμε»

Πάντως από έγκυρες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διατυπώθηκε η άποψη- μετά μάλιστα και τη μελέτη των πρακτικών της συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση στην οποία υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε το αίτημα για επιτάχυνση της συζήτησης του άρθρου 16- ότι οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν κι άλλη στόχευση. Και πιο συγκεκριμένα, το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ από τις πρόσφατες αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ απείλησε ουσιαστικά ότι θα αποχωρήσει από την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος σε περίπτωση που εσπευσμένα η Ν.Δ. φέρει πριν από τις γιορτές το άρθρο 16 στη Βουλή. Οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος, Α. Λοβέρδος και Μ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισαν στους δημοσιογράφους ότι δεν θα επιτρέψουν στη Ν.Δ. να προχωρήσει σε πραξικόπημα, φέρνοντας εμβόλιμα στη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το κορυφαίο θέμα του προϋπολογισμού, και το ζήτημα των πανεπιστημίων.

Ευθυμίου: «Φαιά προπαγάνδα»


ΓΙΑ «ΑΘΛΙΑ ΣΚΕΥΩΡΙΑ» της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο κ. Ευθυμίου και της απέδωσε ότι «κατασκεύασε με τη μέθοδο της φαιάς προπαγάνδας μια σκευωρία που αφήνει έκθετους και καταγέλαστους τους εμπνευστές της». Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπήρξε κανενός είδους παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για οποιοδήποτε θέμα, και ειδικά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει θέση και η συζήτηση των θεμάτων της αναθεώρησης να πραγματοποιηθεί με τη σειρά που ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Ο κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή κατήγγειλε ως «ψευδέστατη» τη «διαρροή» ότι συναντήθηκε παρασκηνιακά με τον κ. Τραγάκη για να «τα κάνουν πλακάκια» για το άρθρο 16.

«Συναντηθήκαμε στη γιορτή του Πυροβολικού και με απέτρεψε με το κύρος του», είπε χαριτολογώντας, «να φάω δεύτερο λουκουμά. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν τρικυμία εν ποτηρίω», πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.